Foodprep

Het voorbereiden van maaltijden voor een drukke werk- of schoolweek is ideaal. Vooral als je nog iets aan jouw vrije ochtend of avond wil hebben. Nadenken over wat je gaat koken, bang zijn dat jouw eten over datum gaat, eindeloos zoeken naar een recept en eeuwen in de keuken staan terwijl je honger hebt, dat is verleden tijd. Wat de voordelen zijn van mealpreppen, wat handige tips en mijn top 3 prepmaaltijden deel ik hier met jou!

Mealpreppen

Zo lang mogelijk in bed liggen en het ontbijt overslaan, omdat je geen puf hebt om iets te maken of maar iets bestellen, omdat je echt geen energie meer hebt om te koken. We hebben het allemaal wel eens. Zelf probeer ik dit soort situaties te voorkomen. Daarom prep ik vaak de maaltijden in het weekend en houd ik mijn doordeweekse dagen lekker rustig. 

Zelf koken is goed voor je gezondheid. Bij afhaalmaaltijden heb je vaak geen idee wat er precies in jouw maaltijd zit. Door zelf te koken, kun je bewustere keuzes maken en gezondere ingrediënten gebruiken. Ook heb je meer controle over de portiegrootte, waardoor je minder snel te veel eet. Ideaal als je een beetje op jouw gewicht wil letten! 

Daarbij kun je best wel wat geld besparen als je in grote porties kookt en overkoepelende producten gebruikt in je daaropvolgende maaltijden. De ingrediënten die je over hebt, kun je namelijk prima invriezen. Van restjes kun je namelijk ook geprepte maaltijden maken!

eet je restjes

Need to know

Ga je aan de slag met mealpreppen, dan is het van belang dat je rekening houdt met het bewaren van jouw ingrediënten. Het is bijvoorbeeld van belang om jouw maaltijden in schone goed afgesloten bakjes te bewaren. Houd ook direct rekening met de grootte van de porties, dan sta je met het opwarmen niet te prutsen. Én wacht na het preppen nog even met het verpakken. Een maaltijd moet altijd even afkoelen voordat het de koelkast of vriezer ingaat. Niet te lang, dan droogt het uit.

Verder raad ik je af om zuivelproducten in te vriezen, deze kunnen gaan schiften, veranderen van structuur en een gekke smaak krijgen. Wil je groenten invriezen? Dan is het van belang dat ze of geblancheerd of gekookt de vriezer ingaan. Ook het invriezen van groenten en fruit met een hoog percentage aan water raad ik af, deze kunnen alleen maar zompig en slap worden en dat is nou niet bepaald lekker. 

Bewaar je een maaltijd in de vriezer? Dan kun je hem ongeveer 2-3 maanden bewaren. Bewaar je een maaltijd in de koelkast? Google dan even hoelang je de producten kunt bewaren.

1. Appeltaart porridge

Appeltaart porridge

Potjes ontbijt klaarzetten is zó handig en ook nog eens lekker. Deze appeltaart porridge is misschien wel een van mijn favorieten. Meestal maak ik een hele voorraad klaar, zodat ik en mijn gezin een week lang kunnen genieten. Je maakt het toch binnen een kwartiertje klaar. Natuurlijk wissel ik dan wel af met smaakjes, anders wordt het saai. De appel kun je namelijk ook vervangen door perzik, mango, frambozen of peer. Én de kaneel en speculaaskruiden voor vanille of honing. De rozijnen kun je vervangen door een lekkere noot: pistache, walnoten of hazelnoten bijvoorbeeld. Zo maak je steeds opnieuw een fantastische creatie. Probeer ook eens mijn rijstepap met kaneel en kweepeer of keto oreo chiapudding.

2. Pasta met spinazie en bacon

Pasta met parmezaan en bacon

Pasta is misschien wel een van de makkelijkste maaltijden om te preppen. Vooral deze is daar ideaal voor, dat komt met name omdat ik hem in slechts een pan maak. Nauwelijks afwas dus! Dus pak je prepbakjes en die grote pan er maar bij. Deze pasta met spinazie en bacon is echt heerlijk!

3. Gebakken rijst met garnalen

Gebakken rijst met garnalen

Nog zo’n geweldig snel eenpansgerecht wat gemakkelijk te preppen is, is mijn gebakken rijst met garnalen. Ook deze maaltijd maak je in een kwartiertje klaar, zit boordevol goede voedingsstoffen en is ook nog eens mega lekker. ‘s Avonds je plukt het bakje uit jouw koelkast of vriezer, warmt het op en je kunt er alweer van genieten. Zo makkelijk kan het zijn!

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.