Gingerbread koekjes

Gingerbread koekjes maken

Gingerbread koekjes zijn echt het ultieme winter feestelijke bakproject. Kruidige, knapperige koekjes met een zachte hint van gember en kaneel die je hele huis meteen omtoveren tot een kerstfilmset. Het zijn van die koekjes die je bakt met kerstliedjes op de achtergrond, misschien een beetje dansend met een kop warme chocolademelk binnen handbereik. En het leukste? Je kunt volledig losgaan met vormpjes: sterren, kerstboompjes, gingerbread poppetjes… hoe gekker, hoe beter. Eventueel nog versieren met royal icing of chocodip en sprinkles, en je hebt eetbare kunstwerkjes waar iedereen blij van wordt. Jong, oud, buurvrouw, schoonfamilie: nobody says no to homemade gingerbread koekjes.

Verschillende soorte gingerbread koekjes

Er bestaan verschillende soorten gemberkoekjes. Zo heb je gingerbread: kruidige, knapperige, dunne koekjes die vaak worden gebakken in de vorm van mannetjes. In die koekjes gaan behalve gember ook andere verwarmende specerijen zoals kaneel en nootmuskaat. Andere gemberkoekjes ken je misschien wel uit de ‘Oudhollandse’ mixen uit de supermarkt: roomboterkoekjes met een vulling van kleverige gember. Deze versie is net een tikkie anders en doet het meeste denken aan de Britse ginger snaps

Gemberkoekjes

Dubbel gember, dubbel smaak

De heerlijk gingerbread smaak van deze koekjes komt van zowel gemberpoeder als kristalgember. Dat laatste is in suiker gekonfijte gember, dat je eventueel kunt vervangen door het overal verkrijgbare stemgember. Door de combinatie van deze twee ingrediĆ«nten worden deze koekjes precies zoals ze horen. Verder is het maken van deze gemberkoekjes echt een eitje, met dank aan de keukenmachine die ik gebruik. Dat is niet alleen lekker makkelijk; het zorgt er ook voor dat het deeg koel blijft en de koekjes daardoor optimaal knapperig worden. Na het maken van het deeg rol ik het uit en zet ik het een uurtje in de koelkast om te rusten. Houd er dus rekening mee dat de bakplaat waarop je ze gaat bakken in de koelkast past. Je kunt het deeg in zo’n 30 stukjes snijden zoals we hier hebben gedaan, óf er gezellige vormpjes uitsteken. It’s up to you!

Heb je de smaak van het bakken helemaal te pakken? Deze Florentines zijn ook echt onweerstaanbaar. 

Gemberkoekjes
Totale tijd50 minuten

Gemberkoekjes

4.70 van 10 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

30 stuks
  • 150 g bloem + extra om het werkblad mee te bestuiven
  • 25 g rijstbloem
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl gemberpoeder
  • snufje fijn zout
  • 125 g zachte boter
  • 50 g kristalgember toko of stemgember, in kleine stukjes

Bereidingswijze: 

  • Doe de bloem, de rijstbloem, de kristalsuiker, het gemberpoeder en het zout in de kleine kom van een keukenmachine. Maal een paar keer kort, tot de droge ingrediĆ«nten vermengd zijn. Voeg de boter toe en maal tot een deeg.
  • Bestuif een werkvlak met bloem en stort het deeg erop. Verdeel de kristalgember over het deeg en kneed het er kort door.
  • Rol het deeg uit tot 1 cm dikte en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zet 1 uur in de koelkast, of 15 minuten in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd het deeg in zo’n 30 stukjes of steek er met een vormpje koekjes uit.
  • Bak de koekjes 20-25 minuten in de oven. Laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen. Leg ze op een rooster en laat verder afkoelen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • miljuschka le creuset

    Le Creuset Braadpan roze

    Gietijzeren pan met emaille coating en Ʃcht de basis voor elke stoof.

    189,00
    Koop via bol.com
  • miljuschka kookboek makkelijk met miljuschka

    Makkelijk met Miljuschka

    Mijn kookboek met 100 makkelijke recepten Ć©n stap voor stap foto’s.

    32,50
    Koop via mijn shop
  • Website shop the tools (7)

    Miljuschka’s koksmes

    Mijn eigen koksmes! Dit mes is een echte alleskunner, en een goed koksmes is onmisbaar in de keuken.

    49,99
    Koop via mijn shop
  • Website shop the tools (1)

    Keukenmachine

    De Kitchenaid keukenmachine is Ʃcht jouw beste vriend in de keuken.

    524,26
    Koop via bol.com
Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.