Deze lekkere gevulde stout cake met ganache van koffie maak je in 60 minuten. Ideaal voor de bier- en koffie-liefhebbers.
De magie van koffie – ganache
Maar wacht, het wordt nog beter! Deze stoutcake wordt overgoten met een fluweelzachte koffie-ganache. Stel je voor: slagroom doordrenkt met de rijke aroma’s van verse koffiebonen, gecombineerd met pure chocolade tot een glanzende, smeuïge ganache die langzaam over de cake heen glijdt. Het resultaat? Een decadente topping die de diepe smaken van de cake perfect aanvult en je smaakpapillen in vervoering brengt.
Finishing touch
En als kers op de taart – of in dit geval, amandelschaafsel op de ganache – strooi je geroosterde amandelschaafsel over de bovenkant voor een heerlijke crunch en een nootachtige twist. Het contrast tussen de zachte cake, de romige ganache en de knapperige amandelen maakt elke hap tot een waar feest.

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen.

Gevulde stout cake met ganache van koffie
Ingrediënten
- 100 g stout bier
- 35 g witte chocolade
- 125 g boter
- 125 g patentbloem
- 25 g cacaopoeder
- 125 g rietsuiker
- 2 eieren 125 g
- ½ tl fijn zout
- 5 g bakpoeder
Koffie-ganache
- 350 g slagroom
- 10 gr hele koffiebonen
- 350 g pure chocolade
Garnering
- Amandelschaafsel geroosterd
Bereidingswijze:
Stoutcake
- Verwarm de oven alvast voor op 170˚C.
- Neem nu een niet al te grote steelpan en doe hier het stout bier in. Breng dit rustig aan de kook. Voeg de chocola en de boter toe en roer tot het allemaal samen gesmolten is en een mooi glad mengsel vormt. Laat enigszins afkoelen terwijl je de rest bereid.
- Boven een andere kom zeef je de bloem met cacaopoeder, zout en het bakpoeder. Zet apart.
- In de mengkom van de keukenmachine doe je de eieren en de suiker samen en klop dit tot een luchtig geheel. Giet nu het chocolade-biermengsel bij de eieren (zorg dus dat het niet meer te heet is!) en spatel dit erdoor tot het gemengd is. Doe nu hetzelfde met je bloemmengsel.
- Bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier (dit gaat het makkelijkste als je het eerst invet) Giet het beslag in je vorm en schuif in de oven. Bak de cake voor 40 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
Koffie-ganache
- Doe de slagroom in een klein pannetje en verwarm dit tot onder het kookpunt. Zorg dat het niet gaat koken. Voeg hier de koffiebonen aan toe (heel) en laat dit minimaal een half uur trekken zodat de smaak van de koffiebonen in de slagroom trekt. Verwijder de koffiebonen (met een zeefje is dit het makkelijkste)
- Breek de chocola nu in een kom. Verhit de slagroom weer tot tegen de kook aan en giet dit over de chocola heen. Laat heel even staan en roer dan om tot je een geheel hebt. De ganache zal nog wat vloeibaar zijn, maar laat het afkoelen en het dikt vanzelf in. Giet de stroperige massa over de cake heen en decoreer de cake met het amandelschaafsel.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.