Geroosterde rode kool met dukkah: een vegan recept met een krokant en fris randje. Een tikje winters, maar eigenlijk in elk jaargetijde lekker!
Rode kool als steak
Rode kool is één van de oudste koolsoorten, heeft een lichtzoete smaak en is het middelpunt in dit recept. De kool wordt als een soort ‘steak’ in dikke plakken gesneden en geroosterd. Vervolgens wordt het gerecht afgemaakt met een topping van appel-cranberry en dukkah. Wil je wat extra frisheid? Garneer dan wat ragfijn gesneden munt over de steak.
Liever geen vegan steak? Maak dan eens mijn steak tartaar recept.
Wat is dukkah?
Dukkah is een crunchy mengsel van noten en Midden-Oosterse specerijen. Dit notenmengsel wordt vaak gemaakt van hazelnoten, maar kan ook amandelen en pistachenoten bevatten. Het mengsel wordt aangevuld met sesamzaad, korianderzaad en komijn. Maak er een dip van of gebruik het als topping om je gerechten een krokante bite te geven. Op het internet staan tal van recepten om zelf dukkah te maken, maar je kunt dit ook kopen op de markt of in de speciaalzaken zoals Oil & Vinegar.
Ga je zelf aan de slag met het maken van dukkah? Dan is deze vijzel van Jamie Oliver erg handig.

Geroosterde rode kool met dukkah
Ingrediënten
- 1 rode kool in 4 dikke plakken gesneden
- 1 appel in blokjes
- 50 gram gedroogde cranberry
- 2 el rode wijnazijn
- 1 tl kaneel
- 2 el olijfolie
- 2 el balsamicoazijn
- 1 el ras el hanout
- 2 el dukkah
- munt ragfijn gesneden, als garnering
- zonnebloemolie
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 200°C.
- Leg de plakken kool op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met zonnebloemolie.
- Meng in een klein kommetje de olijfolie, balsamicoazijn en ras el hanout en besmeer de plakken kool hiermee. Bak 15 minuten in de oven, draai de plakken dan om, besmeer nogmaals en bak nog 15 minuten.
- Zet ondertussen de appel op in een steelpannetje met de rode wijnazijn, kaneel en een klein beetje water. Laat op zacht vuur rustig zacht worden, roer de cranberry erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de rode kool plakken met een flinke schep appel-cranberry en strooi er dukkah en de fijngesneden munt overheen. Ook lekker met een eetlepel (plantaardige) yoghurt voor extra frisheid.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.