Eggnog rum banaan

4 uur 25 minuten

Wat is er nou lekkerder dan een heerlijk glas romige eggnog? Mijn eggnog met rum en banaan natuurlijk. Super rijk van smaak en de banaan zorgt voor een verrassende twist. Ho ho ho, kom maar door.

Eggnog

Eggnog is iets wat de meesten van ons kennen uit Amerikaanse films. Vaak zie je het beeld: grote families die samenkomen tijdens de feestdagen, lekker knus aan tafel of in de woonkamer bij de boom en aan de “homemade” eggnog. Ziet er gezellig uit, maar wat drinken ze dan precies?

In Nederland noemen we eggnog ook wel eierpunch. Het is een romig drankje dat traditioneel gezien gemaakt wordt met melk, room, opgeklopte eiwitten, suiker en eigeel. Hoewel er in het originele recept geen alcohol in zit wordt er soms ook sterke drank zoals brandy of rum toegevoegd.

Eggnog vs. advocaat

Advocaat en eggnog worden vaak onder dezelfde noemer geschaard. Toch is er een verschil. Bij advocaat wordt alleen gebruik gemaakt van de eidooiers. Hierdoor heeft het een wat rijkere smaak dan eggnog. Maar ik snap het wel. De twee dranken lijken ook erg veel op elkaar. Soort sisters from a different mister zeg maar.

Eggnog rum banaan

Eggnog is een super feestelijk drankje dat bij uitstek geschikt is om te serveren tijdens de feestdagen. En omdat alles tijdens de feestdagen best een beetje extra mag zijn, maakte ik deze versie met rum en banaan. Mega lekker! Maak ‘m eventueel ook zonder alcohol voor de mensen die moeten rijden of (nog) geen alcohol drinken.

Eggnog

Eggnog rum banaan

Eggnog rum banaan

3.92 van 12 stemmen
Bereidingstijd 25 minuten
Wachttijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 25 minuten
Gang Drankjes
Porties 4 Personen

Benodigdheden

  • staafmixer
  • Garde

Ingrediënten
 

  • 3 bananen 360 g
  • 50 g roomboter gezouten
  • 2 tl kaneelpoeder + extra om te garneren
  • 8 eidooiers
  • 70 g suiker
  • 640 ml volle melk
  • 300 ml slagroom
  • 1/2 appel
  • 4 el rum
  • 4 kaneelstokjes

Instructies
 

  • Pel de bananen en snijdt ze in de lengte doormidden. Smelt de boter op laag vuur in een koekenpan en bak de banaan in 1-2 minuten rondom goudbruin. Bestrooi met 1 theelepel kaneelpoeder, bak nog 1 minuut, draai ze om en bestrooi opnieuw met 1 theelepel kaneelpoeder. Schep de banaan helften over in een hoge mengkom en pureer ze met een staafmixer tot een glad beslag.
  • Klop in een mengkom de eidooiers met de suiker los met een garde. Klop het banaanmengsel erdoor tot er één geheel ontstaat.
  • Schenk de melk en slagroom in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Schep dan een soeplepel per keer door het eigeel banaanmengsel en klop goed door met een garde. Herhaal tot alle melk op is.
  • Schenk het mengsel terug in het steelpannetje. Breng opnieuw langzaam aan de kook, kook 2-3 minuten op laag vuur al roerende door tot het mengsel wat dikker wordt (zoals yoghurt).
  • Laat de eggnog afkoelen tot kamertemperatuur, roer af en toe door zodat de hitte kan ontsnappen en het afkoelen sneller gaat. Zet 2-3 uur afgedekt in de koelkast.
  • Snijd de appel in plakjes. Verdeel de eggnog over de glazen. Voeg aan elk glas een eetlepel of scheutje rum toe, zet in elk glaasje een kaneelstokje en een paar plakjes appel en bestrooi met kaneelpoeder.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.