Ouderwets lekker en heel gemakkelijk te maken: deze gemberkoekjes zijn geweldig. Gemberig, een beetje chewy en knapperig aan de randjes, zo eet ik ze het liefst.
Verschillende soorten gemberkoekjes
Er bestaan verschillende soorten gemberkoekjes. Zo heb je gingerbread: kruidige, knapperige, dunne koekjes die vaak worden gebakken in de vorm van mannetjes. In die koekjes gaan behalve gember ook andere verwarmende specerijen zoals kaneel en nootmuskaat. Andere gemberkoekjes ken je misschien wel uit de ‘Oudhollandse’ mixen uit de supermarkt: roomboterkoekjes met een vulling van kleverige gember. Deze versie is net een tikkie anders en doet het meeste denken aan de Britse ginger snaps.
Dubbel gember, dubbel smaak
De heerlijk gemberige smaak van deze koekjes komt van zowel gemberpoeder als kristalgember. Dat laatste is in suiker gekonfijte gember, dat je eventueel kunt vervangen door het overal verkrijgbare stemgember. Door de combinatie van deze twee ingrediënten worden deze koekjes precies zoals ze horen. Verder is het maken van deze gemberkoekjes echt een eitje, met dank aan de keukenmachine die ik gebruik. Dat is niet alleen lekker makkelijk; het zorgt er ook voor dat het deeg koel blijft en de koekjes daardoor optimaal knapperig worden. Na het maken van het deeg rol ik het uit en zet ik het een uurtje in de koelkast om te rusten. Houd er dus rekening mee dat de bakplaat waarop je ze gaat bakken in de koelkast past. Je kunt het deeg in zo’n 30 stukjes snijden zoals we hier hebben gedaan, óf er gezellige vormpjes uitsteken. It’s up to you!
Heb je de smaak van het bakken helemaal te pakken? Deze Florentines zijn ook echt onweerstaanbaar.

Gemberkoekjes
Ingrediënten
- 150 g bloem + extra om het werkblad mee te bestuiven
- 25 g rijstbloem
- 50 g fijne kristalsuiker
- 1 tl gemberpoeder
- snufje fijn zout
- 125 g zachte boter
- 50 g kristalgember toko of stemgember, in kleine stukjes
Bereidingswijze:
- Doe de bloem, de rijstbloem, de kristalsuiker, het gemberpoeder en het zout in de kleine kom van een keukenmachine. Maal een paar keer kort, tot de droge ingrediënten vermengd zijn. Voeg de boter toe en maal tot een deeg.
- Bestuif een werkvlak met bloem en stort het deeg erop. Verdeel de kristalgember over het deeg en kneed het er kort door.
- Rol het deeg uit tot 1 cm dikte en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zet 1 uur in de koelkast, of 15 minuten in de vriezer.
- Verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd het deeg in zo’n 30 stukjes of steek er met een vormpje koekjes uit.
- Bak de koekjes 20-25 minuten in de oven. Laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen. Leg ze op een rooster en laat verder afkoelen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.