Eetbare kerstcadeaus

Categories: ArtikelenTags:

Een echt persoonlijk cadeau is natuurlijk iets dat je zelf hebt gemaakt. Bijkomend voordeel: het is meestal budget-proof. In dit artikel deel ik leuke zelfgemaakte cadeautjes. Uiteraard eetbaar, want you know me.

 Granola

Dit blijft een cadeau-topper: zelfgemaakte granola. Zo ongeveer iedereen vindt het lekker en in een mooie glazen pot met een lintje ziet het er al snel heel gezellig uit. Ik maak graag deze granola met espresso. Die zit vol goeds, is onweerstaanbaar lekker en is perfect voor dagen dat je ogen niet open lijken te gaan. Tip: laat de granola helemaal afkoelen voordat je ‘m in glazen potten doet. Anders blijft de granola niet knapperig en dat is zonde!

Granola met espresso

Zelfgemaakte chocoladetruffels

Bonbons maken is een vak apart, dus aan perfecte mini-chocoladekunstwerkjes zal ik me niet zo snel wagen. Het goede nieuws? Truffels zijn wél heel easy, en minstens zo lekker. Je kunt ze maken op basis van een ganache, zoals in dit recept voor glutenvrije taartjes met chocoladeganache. Als je die ganache laat opstijven in de koelkast (een nachtje bijvoorbeeld), kun je er de volgende dag kleine bergjes van scheppen. Die rol je dan door fijngehakte chocolade of cacaopoeder zodat je vingers niet zo gaan plakken, en je hebt zelfgemaakte truffels! Extra leuk om cadeau te doen in een mooi kartonnen doosje.

Glutenvrije taartjes met chocolade ganache

Fudge

Fudge is een soort zachte toffee, gemaakt op basis van boter, suiker en gecondenseerde melk of slagroom. Klassiek maak je het met behulp van een suikerthermometer, zodat je zeker weet dat het mengsel niet te heet wordt. Om het je wat makkelijker te maken, heb ik een recept voor simpele fudge geschreven. Deze variant is met kersen en pure choco, waardoor het de sexy smaak krijgt van Schwarzwalder Kirschtorte. Heaven! In kleine stukjes gesneden en verpakt in een mooi doosje (met wat gekleurd vloeipapier erin misschien?) ziet het eruit als een heel sjiek cadeautje. En zo smaakt het ook.

Schwarzwalder kirsch fudge

Infused wodka of gin

Voor liefhebbers van iets sterks is dit het perfecte cadeau. Voeg kruiden, specerijen en/of vruchten(schil) toe aan neutrale sterke drank zoals wodka of gin en laat het een poosje staan (4-7 dagen) en voilá: je hebt je eigen drankje gebrouwen! In een mooie glazen fles en een etiket erop of eraan ziet het er meteen heel feestelijk uit. Allerlei combinaties zijn mogelijk. Probeer bijvoorbeeld eens tijm en citroenschil, vanille (merg en peul) en kardemom of kaneelstokjes en piment.

Kruidenzout

Dit is een no-waste- en cadeautip in één. Van steeltjes van kruiden die je over hebt, kun je namelijk geweldig kruidenzout maken. Maal de steeltjes van die kruiden heel fijn in een hakmolentje en maal er grof zeezout door (verhouding ongeveer 1/10, dus 10 gram kruidensteeltjes op 100 gram zout) tot alles fijn gemalen is. Je kunt het zout nu meteen gebruiken (en cadeau doen), maar na een maand of 6 is het nog lekkerder. In een potje ermee, en klaar is je low budget kerstcadeau!

Ingelegde citroen

Een geweldige smaakmaker uit de Midden-Oosterse keuken en een van mijn favo eetbare cadeaus: ingelegde (of ingemaakte, of gepekelde, of gekonijfte, same!) citroenen. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een brandschone weckpot, onbespoten citroenen en grof zeezout. Een paar laurierblaadjes staan gezellig, maar zijn geen must. Zo maak je ze:

  1. Snijd 4-5 (afhankelijk van de grootte van je weckpot) onbespoten citroenen in kwarten, maar niet helemaal door.
  2. Vul iedere citroen met ca. 2 eetlepels grof zeezout en doe ze in de weckpot. Duw ze stevig aan en ga door met vullen tot de citroenen helemaal klem zitten. Voeg eventueel een blaadje of 2 laurier toe per citroen. Pers 1 citroen uit en giet het sap over de citroenen in de pot.
  3. Vul de pot aan met water tot de citroenen helemaal onder het vocht staan. Sluit de pot goed af en zet een week of 4 op kamertemperatuur staan.

Zoet-pittige notenmix

Je eigen notenmixen maken is allesbehalve moeilijk, én het is een heel lekker cadeautje. Meng bijvoorbeeld 750 gram notenmix, bijvoorbeeld amandelen, pecannoten of walnoten en pompoenpitten, met een mengsel van 2 eetlepels ahornsiroop, 2 eetlepels gesmolten boter, een snuf zeezoutvlokken, 1 theelepel vanille-extract en een snuf cayennepeper of chilivlokken. De noten kun je het beste eerst roosteren in de oven (een minuut of 10 op 175°C, houd ze goed in de gaten en schep regelmatig om) en dan door het boter-ahornmengsel scheppen. Laat ze goed afkoelen en doe dan in glazen potten voor een hartig cadeautje.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.