Japanse pruimenwijn: Umeshu

Fermenteren 

Fermenteren is een techniek en wordt al eeuwenlang gebruikt om bepaalde producten langer te bewaren of op smaak te brengen. Als je een product gaat fermenteren, voeg je er bacteriën, schimmels of gisten aan toe. Dat klinkt misschien niet zo lekker, maar het tegendeel is bewezen. De bacteriën, schimmels en gisten kunnen er namelijk voor zorgen dat bepaalde stoffen, zoals suiker worden afgebroken en nieuwe stoffen zoals vitaminen ontstaan. Hierdoor ontstaan geweldige producten.

De gefermenteerde producten wordt vaak gebruikt om toe te voegen aan gerechten als smaakmaker. Dit soort producten kunnen een diepe umami-smaak toevoegen aan verschillende gerechten. Denk maar eens aan kimchi of kombucha. Kimchi is bijvoorbeeld heel erg lekker in de Miso ramen met tofu en Koreaanse pannenkoekjes met lente-ui. Of denk aan azijn, ook dit is een goede smaakmaker. Je voegt de kruiden, vruchten en groenten naar wens toe aan een schone (luchtdichte) pot. Deze dompel je onder in azijn en laat je een paar weken staan op een koele donkere plek. Tádá, daar is jouw topproduct!

IMG 5907

Fermenteren in eigen huis

Zelf kun je ook thuis fermenteren. Het is helemaal niet zo moeilijk als je denkt, wel kost het veel tijd. Daarbij heb je de juiste ingrediënten nodig en is het van belang dat je erg schoon te werk gaat: ongewenste bacteriegroei wil je voorkomen. Om je een handje op weg te helpen deel ik een van mijn favoriete Japanse vondsten met jou: Japanse pruimenwijn.

Umeshu

Ik dronk pruimenwijn voor het eerst in Japan, waar het umeshu heet. Er zijn allemaal fancy flessen te krijgen. De mooiste herinnering die ik eraan heb, was een pruimenwijn van zeventien jaar oud. Die werd door een 91-jarige vrouw uit haar schuur getoverd. Gewoon in een gerecyclede jerrycan. Wederom een gevalletje met tijd komt wijsheid en smaak.

pruimenwijn
Totale tijd92 dagen 15 minuten

Japanse Pruimenwijn: Umeshu

3.38 van 8 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

  • 1 kg pruimen
  • 250 gr kristalsuiker
  • 2 steranijs
  • 500 ml wodka Ik gebruikte Amsterdam Republic

Bereidingswijze: 

  • Was en droog de pruimen zorgvuldig. Halveer ze: draai de helften in tegengestelde richting, laat de pitten zitten en snijd de halve pruimen in parten.
  • Doe de pruimen in de pot, voeg de suiker toe, de steranijs (1 kan ook) en de wodka toe. De pruimen moeten helemaal onder staan, voeg indien nodig extra wodka toe.
  • Zet de pot op een koele plek, liefst een kelder en laat hem 3 maanden staan.
  • Schud af en toe een beetje om te zorgen dat de suiker oplost.
  • Schenk na 3 maanden door een zeef in een mooie fles.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

 

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.