DiscoDip, een culinaire trip
Het is een droom die werkelijkheid wordt, mijn eigen culinaire festival. Ik heb lang getwijfeld over de naam. Maar DiscoDip is precies wat het is. In plaats van de kers op de taart, is het net dat beetje extra op een softijsje, waar ik dol op ben! Op het festival kan je alles eten waar ik dol op ben. Ik ben de hele wereld rond geweest en heb overal gegeten. Al mijn favorieten breng ik dus nu samen op DiscoDip. Meer info over het festival? Dat vind je hier.
DiscoDip koekjes
Maar terug naar de keuken en naar de DiscoDip koekjes. Ik heb bakken vol DiscoDip besteld en ben daar lekker mee aan de bak gegaan. Eerder maakte ik al een DiscoDip icecream sandwich, maar nu heb ik speciale DiscoDip koeken gemaakt met een topping van passievrucht curd en meringue. Eigenlijk is het allemaal vrij simpel om te maken, maar toch moet je even goed opletten. Zo is het net als bij een lemon meringue taart (die je ook heel goed glutenvrij kan maken) zo dat je laagjes moet bouwen en dat je curd dik genoeg moet zijn en de meringue shiny en fluffy. De curd kun je trouwens in allerlei smaken maken, kijk hier maar.
Aan de bak
Voor mij is het bakken met DiscoDip echte voorpret. Nu steek ik nog zelf mijn handen uit de mouwen en ben ik nog aan de bak, maar straks op DiscoDip gaan de voetjes van de vloer, hang ik in een hangmat en eet ik alles waar ik zin in heb en hoef ik een keertje niet zelf de keuken in. Maar ja, dat is nog even wachten, want DiscoDip vindt plaats op 24, 25 en 26 mei. Dus nu tijd om te bakken!

DiscoDip passievrucht meringue koeken
Ingrediënten
Voor de koekjes
- 230 gr zachte boter
- 220 gr lichte basterdsuiker
- 100 gr kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 tl vanillepasta of vanille-essence
- 300 gr bloem
- 1/2 tl baking soda
- 1/2 tl zout
- 1 potje DiscoDip
Voor de passievrucht curd
- 130 ml passievrucht (sap en pitten)
- 200 gr suiker
- 125 gr ongezouten roomboter
- 4 eidooiers
Voor de meringue
- 50 gr eiwit (zo'n 4 eieren)
- 100 gr kristalsuiker
- 35 ml water
Bereidingswijze:
Koekjes
- Begin met de koeken en meng de zachte boter en twee soorten suiker door elkaar, dit kan met een spatel of mixer. Doe het ei en de vanille erbij en meng even door. Voeg de bloem, baking soda en zout toe en meng door. Niet te lang: zodra het gemengd is, is het goed.
- Verpak het deeg in plasticfolie en leg minimaal 30 minuten in de koeling om op te stijven.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Maak zo'n 15 grote of 30 kleine balletjes van het deeg. Leg deze op een bakplaat met bakpapier. Let op: de koekjes lopen flink uit, dus houd veel ruimte er tussen. Gebruik dus het liefst meerdere bakplaten. V
- Bak de koekjes 8 tot 10 minuten af op 175 graden.
- Haal de koekjes uit de oven en versier met de DiscoDip en doe een lepel passievrucht curd in het midden van de koekjes.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden en bak de koekjes nog 5 minuten.
Passievrucht curd
- Om de curd te maken, doe je de passievrucht en het suiker in een hittebestendige kom, mix door elkaar en voeg de eidooiers toe. Verhit de kom au bain-marie. Roer rustig tot er een gladde massa ontstaat.
- Is het een gladde massa? Voeg dan de boter toe. En roer tot alle boter gesmolten is.
- De curd wordt steeds dikker, is deze dik genoeg? Laat dan volledig afkoelen.
Meringue
- Als laatste maken we de meringue. Laat ondertussen de koeken en de curd afkoelen.
- Breng de suiker met het water in een steelpannetje aan de kook.
- Klop ondertussen de eiwitten in een mixer, op hoge snelheid. Zodra de siroop 121 °C heeft bereikt (dit meet je met een thermometer), verlaag je de snelheid van de mixer en giet je de hete siroop in een dunne straal in de kom. Pas op: heet!
- Verhoog de snelheid van de mixer weer en klop de meringue door tot deze is afgekoeld en mooi glanzend is. Doe de meringue in een spuitzak.
- Zo nu is het tijd om de koekjes te maken. Pak een koekje, doe in het midden een lepel passievrucht curd en spuit met de spuitzak een toef meringue bovenop de curd.
- Als laatste brand je de meringue nog even met een gasbrander.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.