Galette met chocolade en banaan

Go go galette

Goed, we gaan dus een galette maken. Nu hoor ik je denken: “Wat is een galette?” Nou, het is een soort taart, maar dan zonder vorm. Het is eigenlijk een beetje als een wilde en vrijgevochten versie van een taart. Het wordt gemaakt van een eenvoudig deeg dat gevuld kan worden met allerlei ingrediënten, zoals fruit, groenten, kaas en zelfs vlees. Het deeg is meestal vrij dun en knapperig, en de vulling kan hartig of zoet

De geschiedenis van de galette gaat helemaal terug naar de Middeleeuwen, toen het werd gegeten als een soort brood. Het werd gemaakt van boekweitmeel en water, en werd gebakken op een hete steen. Later werd het deeg verrijkt met melk, eieren en suiker en werd het een dessert.

Tegenwoordig is de galette populair over de hele wereld. Maar als je echt wilt genieten van een authentieke galette, dan moet je naar Bretagne gaan, de regio in Frankrijk waar het oorspronkelijk vandaan komt. 

Galette met chocolade en banaan

Deze galette met chocolade en banaan – de perfecte combinatie van zoet en smeuïg. Ik weet dat sommigen van jullie misschien denken “maar wacht even, is chocolade niet al zoet genoeg?” Nou, laten we eerlijk zijn, er bestaat niet zoiets als “te zoet” als het op chocolade aankomt. En als je nog steeds twijfelt, kun je altijd wat extra bananen toevoegen voor een gezonde touch. (want ja, bananen zijn fruit en fruit is gezond toch?).

Als je niet van deze smaakcombinatie houdt – lijkt mij sterk -, kun je altijd andere ingrediënten gebruiken – zoals aardbeien, peer en gember, of kies voor een hartige variant met zoete aardappel en spinazie.

En vergeet niet, als je jezelf afvraagt hoeveel galettes je moet maken – het antwoord is altijd “genoeg voor jezelf en nóg een stuk voor later”. Want één ding is zeker, deze galette is verslavend lekker.

Galette met chocolade en banaan
Totale tijd1 uur 19 minuten

Galette met chocolade en banaan

4.50 van 6 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

6 Personen
  • 225 g bloem
  • 75 g poedersuiker
  • 100 g roomboter
  • 5 el hazelnootpasta
  • 3-4 grote bananen
  • 1 ei
  • 2-3 tl suiker
  • 1 el ahornsiroop

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (hetelucht).
  • Snijd de roomboter in blokjes. Meng in een keukenmachine de bloem, poedersuiker en blokjes boter door elkaar. Voeg 45 milliliter koud water toe en meng tot het deeg bij elkaar komt. Haal uit de machine kneed het deeg tot een bal. Druk tot een platte schijf en omwikkel met plasticfolie. Laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een cirkel van ongeveer 30-35 cm. Prik het deeg in met een vork en laat ongeveer 3-4 centimeter van de rand vrij.
  • Besmeer het midden van het deeg met een dikke laag hazelnootpasta (ca 4 millimeter). Snijd de banaan in plakjes en leg op de hazelnootpasta. Vouw de randen naar binnen, iets over de eerste laag bananenplakjes.
  • Bestrijk de rand met een losgeklopt ei en bestrooi met 2-3 theelepels suiker. Bestrijk de banaan met ahornsiroop. Bak ca 30-35 minuten in de oven. Laat iets afkoelen en snijd in stukken. Drizzle er eventueel nog wat extra hazelnootpasta over.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Galette met chocolade en banaan

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.