Flatbread
Flatbread of platbrood is de verzamelnaam voor niet gerezen brood. Veel keukens hebben hun eigen versie. Zo eten ze bijvoorbeeld naan en chapati in India, Roti in Suriname, lavash in Turkije en pita in Israël. Flatbread is heel makkelijk om te maken. Je hebt er in basis niet meer dan water, bloem (of een ander gemalen graan) en eventueel zout. Desgewenst kun je er ook nog een andere smaak aan toevoegen. Denk aan knoflook, koriander, sumak, pul biber of zelf Parmezaanse kaas. Het kan allemaal.
Gezond flatbread met gegrilde groenten
Het mooie aan flatbread is dat het mega veelzijdig is. Zo is het eigenlijk onmisbaar naast een geurige kom curry of bij een romige baba ganoush of hummus. Ook zijn ze perfect te gebruiken als pizzabodem of wrap. Voor dit gezonde flatbread met gegrilde groenten maakte ik het mezelf makkelijk en gebruikte kant-en-klare flatbreads. Wil je deze liever zelf maken, check dan hier mijn recept voor naan. Ik beleg deze flatbreads met een feta-yoghurt mengsel en gegrilde paprika, maar heb je bijvoorbeeld nog een halve courgette of een andere lekkere groente in de koelkast die je kunt grillen, dan houdt niets je tegen om die te gebruiken.
Laten we gaan grillen!
Het geheim van een overheerlijk en gezond flatbread? De gegrilde groenten! Het grillen brengt hun natuurlijke zoetheid naar boven en geeft ze die heerlijke rooksmaak. Dus, gooi die groenten op de grillpan (of BBQ, als je je extra avontuurlijk voelt) en laat ze charmen.
Of je nu een snelle lunch, een easy dinner of een fancy schotel voor je volgende party zoekt, dit gezond flatbread recept is je go-to. Het is de perfecte manier om die veggies binnen te krijgen en jezelf (en je geliefden) te trakteren op iets superlekkers.

Gezond flatbread met gegrilde groenten
Ingrediënten
- 125 g feta
- 300 g skyr
- 4 flatbreads eenpersoons
- 1/8 tl chilivlokken
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl komijnzaad
- 2 tl geroosterde sesamzaadjes
- 4 paprika’s verschillende kleuren
- 3 el olijfolie + extra voor garnering
- 4 takjes dille
- 2 takjes munt
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Breek de feta in stukjes en pureer samen met de skyr met een staafmixer in een hoge maatbeker tot een gladde romige massa. Breng op smaak met peper en zet tot gebruik in de koelkast.
- Stamp in een vijzel de chilivlokken, koriander- en komijnzaadjes tot ze kapot zijn. Meng de sesamzaadjes erdoor. Rooster de mix 1 minuut in een droge koekenpan, schud in een kom en meng er daarna meng 1/4 theelepel zout door.
- Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Meng in een kommetje 3 eetlepels olijfolie met peper en zout en bestrijk hiermee de paprikahelften. Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de paprika’s aan beide kanten 2 minuten of tot ze donkere streepjes krijgen. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord.
- Grill op de nog warme pan de flatbreads voor 2-3 minuten tot ze warm en knapperig zijn.
- Bestrijk de flatbreads met het feta-skyr mengsel. Beleg met de gegrilde paprika’s en bestrooi met de specerijenmix. Top af met verse blaadjes munt en dille en een royale drizzle van je favoriete olijfolie.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
