Hartige borrelplank sticks
Vandaag maken wij stengels van brooddeeg voor op de borrelplank. Dit is weer iets lastiger dan de bladerdeegstengels, maar echt het proberen waard. Het deeg maken we vandaag van bloem, zout, suiker, boter, en ei met koolzuurhoudend water. We maken vier versies, want zo is er voor elk wat wils tijdens de gezellige borrelavond. Kies vooral jouw favoriet uit!
De roomkaasdip
Bij deze hartige borrelplank sticks serveer ik een romige roomkaasdip. Ik maak dit van Philadelphia-roomkaas, crème fraîche en koriander. Een romig sausje, maar wel wat aan de zure kant. Een tip is daarom om wat zoetzure saus toe te voegen. Dit geeft de dip net dat extra kick en zoetigheid, wat het gerecht helemaal opfleurt.
Benieuwd naar nog meer overheerlijke borrelhapjes? Lees dan snel mijn artikel met de ultieme borrelplank tips!


Hartige borrelplank sticks met roomkaasdip
Ingrediënten
Stick deeg:
- 175 g bloem
- 0,5 tl zout
- 0,5 tl suiker
- 100 g koude roomboter
- ½ ei (klein) + ongeveer 40 ml ijskoud koolzuurhoudend mineraalwater + een paar druppels azijn de totale hoeveelheid vloeistof moet 55-60 ml zijn
- 2 g paprikapoeder
- 2 tl gedroogde basilicum
- 2 tl sesamzaadjes
- Emmentaler kaas geraspt
- Amandelschaafsel
Voor de dip:
- 200 g Philadelphia roomkaas
- 130 g crème fraîche
- 4 eetlepels zoetzure saus
- Koriander als garnering
Bereidingswijze:
Voor het deeg:
- Doe bloem, zout en suiker in de kom van de mixer en meng.
- Snijd boter in reepjes en vervolgens in blokjes van ongeveer 1 cm. Voeg de boter in delen toe aan het bloemmengsel en meng tot de boter nog maar zo groot is als een erwt.
- Doe het halve ei in een bakje met het azijn. Voeg het koude bruiswater toe, tot het volume in het in zijn totaliteit 55-60 ml is.
- Zet de mixer op gemiddelde snelheid en voeg onmiddellijk het ei-watermengsel toe en zet de motor uit. Knijp het deeg tussen je vingers en als het te droog is, voeg wat meer water toe. Voeg een beetje bloem toe als het te plakkerig is. Als je dit een paar keer hebt gedaan, weet je hoe lang je moet mixen. Het proces gaat erg snel. Mix door tot een egale deegbol (niet langer!) en zet de mixer daarna uit. Wikkel het deeg in folie en laat minimaal 1 uur rusten.
- Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
- Verdeel het deeg in 3 stukken. Mix een deel met de paprikapoeder. Mix een ander deel met de gedroogde basilicum. Het derde deel blijft naturel. Als het deeg plakkerig wordt, leg het dan even terug in de koelkast.
- Van elk soort deeg kun je ongeveer 6-8 stengels maken, van ongeveer 10-15 cm lang. Rol van het deeg alle stengels en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- De paprika-stengels bestrooi je met sesamzaadjes, de basilicumstengels bestrooi je met geraspte Emmentaler-kaas en de naturel stengels bestrooi je met amandelschaafsel. Mochten de toppings niet zo goed plakken, dan kun je de stengels eventueel ook eerst insmeren met wat losgeklopt ei, en dan bestrooien met toppings.
- Bak de sticks op 175 graden (hetelucht), ongeveer 10-15 minuten.
Voor de dip:
- Meng de Philadelphia met de crème fraîche. Doe dit mengsel in een bakje en maak een kuiltje in de bovenkant. Doe in dit kuiltje de zoetzure saus en garneer met fijngehakte koriander.
Tip!
- Recepten
- Basisrecepten
- Bijgerechten
- Borrel recepten
- Dieetsoorten
- Kaas recepten
- Ovenschotel recepten
- Snacks
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.