Courgettecake

Tijd

De veelzijdige courgette

Een cake met courgette: je vraagt je nu misschien af wat je je daar nu bij voor moet stellen. Maar courgette is echt geweldig in een cake. Niet alleen in een hartige cake, zoals hier, maar ook in een zoete cake misstaat een courgette niet.

De smaak van een courgette is namelijk heel neutraal. Daardoor past het zich goed aan bij jouw recept. En als bonus zorgt de courgette ervoor dat je cake heerlijk smeuïg blijft en bonus nummer twee; je krijgt toch weer wat extra groentes naar binnen!

Courgettecake

Goed uitknijpen

Het deeg voor de courgettecake maak ik in de Kenwood Titanium Chef XL met de flexiklopper. Een puntje van aandacht voor je het deeg gaat maken is dat je de courgette echt heel goed moet uitknijpen om te voorkomen dat je cake een zompige massa gaat worden.

Dat is altijd even een klusje. Ga je de courgette dus raspen voor de courgettecake, hou er dan rekening mee dat je een gedeelte van het gewicht verliest door het vocht wat verdwijnt. Je hebt dus 200 gram nodig van de uitgeknepen courgette.

Als je het deeg voor de courgettecake gemaakt hebt zul je zien dat het vele malen dikker is dan standaard cakebeslag. Druk het dan ook goed aan in de bakvorm. Zeker in de hoekjes maar overal wel even met een lepel aandrukken. Dan bakt de cake het mooiste.

Lekker veel kaas in de courgettecake

In de courgettecake zit lekker veel kaas. Welke je gebruikt is een persoonlijke keus. Hou je van oud voeg dat dan toe, hou je van jong dan kan dat ook prima. Als finishing touch strooi ik nog wat extra geraspte kaas over de bovenkant waardoor je een lekker krokant laagje krijgt op de courgettecake.

Heb je nog courgette over? Maak dan eens de courgettesoep met garnalen

Courgettecake

Hartige courgettecake met oude kaas

No ratings yet
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 50 min
Gang Bijgerecht
Porties 12 portie(s)
Calorieën 113 kcal

Benodigdheden

  • Cakeblik van 25 cm

Ingrediënten
 

  • 225 gr bloem⁠
  • 200 gr courgette geraspt⁠, goed uitgeknepen
  • 2 eieren losgeklopt⁠
  • 100 ml volle melk⁠
  • 100 gram geraspte oude kaas + beetje extra voor erover
  • 2 tl bakpoeder⁠
  • 1 beetje zeezout⁠
  • 1 el vers gehakte oregano⁠
  • Extra kaas voor de topping⁠

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Vet een cakeblik van 25 cm in en bekleed dit met bakpapier.
  • Zet de flexiklopper op de Kenwood Titanium Chef en zet de kom op de machine. Zet de weegschaal van de Kenwood op nul.
  • Voeg nu eerst de bloem toe. Voeg de eieren toe en klop dit heel even door. Voeg nu alle andere ingredienten toe aan de kom. Klop goed door tot het een dik geheel is geworden.
  • Doe het over in het bakblik en druk het met een lepel goed aan in de hoekjes.
  • Bestrooi nog wat extra kaas over de bovenkant en schuif in de oven.⁠
  • Bak de cake voor 50-55 minuten in de oven of tot een houten prikker er schoon uitkomt.⁠

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 113kcalKoolhydraten: 16gProteine: 5gVet: 3gVerzadigde vetten: 2gTrans Fat: 1gCholesterol: 35mgNatrium: 149mgKalium: 96mgVezels: 1gSuiker: 1gVitamine A: 150IUVitamine C: 3mgCalcium: 113mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Kenwood.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!