Fris, zuur en zoet in perfecte harmonie
De ster van dit recept? Zonder twijfel de lemoncurd! Deze romige, fluweelzachte vulling heeft die kenmerkende frisse citroensmaak die fantastisch combineert met de zoetheid van het eiwitschuim. Dat luchtige schuim krijgt die heerlijke, knapperige touch wanneer je het licht brandt met een brander – een klein trucje dat je taartjes een echte patisserie-uitstraling geeft.
Glutenvrij zonder gedoe
Glutenvrij bakken kan soms een uitdaging zijn, maar niet met dit recept! De bodem is heerlijk knapperig en smaakvol, zonder dat je iets mist van een klassieke korst. Of je nu glutenvrij eet vanwege een intolerantie of gewoon een keer iets anders wilt proberen, deze taartjes bewijzen dat je helemaal geen gluten nodig hebt voor een geweldig bakresultaat.

Een echte showtopper!
Of je ze nu serveert bij een high tea, een feestelijk diner of gewoon als luxe traktatie voor jezelf – deze citroen meringue taartjes stelen altijd de show. En het mooiste? Ze zien eruit alsof je uren in de keuken hebt gestaan, terwijl ze verrassend makkelijk te maken zijn.
Wil je experimenteren? Probeer eens sinaasappel– of passievruchtcurd voor een tropische twist, of voeg wat geraspte kokos toe aan de bodem voor extra crunch. Maar pas op: als je ze eenmaal geproefd hebt, wil je nooit meer anders!
Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen.

Glutenvrije citroen meringue taartjes met lemoncurd en eiwitschuim
Ingrediënten
- 1 el gebroken lijnzaad
- 3 el koud water
- 270 gr fijn amandelmeel
- 1 el suiker
- 60 gr koud water of plantaardige melk
- Snufje zout
Lemoncurd
- 150 gr kristalsuiker
- Sap en rasp van 3 citroenen je hebt ongeveer 120 gram citroensap nodig, gebruik eventueel meer citroenen
- 4 eieren
- 150 gr roomboter in kleine blokjes
- 200 gr witte chocolade
Italiaanse meringue
- 100 g eiwit
- 200 g kristalsuiker
- 70 ml water
- 2 citroenen
Bereidingswijze:
- Meng het gemalen lijnzaad met het water in een kommetje en laat 10 minuutjes staan.
- Doe in een andere kom de amandelmeel, zout en suiker bij elkaar.
- Voeg dit toe aan het lijnzaadmengsel en kneed tot een mooi deeg.
- Als het deeg te droog is, dan kun je wat extra water toevoegen. Is het deeg te nat? Voeg dan een beetje extra bloem toe.
- Verwarm ondertussen de oven voor 180 graden (hetelucht).
- Stort het deeg uit op het aanrecht en rol uit met een deegroller tot een grote lap. Steek of snijd 6 cirkels uit het deeg, leg deze rondjes deeg in de taartvormpjes en druk voorzichtig aan. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
- Na dat het deeg in de vormpjes zit, leg je er bakpapier overheen en vul de vormpjes met gedroogde bonen/kikkererwten, ongekookte rijst of spliterwten. Houd er wel rekening mee dat je deze daarna niet meer kunt eten. Maar ze nogmaals gebruiken als steunvulling kan wel! Dit heet: blind bakken.
- Bak de bodempjes ongeveer 10 minuten met de vulling erin op 180 graden, haal hierna de vulling en het bakpapier eruit en bak de bodempjes nog ongeveer 5 minuten op 180 graden goudbruin. (hetelucht).
- Laat de bodempjes ongeveer 30 minuten afkoelen.
Lemoncurd
- Breng de suiker met de citroensap en rasp in een pan aan de kook. Klop de eieren los in een kom en schenk hier al roerend, voorzichtig, het hete citroensap op. Giet terug in de pan en breng al roerend opnieuw aan de kook, op halfhoog vuur. Haal van het vuur en roer de blokjes boter erdoorheen – niet allemaal tegelijk!
- Smelt de witte chocolade au bain marie en bestrijk hiermee de bodem van de taartjes. Hierdoor blijft de bodem krokant.
- Laat de chocola een beetje uitharden en vul de taartjes vervolgens met de lemon curd. Laat de lemon curd iets afkoelen en daarna kan je het in de bodempjes gieten. Laat dit weer verder opstijven.
Italiaanse meringue
- Breng de suiker met het water in een steelpannetje aan de kook.
- Klop ondertussen de eiwitten in een mixer, op hoge snelheid. Zodra de siroop 121 °C heeft bereikt (dit meet je met een suikerthermometer), verlaag je de snelheid van de mixer en giet je de hete siroop in een dunne straal in de kom. Pas op: heet!
- Verhoog de snelheid van de mixer weer en klop de meringue door tot deze is afgekoeld.
- Doe de meringue in een spuitzak met een medium groot spuitmondje met een karteltje. Spuit kleine kronkels meringue op de taartjes en karamelliseer met een gasbrandertje.
- Rasp wat verse citroen (of limoen) over de citroen meringue taartjes, net voordat je ze serveert.
- Recepten
- Bak met Miljuschka
- Bakrecepten
- Brunch recepten
- Dessert
- Dieetsoorten
- Glutenvrije recepten
- Lente
- Paas recepten
- Specials
- Taart recepten
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.