Dubbel kaas = dubbel genieten
Dit is niet het moment voor half werk. Voor deze cheeseburger gaan we gewoon voor goud. We gaan all-in: twee sappige burgers, lekker handgevormd, beetje grof gemalen vlees, zodat je nog echt bite hebt en daarbovenop een dikke laag gesmolten Uniekaas, en dan nog eentje, want waarom ook niet?
En niet zomaar kaas. Nee, we combineren jong en belegen Uniekaas. Jong voor die zachte, romige smeltfactor en belegen voor dat pittige, hartige randje. Die geeft ām karakter. Zo geef jij jouw cheeseburger de ultieme upgrade.

Tip! Zo krijg je de lekkerste burger
Nu denk je misschien: okƩ, vet lekker, maar hoe zorg ik ervoor dat dat vlees niet verandert in een taaie schoenzool als ik het op de BBQ leg? Hier komt de truc die je vanaf nu altijd gaat gebruiken: een ijsklontje.
Ja, echt waar. Je legt gewoon een klein ijsklontje midden op je rauwe burger terwijl hij op de grill ligt. Wat gebeurt er? Terwijl het ijs langzaam smelt, houdt het het vlees koel en sappig. Geen droog drama, maar een juicy burger die bijna van je rooster glijdt van zachtheid. En nee, hij wordt niet waterig. Hij wordt perfect.
Nooit genoeg (Unie)kaas
Je dacht dat we klaar waren met de kaas? Ha! Think again. Deze burger is een liefdesbrief aan kaas, of voor mij dus Uniekaas. Of je nu gaat voor de smeuĆÆge jonge of de pittige belegen variant of, zoals ik doe, gewoon allebei! Why not? Deze kaas smelt fantastisch en geeft karakter.
En dat is precies wat je wil. Geen plastic plakje dat ergens bovenop ligt te zweten, maar echte kaas, met een verhaal, smaak en een een hele hoop Nederlandse trots. Uniekaas smelt niet alleen goed, hij doet ook echt wat voor je burger. Die balans tussen zout, romig, pittig en zoet maakt dat elke hap blijft verrassen.

Aan de slag
Dus waar wacht je op? Vlees in de aanslag, kaas in het vizier, BBQ aan. En vergeet dat ijsklontje niet. Deze cheeseburger is een ode aan smaak, een guilty pleasure zonder schuldgevoel en gewoon verdraaid lekker.
Eet smakelijk, knoei gerust een beetje, en vergeet vooral niet een extra servet klaar te leggen.

Dubbele cheeseburger van de BBQ
Benodigdheden
- bbq
- Houtskool
- Tang
- spatel
Ingrediƫnten
- 1 kg rundergehakt
- 8 ijsklontjes
- 4 zoetzure augurken
- 3 el augurkensap
- 10 gr dille
- 0,5 rode peper
- 6 el mayonaise
- 4 briochebollen
- 8 blaadjes sla (little gem of botersla)
- 4 plakken Belegen Uniekaas
- 4 plakken Jong Uniekaas
- 8 plakken bacon of ontbijtspek
- 2 el ketchup
- 1 el mosterd optionel
- Peper
- Zout

Bereidingswijze:
- Steek de barbecue aan. Zorg voor een heter en minder heet gedeelte in de barbecue.
- Breng het gehakt op smaak met peper en zout en verdeel in 8 gelijke stukken. Kneed even door en vorm er 8 stevige, platte burgers van. Zorg ervoor dat de burger een beetje groter zijn dan de broodjes, tijdens het grillen worden ze dikker en minder groot.
- Snijd de augurken blokjes. Snijd de dille fijn. Verwijder eventueel de zaadlijsten uit de peper en snijd fijn. Roer de augurk, augurkensap, dille, peper en 4 el mayonaise door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de broodjes open en. besmeer met mayonaise. Haal 8 mooie bladeren uit de sla.
- Leg de burgers op de grill boven de hete kolen en stop in het midden een ijsklontje. Sluit de deksel van de barbecue. Bak zo 2-3 minuten. Vouw alle plakken kaas dubbel.
- Draai de burgers om en leg op 4 burgers een dubbele plak belegen kaas en op 4 burgers een dubbele plak jonge. Bak ze zo nog 2 minuten boven de hete kolen. Eventueel op een ijzerplaatje of aluminium schaal.
- Verplaats de burgers naar het koele gedeelte. Verdeel de bacon en de broodjes over het hete gedeelte. Bak de broodjes 1 minuut, tot er grillstrepen op staan. Bak de bacon aan beide kanten krokant. Pas op, door het vet uit de bacon kunnen er vlammen ontstaan. Bak het spek dus niet te lang.
- Haal alles van de barbecue. Besmeer de onderkanten van de broodjes eventueel met de mosterd en de bovenkanten met de ketchup. Leg de sla op de onderkanten. Leg daarop 2 burgers, ƩƩn met belegen kaas en een met jonge kaas. Verdeel daarover de augurkensaus en spek. Dek af met de bovenkanten.

Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.