Gezonde tonijnsalade met zelfgemaakte bagels

Bagels!

Bagels zijn dus echt de queens van het ontbijt. Of lunch. Of brunch. Of gewoon… wanneer je maar trek hebt in iets goddelijks tussen je kiezen. Zo’n stevige, goudbruine ring met een chewy bite, daar kan een sneetje brood toch nooit tegenop? Of je ‘m nu belegt met cream cheese en zalm (klassiekertje!) of juist gaat voor een dikke laag avocado, ei, bacon of zelfs iets zoets… met een bagel kun je alle kanten op.

Het mooie is: je voelt je instant New Yorker als je zo’n unit naar binnen schuift. En da’s precies de vibe waar we van houden. Lekker royaal beleggen, beetje messy mag best, en vooral: volop genieten. Want met bagels geldt maar één regel: meer is meer.

Waarom tonijn een toppertje is

Voordat we het recept induiken, laten we kort stilstaan bij waarom tonijn zo’n geweldige keuze is:

  • Omega-3 vetzuren: Tonijn zit vol met omega-3, wat cruciaal is voor een gezond hart en een scherpe geest.
  • Hoogwaardige eiwitten: Het is een uitstekende bron van eiwitten, wat essentieel is voor spiergroei en -herstel.
  • Vitamines en mineralen: Tonijn bevat belangrijke vitamines zoals B12, en mineralen zoals selenium en fosfor.

Kortom, tonijn is een echte voedingskrachtpatser. En wie houdt er nu niet van de heerlijke smaak van tonijn?

Bagel en gezonde tonijnsalade miljuschka min

Zelfgemaakte bagels

Laten we nu de bagel onder de loep nemen. Koolhydraten hebben soms een slechte reputatie, maar geloof me, een zelfgemaakte bagel kan een uitstekende aanvulling zijn op een gezond dieet. De zelfgemaakte bagels zitten namelijk boordevol vezels, die je langer verzadigd houden en hunkeringen helpen voorkomen. Dit betekent dat je minder snel geneigd bent om tussendoortjes te pakken. Bovendien dragen deze vezels bij aan een soepele spijsvertering.

Door te kiezen voor een zelfgemaakte bagel geniet je dus niet alleen van een heerlijke maaltijd, maar geef je je lichaam ook de voedingsstoffen die het nodig heeft.

Mix it up

Het mooie aan deze tonijnsalade is dat je eindeloos kunt variëren. Hou je van een pittige kick? Voeg dan wat Sriracha of chilipeper toe. Ben je meer een zoetekauw? Snipper wat appel door de salade. Speel met verschillende kruiden zoals dille of basilicum en ontdek jouw ultieme combinatie.

Gezonde side dishes

Wil je deze lunch nog gezonder maken? Overweeg dan om er een paar gezonde bijgerechten bij te serveren:

  • Groentensticks: Wortels, komkommers en paprika met hummus of tzatziki als dip.
  • Avocado: Een plakje avocado op je bagel geeft niet alleen extra smaak, maar is ook rijk aan gezonde vetten.
  • Fruit: Een handje bessen of een appel voor een zoete afsluiting van je maaltijd.
Bagel en gezonde tonijnsalade miljuschka min
Totale tijd45 minuten

Gezonde tonijnsalade & bagel

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bagels:

  • 200 gr bloem
  • 60 gr havermeel
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 250 gr Griekse yoghurt
  • 1 ei losgeklopt
  • Ca. 3 el sesamzaadjes voor garnering

Ingrediënten voor de tonijnsalade:

  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 jalapeño peper
  • 2 bosuien
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 2 avocado’s
  • 75 gr doperwten
  • 10 gr dille + extra om mee te garneren
  • 10 gr bladpeterselie
  • 0,5 citroen
  • 2 blikjes tonijnstukken
  • 2 el kappertjes
  • 1 stengel bleekselderij
  • 40 gr komkommer
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden onder- en bovenwarmte en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng in een grote kom de bloem, havermeel, bakpoeder en zout. Voeg de Griekse yoghurt toe en schep door het bloemmengsel tot het goed gemengd is.
  • Bestuif een werkvlak licht met bloem en kneed het deeg kort tot het glad is. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol elk stuk tot een streng van ca. 20 centimeter. Vorm elke streng tot een bagel en leg ze op de bakplaat.
  • Bestrijk de bagels met het losgeklopte ei en bestrooi ze met sesamzaadjes. Bak de bagels in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten, tot ze goudbruin zijn (zie tip).
  • Maak ondertussen de salade. Hak 1 rode ui, knoflook, jalapeño peper, bosuien, avocado, (ontdooide) doperwten, dille en peterselie fijn in een keukenmachine. Meng de Griekse yoghurt, citroensap en -rasp er door heen tot er een gladde mayonaise ontstaat. Breng royaal op smaak met peper en zout.
  • Hak de bleekselderij in dunne ringen en de komkommer in kleine blokjes. Laat de tonijn uitlekken. Schep alles samen met 1 eetlepel kappertjes door de groene mayonaise. En breng opnieuw op smaak met peper en zout.
  • Laat de bagels afkoelen op een rooster. Snijd ze daarna doormidden. Verdeel de salade over de bagels. Snijd de laatste rode ui in dunne ringen en leg op de salade, top af met de laatste kappertjes, en extra dille.

Tip!

Het deeg van de bagels blijft vrij nat. Je hoeft het ook niet heel lang te kneden, als je er een bal en daarna een streng van kunt rollen is het goed, gebruik eventueel wat extra bloem.
Tijdens het rijzen en bakken in de oven kunnen de gaatjes in de bagel verdwijnen. Je kunt voordat de bagels de oven ingaan er een rvs spuitmondje (slagroom spuitmondjes) er in zetten of wanneer ze net uit de oven zijn de gaatjes er weer voorzichtig opnieuw inprikken.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.