Een spiesje vol smaak
De showstopper van deze maaltijd? Die juicy gamba’s natuurlijk. Gemarineerd in een frisse limoenmarinade met kruidige komijn, paprika en knoflook. Je hoeft ze maar even op de grill te leggen en BAM, smaakexplosie. De marinade doet al het werk voor je. En als je ze tussendoor insmeert met de overgebleven marinade? Goud. Dit zijn die spiesjes waar iedereen het nog dagen over heeft.

Frisse salade met een romige twist past hier perfect bij
Wat is er lekkerder bij een gegrild spiesje dan een frisse salade met een zachte bite? Deze mais-avocadosalade is een feestje op zich. Geroosterde mais met een beetje dat rokerige randje, romige plakjes avocado, een dressing die je met een lepel wilt uitlikken en knapperige little gem sla. De avocado dressing bindt het geheel prachtig samen en de koriander maakt ‘m helemaal af. Zo simpel, zo lekker!
Deze gamba spiesjes zijn onweerstaanbaar
Wat deze gamba spiesjes zo lekker maakt? Het zit ‘m in die combi van frisse limoen, diepe kruidigheid en een vleugje knoflook die perfect in die garnalen trekken. Ze zijn sappig vanbinnen, een tikje krokant aan de rand en krijgen door het grillen net dat beetje smokey love mee. En dan die marinade… die blijft lekker karamelliseren op het rooster, waardoor je bij elke hap een klein smaakfeestje beleeft. Geen saaie, flauwe garnalen hier, dit zijn juicy, bommetjes van smaak die je het liefst allemaal zelf opeet. Maar hé, delen is ook fijn. Soms. Misschien.

Barbecueën zoals het hoort
Barbecueën is zoveel meer dan eten grillen. Het is ritueel, buiten zijn, borrel erbij, en samen rond dat knetterende vuur staan, terwijl de geur van geroosterde kruiden en sappige gamba’s zich verspreidt. Houtskool gebruiken maakt echt het verschil, die rokerige, licht kruidige smaak krijg je met een elektrische grill gewoon niet voor elkaar. Zorg dat je barbecue goed heet is voordat je begint, dan krijg je die mooie grillstrepen en blijven je gamba’s lekker sappig. En vergeet die tang niet, want met je vingers boven gloeiendhete kolen hangen, dat is niet zo handig. Dus gooi die slippers aan, steek het vuur aan en laat die zomerhitte maar komen. Dit is BBQ zoals BBQ bedoeld is.
Zet die barbecue aan, steek die spiesjes erin en laat de zon maar komen – dit is zomers genieten op z’n allerlekkerst!

Gamba spiesjes met frisse mais-avocadosalade
Benodigdheden
- Barbecue
- Houtskool
- Aanmaakblokjes
- Hittebestendige tang
- spiesjes
Ingrediënten
Voor de gamba spiesjes
- 1 limoen
- 2 tl komijnpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 2 teentjes knoflook
- 10 gr koriander
- 4 el olijfolie
- 450 gr grote garnalen gamba's
Voor de mais-avocadosalade
- 2 gekookte maïskolven
- 1 avocado
- 2 el olijfolie
- 1 limoen
- 1 little gem sla
- 1 snufje Tajin Clásico seasoning kruidenmengsel van chilipepers, limoen en zeezout
Bereidingswijze:
- Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers het sap uit. Roer de komijnpoeder en paprikapoeder door de rasp en het sap van de limoen. Rasp de knoflook erboven. Snijd de koriander fijn en meng met de marinade. Roer de olie erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Pel de garnalen en schep om met de marinade. Rijg de garnalen aan de spiesjes. Ongeveer 4 per spies. Bewaar in de koelkast, ook de achtergebleven marinade.
- Grill de maiskolven rondom. Er mogen best wat donkere plekjes op komen. Haal ze van de grill en laat even afkoelen.
- Maak ondertussen de dressing. Snijd de helft van de avocado zo fijn mogelijk en meng/prak met de olie, het sap van de limoen, peper en zout en 1 el water tot een dressing. Haal de bladeren van de little gem los en scheur grof. Pluk de koriander grof. Snijd de tweede helft van de avocado in hele dunne plakjes. Snijd de maiskorrels in grote stukken van de kolf.
- Schep de sla om met de dressing en verdeel over een schaal. Verdeel de mais, plakjes avocado en koriander erover.
- Grill de gamba spiesjes boven de hete kolen in ca. 4 minuten gaar. Keer regelmatig en bestrijk tussendoor steeds met de achtergebleven marinade.
- Leg de gamba's op of naast de salade en maak de salade af met een snuf Tajín Clásico seasoning.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka