Tenzij je er een lekker frisse smaak aan toevoegt zoals hier met de limoen. Hou je meer van citroen dan kun je dat ook prima gebruiken. Dat is geheel aan jou.
Maken van de gebakken cheesecake
De kunst van een cheesecake uit de oven maken is de temperatuur niet al te hoog te zetten. Maar zelfs dan voorkom je niet altijd dat er na afkoelen een barst ontstaat in de bovenkant. Ik heb alles geprobeerd, van waterbaden tot nog lagere temperaturen. Maar uiteindelijk gebeurt het soms wel en soms niet. Hoe dan ook; de smaak zal er niet minder om zijn. Dus laat je daar niet teveel door uit het veld slaan. Ik zeg altijd; wat meer slagroom erop en niemand die het ziet.
Voor de limoen cheesecake gebruik ik dit keer volkoren biscuitjes, maar je kunt dit vervangen voor elk ander koekje dat je maar lekker vindt. Bastogne is mijn favoriet, maar ook speculaas is heerlijk. Wel past een wat neutrale smaak beter bij de limoensmaak. Dus een gewone biscuit of een volkoren biscuit is een betere keus.
Je kunt deze cheesecake garneren met gehakte pistachenootjes of je kunt er nog wat plakjes limoen op doen. Die kun je ook even versuikeren door ze in wat suikersiroop te ‘koken’ Daardoor wordt het zacht en kun je de plakjes ook nog opeten.
Ben je toch meer van de no bake? Probeer dan zeker eens de lemon meringue cheesecake.


Baked lime cheesecake
Ingrediënten
- 200 g volkoren digestives grof gebroken
- 100 g boter gesmolten
- 500 g volle roomkaas
- 100 ml volle slagroom
- 100 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren L of 3 eieren (M)
- 4 limoenen rasp van 4 en sap van 2 limoenen
- 50 g gepelde ongezouten pistachenoten gehakt. Optioneel
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 150 °C. Bekleed de bodem een springvorm van 22 cm met bakpapier.
- Doe de volkoren digestives in een keukenmachine of hakmolen en maal tot fijn kruim. Voeg de gesmolten boter toe en druk een paar keer op de pulseknop. Stort het kruim in de springvorm, verdeel gelijkmatig over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
- Bak de bodem in 10-15 minuten lichtbruin in de oven. Laat 10 minuten afkoelen.
- Klop intussen met een mixer de roomkaas, slagroom, kristalsuiker, eieren, limoenrasp en het limoensap tot een glad mengsel. Schep dit op de afgekoelde bodem. Bak de cheesecake nog 1 uur in de oven.
- Laat helemaal afkoelen en zet nog minstens 1 uur in de koelkast. Snijd de taart met een mes rondom los van de taartvorm en verwijder de kraag van de vorm.
- Garneer optioneel met pistache nootjes of nog wat extra limoenplakjes
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.