Dit Amerikaanse gerechtje werd voor het eerst gemaakt in New York en is in de loop der jaren steeds beroemder geworden. Ook ik ben aan de slag gegaan met deze klassieker en daar kwam uiteindelijk dit fantastische paasrecept uit voort. Makkelijk te maken voor iedereen, het ziet er hartstikke feestelijk uit en daarnaast zou het het perfecte medicijn zijn tegen een kater. Met dit doel is de Eggs Benedict namelijk gemaakt, dus dat moet wel een goed recept zijn.
Eggs Benedict recept
Je hebt tegenwoordig veel verschillende Eggs Benedict recepten. Zo kun je eindeloos variëren met vlees, vis of vega en ook met het broodje wordt aardig gevarieerd. Met regelmaat zie ik hem als ontbijtmuffin voorbij komen, maar ook op bagels, zachte broodjes of toast. Zelf ben ik fan van een knapperig broodje in combinatie met al dat lekkers, daarom maak ik zelf het liefst extra dik toast. Je kunt daarom het beste of een ongesneden brood kopen bij de bakker of zelf een brood bakken. Daar steek je dan van die lekkere dikke plakken uit die je vervolgens roostert in een koekenpan. Als je dan een hap neemt heb je een lekkere mond vol, dat wil je natuurlijk op zo’n feestelijke dag!

Dé truc om eieren te pocheren
Het hoofdingrediënt van een Eggs Benedict is natuurlijk een gepocheerd eitje. Maar dat is voor veel mensen toch een grote uitdaging. Je wil namelijk dat de eieren precies goed zijn – niet te vloeibaar, niet te hard gekookt en niet in honderden stukjes. Het pocheren kost tijd, je moet dit even oefenen, maar er zijn talloze tips te vinden die je erbij kunnen helpen. Zelf vind ik het het makkelijkste om de draaikolk techniek toe te passen. Je brengt water aan de kook in een groot steelpannetje, voegt wat azijn toe, maakt vervolgens met een pollepel een kolk in het water en laat daar het eitje in vallen. Vervolgens kook je het 3 minuten en komt er een mooi exemplaar tevoorschijn. Lukt het je echt niet? Dan kun je altijd nog gaan voor een zacht gekookt eitje.

Eggs Benedict met een twist
Ingrediënten
- 1/2 ongesneden wit brood
- 15 gr pijnboompitjes
- 8 el truffelmayonaise
- 150 tot 200 gr gesneden rosbief 12 plakjes
- 4 eieren maat L
- 1 el azijn (bijvoorbeeld witte wijnazijn – alles behalve schoonmaak zijn)
- 4 tl kappertjes
- 4 el pesto
- 20 gr Parmezaanse kaas
- 1 takje basilicum
- peper
- zout
Bereidingswijze:
- Snijd het brood in 4 hele dikke plakken van ongeveer 2 centimeter dik, druk er met een kookring, glas of kommetje 4 rondjes uit van ongeveer 6 centimeter doorsnede.
- Rooster eerst de pijnboompitjes in de droge koekenpan tot dat ze goudbruin zijn. Schud ze uit de pan op een bord en laat ze afkoelen. Rooster daarna de broodjes in een droge koekenpan aan de onder- en bovenkant tot dat ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en laat ze kort afkoelen.
- Besmeer ieder broodje met 2 flinke eetlepels truffel mayonaise. Leg op elk broodje 3 plakken rosbief.
- Breng een grote pan met ruim water aan de kook. Voeg een scheutje azijn toe. Breek een ei in een kommetje. Maak met pollepel een kolk in het kokende water door er doorheen te roeren. Laat het ei, uit het kommetje in de kolk vallen, en kook in 3 minuten tot een gepocheerd ei. Schep met een schuimspaan uit de pan en pocheer zo alle eitjes.
- Leg de gepocheerde eitjes op de rosbief bestrooi met peper en zout. Verdeel de pesto, kappertjes, pijnboompitjes en wat blaadjes verse blaadjes basilicum over de gepocheerde eitjes. Rasp er wat Parmezaanse kaas over.
- Tips!Je broodje nog luxer maken? Kook dan 12 aspergetips heel kort (1-2 minuten) en leg ze op de broodjes. Een fan van vis? Besmeer dan de broodjes met citroenmayonaise, een plak gerookte zalm en top het gepocheerde ei af met wat Hollandse garnalen en citroenrasp.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.