Body positivity: dit is wat je moet weten

Categorieën: Artikelen

Mayra Louise (@mayralouise) is al jaren een van de frontvrouwen van de self-love en body acceptance beweging in Nederland. Ze is auteur van ‘Op je lijf geschreven’ en tekstschrijver. In haar privéleven is ze single mama van een dochter.

Voor alle kijkers van ‘Eerlijke foto’ schrijft ze de komende maand elke week een artikel over self-love, body positivity en aanverwante zaken. Ook geeft ze je fijne volgtips om je social media feed diverser te maken. Nog meer weten? Duik dan vooral ook in de boekentips!

De term body positivity vliegt ons om de oren. Er is nogal wat te doen rondom dat houden van je lijf. In dit eerste artikel duiken we in de verschillende definities. Wat betekent het nou allemaal eigenlijk?

Bij lichaamspositief zijn, denken de meeste mensen al snel aan liefde hebben voor je eigen lijf. Maar het idee achter body positivity is totaal anders. Het betekent: respect hebben voor alle lichamen en daarmee ook vooral stoppen met veroordelen. Positief zijn over je eigen lichaam maakt je niet body positive, de manier waarop je naar andere lichamen kijkt, is wat de doorslag geeft. In je hoofd – of zelfs hardop – iemand naar beneden halen omdat ze een hangbuik, onderkin of putjes heeft, is niet bepaald #bodypositive. Betrap je jezelf weleens op dit soort gedachten? No worries, het overkomt iedereen. En het beste nieuws: het is nooit te laat om het te veranderen …

Volg Charaily op Instagram

Een stukje geschiedenis

Laten we beginnen met een leuk weetje. Wist je dat body positivity al langer dan 50 jaar bestaat? De stroming begon in de jaren zestig en is opgezet door Joodse vrouwen en vrouwen van kleur. Het doel? Meer inclusiviteit voor gemarginaliseerde groepen. De basis voor deze movement begon echter al honderden jaren daarvoor. Hierover vertelt Saskia van The Curvy Chapter ook in de eerste aflevering van ‘Eerlijke foto’.

Volg The Curvy Chapter op Instagram

Hashtag BOPO

De hashtag #bodypositivity werd jarenlang vooral gebruikt door vrouwen die een lichaam hadden dat afweek van de norm. Dit konden dikke vrouwen zijn, zwarte vrouwen of bijvoorbeeld transgender vrouwen. Maar de laatste jaren zijn er ook steeds meer slanke influencers die hun eigen imperfecties omarmen. Supermooi om te zien natuurlijk. Maar er is een kanttekening: hoe meer slanke vrouwen deze hashtag gebruiken, hoe minder ruimte er is voor de groepen voor wie het ooit bedoeld was. Daarom is het zo belangrijk om je bewust te zijn welke groepen deze stroming het hardst nodig hebben. Zij verdienen een prominente plek. Dat is waar inclusiviteit echt over gaat. In het boek ‘Fattily Ever After’ schrijft Stephanie Yeboah hier ook heel inspirerend over. Een aanrader om te lezen!

Volg Stephanie op instagram

Body acceptance

Nog heel even over al die foto’s van vetjes, putjes en kwabjes … Social media staat vol met dat soort beelden in gezelschap van de hashtag #bodypositivity. En toch sluit dit minder aan op de bopo stroming dan je misschien denkt. Houden van je eigen lijf en er trots op zijn, zou je het beste ‘body confidence’ kunnen noemen. Deze hashtag draait veel meer om die liefde voor je eigen lijf en looks. Aanmoedigende sidenote: het is natuurlijk helemaal geweldig als je hartstikke happy bent met dat wat je dagelijks in de spiegel ziet. Blijf dat dus zeker delen en vieren want met laten zien dat jij vindt dat jij er mag zijn, inspireer je meer mensen dan je denkt.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door LOTTE VAN EIJK (@lovaeij)

 

Lekker lichaamsneutraal

Toch is er ook een flinke groep die de focus op lichamen, die er met body positivity nog steeds is, helemaal niet fijn vinden. Want waarom zou je zo met je lijf bezig moeten zijn? Als jij jezelf hierin herkend, is lichaamsneutraliteit of ‘body functionality’ waarschijnlijk meer jouw ding.

Mensen die zichzelf trainen lichaamsneutraal te zijn, stoppen met de focus op uiterlijkheden en richten zich op wat hun lijf voor hen doet. En dit dan echt in de breedste zin van het woord: je lichaam is er 24/7 voor je. Dankzij jouw body kun je dit artikel lezen, je huisdier knuffelen, sporten, muziek luisteren, je lievelingsboek lezen, sex hebben met je partner (of met jezelf natuurlijk) …

Meer fijne voorbeelden en tips vind je in het boek ‘Beyond Beautiful’ van Anuschka Rees . Dit boek verschijnt half oktober ook in het Nederlands. Een lichaamsneutrale aanpak richt zich op dat wat écht belangrijk is. En als je je bewust wordt van die ellenlange lijst wordt het steeds makkelijker om je lichaam te gaan waarderen.

