Fish and chips uit de Airfryer

Britse klassieker

Fish and chips is een typisch Britse afhaalmaaltijd die bestaat uit in beslag gedoopte en gefrituurde vis en frieten. De meest gebruikt vis is toch wel kabeljauw, maar ook schelvis wordt veel gebruikt. Maar hè, een portie eigen keuzes erop loslaten, mag natuurlijk ook. Tot 1980 werd het gerecht geserveerd in een krant, daarna werd dit uit hygiënisch oogpunt verboden, het serveren van voedsel uit een krant zou niet voedselveilig zijn, dus wordt de snack tegenwoordig verpakt in speciaal papier, vaak bedrukt alsof het krantenpapier is. Smart.

Fish and chips uit de Airfryer

Ik ben dol op dit soort gerechten welke uitblinken door eenvoud. Want zeg nou zelf, dit is niet alleen een heerlijke maaltijd voor in het weekend, maar ook top voor een drukke doordeweekse dag als je zin hebt in een vette, makkelijke hap. Het kost je slechts een kwartiertje om alles voor te bereiden en daarna doet de Airfryer het ‘zware’ werk. Geen frituurgespetter, en binnen een oogwenk op tafel. Precies wat je wil. Ik serveer mijn fish and chips met een frisse kappertjesdip, maar mushy peas ernaast serveren voor the full British experience kan natuurlijk ook.

Fish and chips uit de airfryer

 

Fish and chips uit de airfryer
Totale tijd1 uur 15 minuten

Fish and chips uit de Airfryer

4.86 van 7 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen

Voor de friet

  • 800 g iets kruimige aardappels
  • 1 el zonnebloemolie
  • grof zeezout

Voor de vis

  • 4 stevige witvisfilets bv. kabeljauw of schelvis, ca. 150 g per stuk
  • peper en zout
  • 50 g bloem
  • 1 ei losgeklopt
  • 60 g panko of paneermeel
  • ½ citroen in partjes om erbij te serveren
  • 1 el zonnebloemolie

Voor de dip

  • 125 g zure room
  • 4 el mayonaise
  • 2 el kappertjes grofgehakt
  • 2 el peterselie grofgehakt
  • ½ citroen sap en rasp
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Schil de aardappels en snijd ze in plakken van ca. 1 cm. Snijd uit die plakken dikke frieten van ca. 1 cm. Laat ze een halfuurtje in een grote kom koud water weken. Laat ze daarna uitlekken en dep heel goed droog. Verdeel de friet over het mandje van de Airfryer en bak 10 minuten voor op 120 graden. Schud ze halverwege even om.
  • Dep intussen de visfilets droog en bestrooi met wat peper en zout. Haal ze door de bloem, dan door het ei en tot slot door de panko.
  • Doe de voorgebakken friet in een kom, besprenkel met 1 el zonnebloemolie en hussel zodat elk frietje goed is bedekt. Doe de friet vervolgens weer terug in de Airfryer en leg de vis er naast. Je kunt daarvoor een speciale scheider in het mandje gebruiken, maar dit hoeft niet.* Bedruppel ook de vis met wat zonnebloemolie. Bak de friet en vis in ca. 15-18 minuten op 180 graden goudbruin en krokant.
  • Maak intussen de kappertjesdip door de zure room, mayonaise, gehakte kappertjes, gehakte peterselie, citroenrasp en -sap te mengen in een kommetje. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
  • Bestrooi de friet direct als deze uit de Airfryer komt met grof zeezout en serveer direct met de vis en dip. Geef de citroenpartjes erbij.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.