Funchi fries zijn heerlijke polenta frietjes zoals ze die veel op de Antillen eten. De friet wordt niet gemaakt van aardappel, maar van maïsmeel. Een typisch gerecht dat ik veel op Curaçao heb gegeten, toen ik daar op vakantie was.
Hou je van lekker vers gebakken frietjes? Dan is het proberen van deze funchi fries echt een absolute aanrader. Je kunt ze qua smaak eigenlijk niet vergelijken met “gewone” friet, maar je eet ze wel ongeveer op dezelfde manier. Ik bestrooi de krokante funchi graag met wat geraspte kaas en rozemarijn.
Dit recept staat ook in mijn e-book “Proef Curaçao met Miljuschka” dat ik in samenwerking met Corendon maakte. Klik hier om het e-book vol tips gratis te downloaden!
Zo maak je de funchi fries
Om de funchi fries te maken begin je met het maken van polenta. Deze laat je afkoelen en snijd je vervolgens in reepjes. Deze “frietjes” bak je in de hete olie en bestrooi je met wat zout of lekker veel Parmezaanse kaas.Hier maakte ik ze met wit maïsmeel; in Curaçao kom je ze meestal tegen gemaakt van het gele maïsmeel. Beiden zijn mogelijk!

Funchi frietjes
Ingrediënten
- 400 gr gele of witte maïsmeel (PAN)
- 1,5 liter water
- 50 gr roomboter
- 1 tl zout
- olie om in te bakken
- 50 gr geraspte oude of Parmezaanse kaas
- Snufje gedroogde rozemarijn
Bereidingswijze:
- Breng het water samen met het zout en de boter aan de kook. Voeg hier het maïsmeel aan toe en roer het geheel met een garde goed door elkaar. Blijf vervolgens enkele minuten goed roeren om klontjes te voorkomen. Zet het vuur nu laag en kook in een paar minuten tot een dikke pap.
- Stort deze op een ingevette rechthoekige bakplaat en dek af met plastic folie. Laat minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.
- Snijd tenslotte in plakken en daarna in reepjes. Verhit een laag olie in een koekenpan; je kunt testen of de olie heet genoeg is door er een blokje brood in te doen. Als die begint te borrelen, is de olie heet genoeg. Bak de friet goudgeel aan beide kanten in een paar minuten. Bestrooi met de geraspte kaas en rozemarijn.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Corendon.