Gemberkoekjes

Ouderwets lekker en heel gemakkelijk te maken: deze gemberkoekjes zijn geweldig. Gemberig, een beetje chewy en knapperig aan de randjes, zo eet ik ze het liefst. 

Verschillende soorten gemberkoekjes 

Er bestaan verschillende soorten gemberkoekjes. Zo heb je gingerbread: kruidige, knapperige, dunne koekjes die vaak worden gebakken in de vorm van mannetjes. In die koekjes gaan behalve gember ook andere verwarmende specerijen zoals kaneel en nootmuskaat. Andere gemberkoekjes ken je misschien wel uit de ‘Oudhollandse’ mixen uit de supermarkt: roomboterkoekjes met een vulling van kleverige gember. Deze versie is net een tikkie anders en doet het meeste denken aan de Britse ginger snaps

Dubbel gember, dubbel smaak

De heerlijk gemberige smaak van deze koekjes komt van zowel gemberpoeder als kristalgember. Dat laatste is in suiker gekonfijte gember, dat je eventueel kunt vervangen door het overal verkrijgbare stemgember. Door de combinatie van deze twee ingrediënten worden deze koekjes precies zoals ze horen. Verder is het maken van deze gemberkoekjes echt een eitje, met dank aan de keukenmachine die ik gebruik. Dat is niet alleen lekker makkelijk; het zorgt er ook voor dat het deeg koel blijft en de koekjes daardoor optimaal knapperig worden. Na het maken van het deeg rol ik het uit en zet ik het een uurtje in de koelkast om te rusten. Houd er dus rekening mee dat de bakplaat waarop je ze gaat bakken in de koelkast past. Je kunt het deeg in zo’n 30 stukjes snijden zoals we hier hebben gedaan, óf er gezellige vormpjes uitsteken. It’s up to you!

Heb je de smaak van het bakken helemaal te pakken? Deze Florentines zijn ook echt onweerstaanbaar. 

Gemberkoekjes
Totale tijd50 minuten

Gemberkoekjes

4.70 van 10 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

30 stuks
  • 150 g bloem + extra om het werkblad mee te bestuiven
  • 25 g rijstbloem
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl gemberpoeder
  • snufje fijn zout
  • 125 g zachte boter
  • 50 g kristalgember toko of stemgember, in kleine stukjes

Bereidingswijze: 

  • Doe de bloem, de rijstbloem, de kristalsuiker, het gemberpoeder en het zout in de kleine kom van een keukenmachine. Maal een paar keer kort, tot de droge ingrediënten vermengd zijn. Voeg de boter toe en maal tot een deeg.
  • Bestuif een werkvlak met bloem en stort het deeg erop. Verdeel de kristalgember over het deeg en kneed het er kort door.
  • Rol het deeg uit tot 1 cm dikte en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zet 1 uur in de koelkast, of 15 minuten in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd het deeg in zo’n 30 stukjes of steek er met een vormpje koekjes uit.
  • Bak de koekjes 20-25 minuten in de oven. Laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen. Leg ze op een rooster en laat verder afkoelen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Gemberkoekjes

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.