Eenpansrijst met misokip en snelle komkommerpickles

Rijst is altijd goed, maar deze eenspansrijst met misokip, aardse shiitakes en snelle zoetzure komkommerpickles is onovertroffen. Japan in een pan – thank me later.

Tip: vervang voor een vegetarische variant de kippendijen voor de misokip door 1 aubergine, in stukken van 2 cm. Gebruik dan water in plaats van de kippenbouillon. 

Eenpansrijst met misokip en snelle komkommerpickles

Eenpansrijst met misokip en snelle komkommerpickles
Totale tijd45 minuten

Eenpansrijst met misokip en snelle komkommerpickles

4.12 van 9 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 el lichte sojasaus
  • el shaoxing Chinese rijstwijn, verkrijgbaar bij de toko
  • 1 el witte miso
  • ½ tl suiker
  • 1 tl sesamolie
  • ¼ tl gemalen witte peper
  • 4 kippendijen* in hapklare stukken
  • 100 g shiitake in hapklare stukken
  • 200 g pandanrijst
  • 2 bosuien het groen in fijne ringen, het wit in stukken van 2 cm
  • 240 ml kippenbouillon
  • stuk verse gember van 1 cm geschild en fijngesneden

Voor de snelle komkommerpickles

  • 125 ml rijstwijnazijn
  • 4 el suiker
  • tl zout
  • 4 Perzische komkommers in plakken van 1 cm (bevatten minder zaadjes en water dan normale komkommers, verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt)

Bereidingswijze: 

  • Meng de sojasaus, shaoxing, witte miso, suiker, sesamolie en witte peper in een kom. Schep de kippendijen en shiitake erdoor.
  • Spoel de rijst af in een vergiet tot het water helder wegloopt en laat uitlekken. Doe de rijst met het wit van de bosui, de kippenbouillon en de gember in de zware pan. Verdeel het kip-shiitakemengsel inclusief alle marinade over de rijst. Verhit op middelhoog vuur tot de bouillon net aan de kook is, leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat ca. 25 minuten koken tot de rijst en kip gaar zijn.
  • Maak intussen de komkommerpickles. Doe 250 ml water met de rijstwijnazijn, suiker en het zout in een steelpan en verhit op laag vuur tot suiker en zout zijn opgelost. Doe de komkommer in een bakje en schenk het azijnmengsel erover. Zet apart.
  • Garneer de rijst met het groen van de bosui. Serveer met de komkommerpickles.

Tip!

*Vervang voor een vegetarische variant de kippendijen door 1 aubergine, in stukken van 2 cm. Gebruik dan water in plaats van de kippenbouillon.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.