Boerenkarbonade
In recept gebruik ik boerenkarbonades, in plaats van normale. Karbonade is een stuk vlees van de schouder of rug van een varken, lam of kalf. Boerenkarbonade wordt gesneden van de rib van het varken. Dit stukje vlees heeft een extra vetrandje wat het vlees sappiger maakt, en extra smaak geeft. Door het vlees te marineren wordt het nóg meer juicy – en smaakvol! Bij de supermarkt koop je de boerenkarbonades vaak zonder bot. Daarom raad ik je aan naar een goede slager te gaan, en de boerenkarbonades met bot te kopen.
De delicate stukje vlees kun je het best bakken in een goede pan, zoals deze Alumax bakpan van Habonne.

Boerenkool
Zoals je misschien wel weet, is boerenkool het lekkerst als de vorst er overheen is geweest. En nee, dat is geen fabel! Het zetmeel wordt dan omgezet in suiker waardoor de bittere smaak wat verandert. Boerenkool zit vol met vitamines, calcium en vezels, en is dus hartstikke gezond. Hoe groener de kool, hoe gezonder deze is.
Je brengt de boerenkool in dit recept op smaak en kleur door de toevoeging van appel en cranberry. Het geeft de salade een frisse smaak, en is een frisse en zoete kompaan naast de karbonade.
Naast stamppot en een salade, kun je nog veel meer doen met boerenkool. Maak bijvoorbeeld eens mijn recept voor gepofte aardappel met boerenkool en geitenkaas.

Gemarineerde karbonade met winterse boerenkoolsalade
Ingrediënten
- 4 boerenkarbonades vetrand kruislings ingekerfd
- 2 takjes rozemarijn blaadjes gerist en fijngehakt
- 2 tenen knoflook grofgehakt
- 6 el olijfolie
- 2 el gladde mosterd
- 2½ el sherryazijn
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 60 g pittenmix
- 300 g gesneden rode kool
- 200 g gesneden boerenkool
- 1 rode appel met schil, in dunne kwart plakjes
- 50 g gedroogde cranberry’s grof gehakt
Bereidingswijze:
- Leg de boerenkarbonades op een groot bord of grote plank. Meng de rozemarijn en knoflook met 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel mosterd, ½ eetlepel sherryazijn en wat zwarte peper in een kommetje. Wrijf de marinade over de boerenkarbonades, dek ze af en laat een halfuurtje intrekken. Heb je tijd, doe dit enkele uren of zelfs de avond van tevoren en zet afgedekt in de koelkast.
- Verhit een grote antiaanbakpan op middelhoog tot hoog vuur. Bestrooi de karbonades met zeezoutvlokken. Zet ze rechtop in de pan op het vetlaagje; houd ze vast met een tang. Laat het vetlaagje een minuut of 3 uitbakken. Leg de karbonades nu plat in de pan en bak ze, regelmatig kerend, nog ongeveer 8 minuten, of tot ze gaar en bruin zijn.
- Meng intussen de overige 4 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel mosterd en 2 eetlepels sherryazijn tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper. Rooster de pittenmix in een kleine droge koekenpan lichtbruin.
- Laat de boerenkarbonades 5 minuten rusten terwijl je in een slakom de rode kool en boerenkool door elkaar husselt. Meng de appel en cranberry’s erdoor en druppel er de helft van de dressing overheen.
- Serveer de boerenkarbonades met de vleessappen en al, een flinke toef boerenkoolsalade en de pitten eroverheen gestrooid. Serveer de rest van de dressing ernaast voor de liefhebber.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.