Airfryer recepten

Dit recept valt onder

Griekse sferen met deze moussaka uit de airfryer!

Samenvatting

  • Voorbereiden 30 minuten
  • Bereiden 25 minuten
  • Aantal personen 4 personen

Ingredienten

500 gr gehakt half om half

1 rode ui, fijngesneden

1 teentje knoflook, fijngehakt

1 glas rode wijn

2 aubergines, in plakken van ½ tot 1 cm

1 flinke eetlepel tomatenpuree

1 blik tomatenblokjes

½ tl kaneel

1 tl suiker

Olijfolie

Peper en zout

Bechamel

450 ml volle melk

60 gr boter

60 gr bloem

Snufje nootmuskaat

1 eidooier

Peper en zout

50 gr parmezaanse kaas + extra voor erover

Sharing is caring!

Staycation

Zoals beloofd hebben we ook nu weer een heerlijk recept uit de Philips Airfryer. Jouw favoriete buitenlandse gerechten die je nu gewoon thuis kunt maken. Vier vakantie in eigen land met de Staycation!

De eerste topper uit de Philips Airfryer was de pizza prosciutto en vandaag reizen we af naar het mooie Griekenland en maak ik een van mijn favoriete Griekse gerechten uit de Philips Airfryer.

Moussaka

Er zijn vele varianten van de moussaka. Je kunt het met en zonder aardappels maken. Ik koos in dit geval voor een versie zonder aardappel, maar wil je dat de moussaka wat steviger wordt dan is het een goed idee om nog een extra laag te maken met (voorgekookte) plakjes aardappel. Aan jou de keus wat je lekker vindt.

Griekse moussaka

Aubergine

Ik ben dol op aubergine maar zorg wel dat je de plakken eerst even voorbakt, anders wordt het taai en niet zo lekker in de ovenschotel.

Meer inspiratie voor heerlijke Staycation recepten uit de Philips Airfryer vind je hier.

Moussaka

Moussaka

Aantal personen: 4 personen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 55 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt half om half
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 glas rode wijn
  • 2 aubergines, in plakken van ½ tot 1 cm
  • 1 flinke eetlepel tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • ½ tl kaneel
  • 1 tl suiker
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bechamel

  • 450 ml volle melk
  • 60 gr boter
  • 60 gr bloem
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 eidooier
  • Peper en zout
  • 50 gr parmezaanse kaas + extra voor erover

Instructies

    Begin met het roosteren van de aubergines in de Airfryer. Smeer de plakken aubergine in met olijfolie en leg de plakken in de Airfryermand of op het Philips Airfryer grill accessoire. Zorg dat je geen plakken op elkaar legt.
    Bak ze op 200 graden in 5-8 minuten gaar. Leg apart.

    Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de rode ui hierin glazig. Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe en het gehakt. Bak dit rul en voeg dan de rode wijn toe. Laat dit even bakken tot het meeste verdampt is.
    Voeg dan de tomatenblokjes, kaneel, suiker en peper en zout toe. Laat het geheel ongeveer 20-30 minuten rustig pruttelen tot het meeste vocht verdampt is.
    In de tussentijd maak je de bechamel.
    Hiervoor neem je een steelpannetje en smelt hier de boter in. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot er een roux ontstaat. Laat dit even bakken in het pannetje (maar zorg dat het niet aanbakt!) voor je beetje bij beetje de melk toevoegt. Blijf roeren tot de melk en je bloemmengsel goed gemengd zijn.
    Breng aan de kook en laat de bechamel indikken. Zodra het op de juiste dikte is haal je de pan van het vuur en voeg de eidooier toe terwijl je goed blijft kloppen. Je wilt niet dat het ei gaat stollen!
    Voeg de kaas toe en roer het geheel even goed door. Breng op smaak met peper en zout.

    Zet nu de moussaka in elkaar in een ovenschaaltje of in het Philips Airfryer bakaccessoire. Begin met een laag aubergine, daarop komt een laag gehaktmengsel, dan weer aubergine en je eindigt met de bechamelsaus.
    Hierover komt weer de extra geraspte kaas.
    Zet in de airfryer op 160˚C voor ongeveer 20-30 minuten of tot goudbruin en gaar.

Nog meer lekkers