Gebakken rijstpudding met abrikozen

Gebakken rijstpudding

Rijstpudding is een gek gerecht. Als je gaat zoeken dan kun je het vinden in nagenoeg alle landen ter wereld, maar het meest toch wel in Zuid Amerika. Ik deelde daarvan al eens eerder het recept voor arroz con leche

En waarschijnlijk zijn veel van jullie grootgeworden met dingen als rijstebrij of rijstepap. Ik geloof niet dat het nog heel erg populair is in Nederland, maar daar komt verandering in met dit recept voor een gebakken rijstpudding. Het is gebaseerd op een recept wat ik tegen kwam in mijn speurtocht naar Tjechische recepten, maar ik maakte er een andere variant van. En o jongens, deze is zo lekker!

Krokant laagje

De combinatie van het krokante gebakken laagje van de gebakken rijstpudding in combinatie met de zoete abrikozen en daar bovenop dan die heerlijke meringue… Dat is echt de moeite waard om eens te maken voor een speciale gelegenheid.

Maken van de gebakken rijstpudding

Om dit lekkere dessert te maken begin je met het maken van de rijstpudding zelf. Ik gebruik hier basmatirijst voor maar een lekkere pandanrijst is ook prima. Afhankelijk van je voorkeur en de inhoud van je voorraadkast. Belangrijk is het om de rijst eerst goed te spoelen onder koud stromend water waarna je het op zet met de amandelmelk en het aan de kook brengt.

Laat het zo lang koken als nodig is om er een mooi romig geheel van te maken. De rijst moet zacht zijn (dus als je een korrel eet moet je niet een kalkachtige sensatie hebben) en een geheel vormen met de melk.

Vet een ovenschaal goed in en stort de rijst hierin. Je bakt het geheel nu tot de rijst mooi bruin wordt aan de bovenkant.

De gebakken rijstpudding maak je vervolgens af door er een flinke laag geklopt eiwit op te verdelen. Dit brand je even met een meringuebrander en smullen maar.

Variaties

Ik maakte de gebakken rijstpudding hier met abrikozen uit blik. Je kunt het uiteraard ook met verse abrikozen maken als die in het seizoen zijn. Of vervang voor perziken, nectarines, appels of peren. Keus genoeg!

rijstpudding met meringue

rijstpudding met meringue
Totale tijd1 uur 10 minuten

Gebakken rijstpudding met abrikozen

4.46 van 24 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

8 personen
  • 280 gr basmati rijst
  • 750 ml amandelmelk
  • 3 eieren gesplitst
  • 1 heel ei
  • 3 el suiker
  • 60 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanille extract
  • 1 blik abrikozen van ongeveer 400 gr
  • 200 gr suiker voor de meringue topping

Bereidingswijze: 

  • Doe de rijst in een pan en spoel goed onder koud stromend water tot het water helder is en het zetmeel is verwijderd.
  • Voeg de melk toe en breng aan de kook op medium vuur.
  • Zet het vuur laag en laat het pruttelen voor ongeveer 12-15 minuten. De rijst moet zacht zijn en de melk hebben opgenomen. Laat onafgedekt nog 10 minuten koelen.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Gebruik wat van de boter om een ovenschaal in te vetten (20 cm vierkant of rond)
  • Verdeel de eieren in dooiers en eiwitten. Zet het eiwit even apart.
  • Voeg het hele ei toe aan de eidooiers en klop even los met een vork
  • Voeg de suiker toe aan de eieren en klop om het te mengen.
  • Voeg nu je eidooiermengsel, de rest van de boter, kaneel en vanille toe aan de rijst en roer om alles te combineren.
  • Verdeel de helft van je rijstmengsel over de ovenschaal, doe hier de abrikozen op met de snijkant naar beneden en verdeel de andere helft van de rijst daaroverheen.
  • Strijk het oppervlak glad en bak in de oven voor 35-40 minuten of tot de bovenkant van de rijst goudbruin is en de abrikozen aan de zijkanten omhoog beginnen te bubbelen.
  • Terwijl de rijstpudding bijna klaar is maak je de meringue. Klop de eiwitten tot bijna stijve pieken en voeg de 200 gr suiker toe tot mooie glanzende stijve pieken.
  • Haal de rijstpudding uit de oven en voeg de meringue topping toe.
  • Brand er mooie bruine pieken op.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 367kcalKoolhydraten: 64gProteine: 7gVet: 10gVerzadigde vetten: 5gTrans Fat: 1gCholesterol: 98mgNatrium: 209mgKalium: 205mgVezels: 2gSuiker: 34gVitamine A: 1270IUVitamine C: 5mgCalcium: 147mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.