Feestelijke paascupcakes

De combinatie van het frisse van citroen en het knapperige van maanzaad zorgt voor een verrassende twist. En laten we eerlijk zijn, wie wordt er nou niet blij van een mooie cupcake op de paastafel? Dus trek je schort aan, zet je favoriete muziek op en geniet van het bakproces. Voor je het weet, heb je een schaal vol heerlijke cupcakes waar iedereen van zal smullen.

Er zijn vele recepten voor het maken van botercrème, maar wat je niet wilt is dat je een hap boter in je mond stopt. Deze crème is lekker en luchtig en makkelijk om te maken.

Maanzaad en citroen

Maanzaad en citroen zijn echt een gouden duo in deze cupcakes! De subtiele nootachtige bite van het maanzaad geeft net dat beetje crunch, terwijl de frisse citroen het geheel heerlijk licht en fris houdt. Die citruskick tilt de zoetheid van het beslag op en zorgt ervoor dat elke hap sprankelt van smaak. En bonus: maanzaad zit ook nog eens vol goede voedingsstoffen, dus je kunt jezelf wijsmaken dat deze cupcakes bijna gezond zijn. Win-win, toch?

Versieren!

Het versieren van deze cupcakes is echt het leukste deel van het hele bakproces! Je kunt lekker losgaan met die luchtige botercrème – een klein beetje creatief, en je hebt meteen een kunstwerkje op je bord staan. Het is zo’n moment waarop je je innerlijke patissier naar boven haalt en je geen grenzen stelt: swirl er wat mooie toefjes op, strooi er een handje maanzaad over of voeg een paar kleurrijke paaseitjes toe. Het maakt het allemaal nét wat feestelijker! En zeg nou zelf, een cupcake zonder toefje botercrème is als een tuin zonder bloemen… niet compleet!

Feestelijke citroen maanzaadcupcakes
Totale tijd40 minuten

Feestelijke paascupcakes met maanzaad en citroen

4.50 van 10 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 portie(s)

Voor de cupcakes:

  • 175 gr zelfrijzend bakmeel
  • 50 gr amandelmeel
  • 3 el maanzaad
  • 175 gr suiker
  • rasp van 2 citroenen
  • 3 eieren
  • 100 gr Griekse yoghurt naturel
  • 175 gr boter gesmolten, en een beetje afgekoeld

Voor de botercrème

  • 120 gr boter op kamertemperatuur
  • 220 gr roomkaas
  • 1 tl vanille extract
  • snufje zout
  • 200 gr poedersuiker

Bereidingswijze: 

Voor de cupcakes:

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Meng de bloem, suiker, amandelmeel, citroenrasp en het maanzaad samen in een kom.
  • In een andere kom doe je de eieren en de yoghurt bij elkaar en dit klop je even samen door. Doe vervolgens de droge ingredienten erbij en als laatste de gesmolten boter. Roer het geheel door tot een egaal beslag. Meng het niet te lang, dat is niet nodig. Verdeel het over de cupcake vormpjes.
  • Zet de cupcakes in de oven voor 20-25 minuten of tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze vijf minuten in het bakblik afkoelen, haal ze er dan voorzichtig uit en laat verder afkoelen op een cakerek.

Voor de botercrème:

  • Doe de boter en de roomkaas samen in de kom van de mixer en klop tot het een glad en klontjesvrij geheel is. Voeg de vanille en een snufje zout toe en klop door. Zet de mixer op de lage stand en klop langzaam de poedersuiker erdoor.
  • Doe het geheel over in een spuitzak met een spuitmondje (1M is de beste maat hiervoor) en spuit een mooie toef op de paascupcakes. Bewaar in de koelkast tot gebruik en besprinkel eventueel met wat chocola of gele suiker.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.