Geroosterde kip met citrusvruchten en wortels

Wie gek is op kip, kan zijn geluk niet op met dit recept! De geroosterde kip staat centraal en wordt gegarneerd met wortels en citrusvruchten. Een heerlijke smaaksensatie én een ideale maaltijd, want alles wordt op één plaat gebakken – dat scheelt weer afwas.

Geroosterde kip in de braadslee

Het heerlijke recept voor geroosterde kip met citrusvruchten en wortels kun je het beste maken in een braadslee. Je roostert eerst de kip en vervolgens voeg je de overige ingrediënten eraan toe. Je kunt het dus een beetje zien als een eenpansgerecht of traybake! Heb je nog geen goede grote ovenschaal in huis? Dan is deze braadslede echt wat voor jou! 

Ik koop het liefst biologische kip. Je hebt deze natuurlijk in verschillende formaten; het is daarom lastig om een exacte oventijd aan te geven (al heb ik in het recept hieronder natuurlijk een indicatie gegeven voor een gemiddelde kip).

Wat de allerbeste truc is, is het gebruiken van een vleesthermometer. Je vindt deze bij kook- en huishoudwinkels, al vanaf een paar euro. Je steekt de thermometer in de kip: dit kun je het best doen in het dikste gedeelte, bijvoorbeeld de dij. Probeer daarbij niet het bot te raken. Meet de garing: bij gevogelte moet dat een kerntemperatuur van ongeveer 70 tot 75 °C zijn.

Variëren met wortels 

In Nederland kennen wij vooral de oranje wortels. Wist je dat deze op een bijzondere manier aan ons land zijn gekoppeld? In de 16e eeuw liep de Nederlandse agrarische sector namelijk enorm voor op de rest van de wereld. Wij slaagden erin om geen witte, maar oranje wortels te kweken. Vanwege die opvallende kleur werden de wortels opgedragen aan onze koninklijke familie: Van Oranje-Nassau. De oranje wortels staan hierdoor in het buitenland dan ook vaak bekend als de ‘Dutch carrots’. 

In Nederland kennen wij verschillende typen wortels, zoals bospenen, nantes, winterpenen en ronde penen. Wortelen zijn lichtzoet van smaak en kun je gemakkelijk zelf kweken in de moestuin! Het is daarnaast ook heel erg fijn dat ze het gehele jaar door te verkrijgen zijn. 

Bio citrusvruchten

De geroosterde kip breng ik, naast de wortelen, op smaak met citroen en sinaasappel. Je kunt het beste biologische citrusvruchten gebruiken, omdat je ze met schil en al gebruikt in dit recept, anders zit er een laagje overheen. Mocht je toch niet-biologisch fruit in huis hebben, dan kun je de vruchten een dagje in een badje laten staan met baking soda, azijn en water. Goed afboenen en dan kan je ze wél gebruiken.

Heb je citrusvruchten over? Maak dan mijn heerlijke frisse citrussalade met burrata erbij!

Geroosterde kip met citrusvruchten en wortels

Geroosterde kip met citrusvruchten en wortels
Totale tijd1 uur 35 minuten

Geroosterde kip met citrusvruchten en wortels

4.50 van 4 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 1 hele biologische kip
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 1 bosje tijm
  • 1 biologische citroen schoongeboend, met schil en al in plakken
  • 1 biologische sinaasappel schoongeboend, met schil en al in plakken
  • olijfolie
  • 500 g verschillende gekleurde wortels geschild en over de lengte doormidden of in vieren

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Bestrooi de kip vanbuiten en vanbinnen met zout en peper. Duw het bosje tijm en de helft van de plakken citroen en sinaasappel in de holte van de kip en wrijf de buitenkant in met 1-2 eetlepels olijfolie. Leg de kip in een ovenschaal of braadslee en rooster 30 minuten in de oven.
  • Snijd eventuele dikke wortels over de lengte doormidden.
  • Haal de kip uit de oven en laat de oven aanstaan. Leg de kip zolang op een bord of schaal. Doe de wortels met de rest van de plakken citroen en sinaasappel in de braadslee. Bestrooi met zout en peper en schep om in het vocht dat uit de kip is gekomen. Maak een plekje voor de kip in het midden en leg de kip terug in de braadslee. Druip wat van het braadvocht over de kip. Rooster nogmaals 45-50 minuten, of tot de kip en de wortels gaar zijn.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 485kcalKoolhydraten: 19gProteine: 37gVet: 29gVerzadigde vetten: 8gPolyunsaturated Fat: 6gMonounsaturated Fat: 12gTrans Fat: 1gCholesterol: 143mgNatrium: 220mgKalium: 863mgVezels: 5gSuiker: 10gVitamine A: 21276IUVitamine C: 44mgCalcium: 86mgIJzer: 2mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.