Geroosterde kip
Dit heerlijke recept voor geroosterde kip met kaneel en sinaasappel kun je het beste maken in een braadslee. Heb je nog geen goede grote ovenschaal in huis? Dan is deze braadslede echt wat voor jou!
Ik koop het liefst biologische kip. Je hebt deze natuurlijk in verschillende formaten; het is daarom lastig om een exacte oventijd aan te geven (al heb ik in het recept hieronder natuurlijk een indicatie gegeven voor een gemiddelde kip).
Wat je het beste kunt doen is gebruikmaken van een vleesthermometer. Je vindt deze bij kook- en huishoudwinkels, al vanaf een paar euro. Je steekt de thermometer in de kip: dit kun je het best doen in het dikste gedeelte, bijvoorbeeld de dij. Het enige wat je nu nog in de gaten hoeft te houden is de garing: bij gevogelte is dat een kerntemperatuur van ongeveer 70 tot 75 °C.
Rode kool
Ik heb er deze keer voor gekozen om naast deze geroosterde kip rode kool te serveren. Lekker met een appeltje en op smaak gebracht met steranijs en rode port. Beter wordt het niet.

Geroosterde kip met kaneel en sinaasappel
Ingrediënten
- 1 hele kip ca. 1.3 kilo
- 100 g boter op kamertemperatuur
- 2 takjes rozemarijn naalden fijngehakt
- 1 sinaasappel
- 1/2 tl kaneel
- zout en peper
- 2 rode uien in vieren
- 1 venkel in vieren
- 2 el olijf olie
Voor de rodekool
- 50 g kruidenboter zie hieronder
- 1 rode ui in dunne reepjes
- 2 steranijs
- 1/2 rode kool of gebruik de restjes van de voorgerecht in dunne reepjes
- 2 appels grof gehakt
- 150 ml rode port
- 2 el jam of cranberrysaus
- zout en peper
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220 C.
- Leg de kip in een ruime ovenschaal. Meng de boter, kaneel en rozemarijn samen in een kom. Wrijf de kip helemaal in met de helft van de kruidenboter (bewaar de rest voor de en breng de kip op smaak met zout en peper.
- Snijd de sinaasappel in plakken van 0.5 cm en leg ze in de holte en over de kip. Leg de partjes ui en venkel rond het vlees en besprenkel met olijfolie.
- Zet de kip in de oven en rooster voor 15 minuten, verlaag dan het temperatuur tot 180 C en blijf nog 1 uur roosteren, tot de kip helemaal gaar is en het sap uit het dikste gedeelte helder is.
- Verhit ondertussen de rest van de kruidenboter in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur en bak de ui met de steranijs 5 minuten, tot zacht en gekaramelliseerd. Voeg de rode kool en appel toe aan de ui en bak een paar minuten mee. Zet het vuur hoog, blus af met de port en laat een minuut of 2 koken zodat een deel van de alcohol verdampt. Voeg de jam en 400 ml water toe, roer en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur laag en laat 20 minuten koken, tot de rode kool gaar is.
- Neem de kip uit de oven en dek de ovenschaal goed af met folie, laat het 15 minuten rusten.
- Serveer de kip op een mooie serveerschaal met de geroosterde groenten eromheen en de rode kool ernaast. Lepel de jus over het vlees en serveer direct
- Recepten
- Dieetsoorten
- Eiwitrijk
- Feestdagen recepten
- Hoofdgerechten
- Kerst hoofdgerechten
- Kerstrecepten
- Kip recepten
- Ovenschotel recepten
- Seizoensrecepten
- Vlees recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