Volg The Birds Papaya op Instagram

Lichaamspositief huiswerk

Zin gekregen om te gaan werken aan de waardering van je eigen lichaam? Wat kun je deze week doen om je lijf meer te gaan omarmen?

Kritisch kijken naar je social media feed: hoe voel je je na een rondje scrollen? Welke accounts geven je een goed gevoel en welke niet? Ontvolg de accounts die je negatiever naar jezelf doen kijken. Zijn het vrienden? Zet ze dan eventueel op mute zodat je hun posts niet meer ziet maar ze ook niet hoeft te ontvolgen:

Voeg meer diverse accounts aan je feed toe. Mayra geeft de komende maand elke week volgtips. Onder dit artikel vind je de eerste aanraders;

Let op de manier waarop je tegen en over jezelf praat. Zou je dit op deze manier ook tegen je beste vriendin zeggen? De meeste mensen mogen de volumeknop van hun innerlijke criticus best wat lager zetten;

Neem een momentje om op te schrijven hoe jij naar je eigen lijf kijkt. Zijn er dingen die je mooi vindt? Of die je waardeert? Hoe ga je om met de stukjes van jezelf die je niet graag ziet? Lukt het je om op te schrijven waar jij je lijf dankbaar voor bent? Maak een top 3 van dingen waar je je lichaam dankbaar voor bent die niets met je uiterlijk te maken hebben en hang dit briefje op een spiegel of andere plek waar je ‘m vaak ziet;

Ga aan de slag met je eigen #eerlijkefoto. Je hoeft ‘m niet mooi te vinden. Je hoeft ‘m niet te delen. Maar doe eens een poging. En bewaar ‘m. Binnenkort gaan we hier dieper op in.

Volg Mayra Louise op Instagram

Accounts om te volgen

Inspiratie van Nederlandse bodem

 • Lotte – Lovaeij – Lotte mag niet in je feed ontbreken. Van mode tot motivational Mondays: deze vrouw weet altijd te inspireren.
 • Josine – The Bigger Blog – Van mode tot momlife: Josine deelt het allemaal met je. En check ook zeker haar blogposts!
 • Edith – Style has no size – Edith strijdt al jaren voor body acceptance maar dan wel in een te gekke look. De stylist laat je zien hoe je kleding kunt gebruiken om je nog fijner in je lijf te voelen
 • Rachaila – Als je op zoek bent naar een dosis good vibes moet je bij Rachaila zijn. En boek ook vooral een hoepelles bij haar. Echt, daar word je zo happy van!
 • Tatjana Almuli – Alles wat deze vrouw schrijft wil je lezen: van haar captions tot haar boeken. Zo simpel is het. En ze maakt ook nog eens prachtige foto’s.
 • Marit Smit – Deze Bionic Woman deelt heel eerlijk over thema’s rondom self-love en laat zich horen voor mensen met een handicap.
 • Vera Camilla – Als iemand laat zien dat kwetsbaarheid een superpower is, is het Vera wel. Check haar voor alles van beauty tot herstellen van een burn-out. En dat dan ook nog in een bodypositive jasje.
 • The Curvy Chapter Saskia deelt niet alleen haar te gekke looks, maar ook veel geschiedenis rondom body positivity.

Internationale volgtips

 • Sarah – The Birds Papaya – Sarah deelt supereerlijk over body acceptance, momlife en haar huidige zwangerschap.
 • Stephanie Yeboah – Van body positivity tot geweldige outfits: het account van Stephanie mag niet ontbreken in je feed.
 • Megan – Bodyposipanda – Megan was een van de allereerste accounts die ik ging volgen nadat ik body positivity ontdekte. Je kunt zo ontzettend veel van haar leren. Hup, druk maar snel op die volgknop!
 • Jessica Megan – Jessica herinnert ons er maar wat graag aan hoe waardevol we zijn. Van worstelen met je lichaamsbeeld tot mentale gezondheid, ze bespreekt het allemaal.
 • Grace F Victory – Van mode tot mommy to be en van liefde tot beautytips: deze vrouw is een brok dagelijkse inspiratie.
 • Kenzie Brenna – Supereerlijk account met posts over mentale gezondheid, een eetstoornis en lichaamsbeeld. Oh ja, en heel veel quotes die je aan het denken zetten. Love Kenzie!
 • Mik Zazon – Jij mag zijn zoals je bent. Dat vertelt Mik je net zolang tot ook jij erin gelooft
 • Olivia Campbell – Bikini’s, geweldige outfits en eerlijke posts over je mentale gezondheid. Check ook zeker dit interview met Olivia.

Boeken om te lezen

Disclaimer affiliate links: In dit artikel staan affiliate linkjes. Check onze privacy policy voor meer informatie

Mayra Louise
Mayra Louise (@mayralouise) is al jaren een van de frontvrouwen van de self-love en body acceptance beweging in Nederland. Ze is auteur van ‘Op je lijf geschreven’ en tekstschrijver. In haar privéleven is ze single mama van een dochter.

Delen is fijn!