Filodeeg
Filodeeg is een flinterdun deeg dat wordt gemaakt van bloem, water en olie. Het wordt onder andere vaak gebruikt voor het maken van apfelstrudel, baklava en Marokkaanse M’Hencha. In tegenstelling tot bladerdeeg bestaat filodeeg niet uit een heleboel dunne laagjes – je kunt dit effect wel creëren door meerdere vellen in te smeren met een klein beetje olie of boter en deze dan op elkaar te stapelen. Ook rijst het deeg niet tijdens het bakken. Mega krokant wordt het dan weer wel.
Doordat filodeeg zo dun is er wel de nodige TLC nodig wanneer je hiermee werkt. Doe je dit niet dan scheuren de vellen vrij makkelijk. Werk je met filodeeg uit de vriezer? Laat het dan ontdooien in een vochtige theedoek! Op deze manier voorkom je dat het deeg uitdroogt en afbrokkelt.
Cranberries
De feestdagen en cranberries zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een Thanksgiving diner zonder cranberrysaus is voor Amerikanen haast ondenkbaar. De meeste Cranberries die hier in Nederland in de supermarkt worden verkocht, worden veelal uit Amerika geïmporteerd. Maar wist je dat deze rode bes ook gewoon in Nederland voorkomt? De Nederlandse naam voor cranberries is veenbessen en deze worden gedurende de maanden september en oktober geoogst op Terschelling! Wie dus een beetje verder kijkt dan zijn – of haar – neus lang is kan tijdens de wintermaanden dus ook genieten van cranberries van Nederlandse bodem.
Filodeegtaartjes met cranberries
Voor wie op zoek is naar een leuk dessert voor de feestdagen, maar geen zin heeft in veel gehannes in de keuken, maakte ik dit recept voor filodeegtaartjes met cranberries en ijs. Het fris-zure karakter van de cranberries en het lichte filodeeg zijn een welkome afwisseling na een zwaar kerstdiner. Want ja, er is altijd nog wel plaats voor een toetje.

Filodeegtaartjes met cranberries en ijs
Ingrediënten
- 250 g cranberry’s diepvries, ontdooid
- 1 el suiker
- 3 el honing
- 4 velletjes filodeeg
- 50 g roomboter
- 4 el amandelmeel
- 4 bollen vanille- of pecannotenijs.
- Poedersuiker
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (hetelucht)
- Schep in een mengkom de ontdooide cranberry’s samen met de suiker en de honing door elkaar.
- Ontdooi het filodeeg. Smelt de boter in een steelpannetje. Leg een vel filodeeg op een snijplank, bestrijk met de gesmolten boter en leg er een tweede vel op. Bestrijk opnieuw met boter en leg er nog een vel filodeeg op. Snijd 4 vierkantjes van 12 x 12 centimeter uit het filodeeg en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Strooi in het midden van elk plakje een eetlepel amandelmeel. Zorg dat je een randje van 1 cm rondom vrijhoud. Verdeel 1,5 eetlepel cranberry’s over het amandelmeel. Vouw de randjes van het filodeeg over de cranberry’s heen en druk in de hoekjes goed tegen elkaar aan.
- Zet de bakplaat in de oven en bak de taartjes in 20 minuten goudbruin. Haal uit de oven en serveer met een bol ijs.
- Recepten
- Bakrecepten
- Dessert
- Feestdagen recepten
- Kerstrecepten
- Ovenschotel recepten
- Snelle recepten
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
