Dolmades

Dolmades

Zeg eens eerlijk; heb jij wel eens dolmades (gevulde wijnbladeren) zelf gemaakt of eet je ze alleen als je op vakantie bent in Griekenland? Of uit eten gaat bij de Griek. Dat kan natuurlijk ook nog.

Maar het zelf maken van dolmades is eigenlijk heel eenvoudig en met dit recept kan het niet mis gaan. Het enige wat belangrijk is dat je de wijnbladeren goed afspoelt, week en dan laat uitlekken. De vloeistof waarin de wijnbladeren te koop zijn is niet altijd even lekker, dus om te voorkomen dat je dat terugproeft is afspoelen dus een must.

Koken

Vervolgens moeten de dolmades inclusief de vulling gekookt worden. Om te voorkomen dat alles weer uit elkaar rolt dek je het in de pan af met een schoteltje. Ik zet daar soms nog weer wat zwaars op om te voorkomen dat het schoteltje gaat drijven.

Of probeer anders eens de moussaka uit de airfryer

Dolmades
Totale tijd1 uur

Dolmades – Gevulde wijnbladeren

4.24 van 25 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

35 portie(s)

Ingrediënten

  • 1 pot wijnbladeren ingemaakt in zout water
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 150 gr rondkorrelige rijst gekookt
  • 6 bosuitjes gehakt
  • 20 gr verse dille
  • 1 el fijngehakte munt
  • 3,75 dl water
  • 1 el citroensap

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Spoel de wijnbladeren koud af, laat ze dan 1 uur weken in warm water en uitlekken.
  • Verhit in een pan met dikke bodem wat olijfolie en fruit de uien rustig aan, ongeveer 5 minuten. Haal de pan van het vuur.
  • Voeg rijst, bosui en kruiden toe, breng op smaak met zout en peper.
  • Leg een wijnblad met de achterkant naar boven op een snijplank en vul met 1 eetlepel vulling. Vouw de zijkanten naar binnen en rol dan naar de punt toe.
  • Bekleed een (stoof) pan met een laag wijnbladeren, stapel de dolmas daar bovenop. Besprenkel met olijfolie, leg er een bord op en vul de pan met water. Laat 45 minuten op een laag vuur sudderen.
  • Serveer met een beetje vers citroensap.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.