Bijgerecht recepten

Rode kool met appeltjes

Samenvatting

  • Voorbereiden 10 minuten
  • Bereiden 1 uur
  • Aantal personen 4

Ingredienten

1 rode kool van ongeveer een kilo, fijngesneden

3 goudrenet appels, in blokjes

1 tl kaneel

2 kruidnagels

2 laurierblaadjes

2 jeneverbessen

3 el bruine suiker

2 el appelazijn

400 ml water

1 el boter

peper en zout

Sharing is caring!

rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes

Vandaag een klassieker. Want wie at dit niet toen hij of zij opgroeide? Ik krijg in ieder geval altijd nostalgische gevoelens als ik dit gerecht klaar maak. Bovendien gaat de keuken altijd heerlijk ruiken als je appel en kaneel in een pan bij elkaar doet. Ook al vind ik de lucht van rode kool nu niet meteen een aanrader. Haha.

De kaneel en appels winnen het evenwel qua kooklucht en bovendien weet ik hoe heerlijk de rode kool met appeltjes zijn als het klaar is.

Het lijkt nu nog ver weg maar dit is ook een van de favoriete gerechten tijdens de kerstdagen.

Serveer met aardappelpuree

De rode kool met appeltjes doet het bijvoorbeeld heel erg goed bij stoofvlees of bij kip uit de oven of serveer het bij kalkoen. Keuze genoeg. Maar ook voor een doordeweekse dag is rode kool met appeltjes heerlijk. Hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool.

Maar terwijl het gerecht stooft kun je makkelijk iets anders doen in de keuken. Zoals de aardappelpuree klaar maken. Als je er bovendien een stoofschotel bij serveert ben je toch al een paar uur kwijt dus dan is het uurtje voor de kool eigenlijk zo voorbij! 😉

rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 rode kool van ongeveer een kilo, fijngesneden
  • 3 goudrenet appels, in blokjes
  • 1 tl kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 jeneverbessen
  • 3 el bruine suiker
  • 2 el appelazijn
  • 400 ml water
  • 1 el boter
  • peper en zout

Instructies

  1. Doe de fijngesneden rode kool in een pan met het water, 2 tl zout, kruidnagels, laurier, jeneverbes, kaneel, suiker en azijn.
  2. Meng het geheel even goed door en breng aan de kook. Laat ongeveer een uur zachtjes pruttelen onder af en toe omscheppen.
  3. Roer na een uur de appelstukjes erdoor en laat nog 5 minuten meestoven.
  4. Roer er een eetlepel boter door en breng op smaak met peper en zout.
  5. Serveer de rode kool met aardappelpuree en stoofvlees

Nog meer lekkers