De smaak van een courgette is namelijk heel neutraal. Daardoor past het zich goed aan bij jouw recept. En als bonus zorgt de courgette ervoor dat je cake heerlijk smeuĆÆg blijft en bonus nummer twee; je krijgt toch weer wat extra groentes naar binnen!

Goed uitknijpen
Het deeg voor de courgettecake maak ik in de Kenwood Titanium Chef XL met de flexiklopper. Een puntje van aandacht voor je het deeg gaat maken is dat je de courgette echt heel goed moet uitknijpen om te voorkomen dat je cake een zompige massa gaat worden.
Dat is altijd even een klusje. Ga je de courgette dus raspen voor de courgettecake, hou er dan rekening mee dat je een gedeelte van het gewicht verliest door het vocht wat verdwijnt. Je hebt dus 200 gram nodig van de uitgeknepen courgette.
Als je het deeg voor de courgettecake gemaakt hebt zul je zien dat het vele malen dikker is dan standaard cakebeslag. Druk het dan ook goed aan in de bakvorm. Zeker in de hoekjes maar overal wel even met een lepel aandrukken. Dan bakt de cake het mooiste.
Lekker veel kaas in de courgettecake
In de courgettecake zit lekker veel kaas. Welke je gebruikt is een persoonlijke keus. Hou je van oud voeg dat dan toe, hou je van jong dan kan dat ook prima. Als finishing touch strooi ik nog wat extra geraspte kaas over de bovenkant waardoor je een lekker krokant laagje krijgt op de courgettecake.
Heb je nog courgette over? Maak dan eens de courgettesoep met garnalen

Hartige courgettecake met oude kaas
Ingrediƫnten
- 225 gr bloemā
- 200 gr courgette gerasptā , goed uitgeknepen
- 2 eieren losgekloptā
- 100 ml volle melkā
- 100 gram geraspte oude kaas + beetje extra voor erover
- 2 tl bakpoederā
- 1 beetje zeezoutā
- 1 el vers gehakte oreganoā
- Extra kaas voor de toppingā
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 ĖC. Vet een cakeblik van 25 cm in en bekleed dit met bakpapier.
- Zet de flexiklopper op de Kenwood Titanium Chef en zet de kom op de machine. Zet de weegschaal van de Kenwood op nul.
- Voeg nu eerst de bloem toe. Voeg de eieren toe en klop dit heel even door. Voeg nu alle andere ingredienten toe aan de kom. Klop goed door tot het een dik geheel is geworden.
- Doe het over in het bakblik en druk het met een lepel goed aan in de hoekjes.
- Bestrooi nog wat extra kaas over de bovenkant en schuif in de oven.ā
- Bak de cake voor 50-55 minuten in de oven of tot een houten prikker er schoon uitkomt.ā
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over MiljuschkaDit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Kenwood.