Deze overheerlijke gevulde pita’s maak ik maar al te graag. Het is een heel makkelijk recept en je kunt er veel van maken. Perfect voor als je een groot gezin tevreden hebt te houden.
Het welbekende pitabroodje
Pitabroodjes komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Vroeger al werden ze gevuld met verschillende soorten vlees, groenten en kruiden. Het was een populaire maaltijd onder reizigers en handelaren. Tegenwoordig is heel de wereld gek op het welbekende pitabroodje, mijzelf inclusief!
Van pitadeeg tot gevulde pita’s
Pitabroodjes maak je van pitadeeg. Dat bestaat simpelweg uit een combinatie van bloem, water, gist en zout. Het bakproces is daarentegen erg bijzonder. Pitabroodjes worden namelijk gebakken in een hete oven of op een grillplaat. Door de hitte zwelt het deeg op en ontstaat er een holle binnenkant. Door dit proces kunnen we het pitabroodje met heel veel lekkere ingrediënten vullen. Ik heb weleens een pita met falafel en een frisse tahinisaus gemaakt. Deze pita met lamsbiefstuk en Griekse salade is ook helemaal niet verkeerd. Pitabroodjes kun je ook heel goed gebruiken als pizzabodem. Je belegt ‘m simpelweg met de ingrediënten die je lekker vindt en legt ze even in de oven. De pitabroodjes die ik vandaag maak, vul ik met een heerlijk kipgehaktmengsel.
De lekkerste gevulde pita’s met kip maken
Het maken van deze gevulde pita’s is heel eenvoudig. Je pakt een grote kom en mengt het kipgehakt met de fijngesneden jalapeño, zout, paprikapoeder, komijn en harissa pasta. Meestal verwarm je een kant-en-klaar pitabroodje met behulp van een broodrooster en vul je ze later. In dit geval snijd je de pitabroodjes doormidden, vul je ze met het kipgehaktmengsel en bak je ze in een koekenpan. Zo worden de broodjes lekker krokant en gaart het kipgehakt alvast een beetje. Om ervoor te zorgen dat het kipgehakt helemaal gaar wordt, leg ik de gevulde pita’s op een bakplaat en schuif ik ze nog even de oven in. Ik serveer de pita’s warm en maak ze dus af met knoflooksaus, zoetzure uien en peterselie.
Het recept voor de lekkerste gevulde pita’s met kip vind je hieronder.

De lekkerste gevulde pita’s met kip
Ingrediënten
- 900 gr kipgehakt
- 1 handje peterselie fijngehakt (iets achterhouden voor de garnering)
- 1 rode ui fijngehakt
- 1 jalapeño fijngesneden
- 1.5 tl zout
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijn
- 1.5 el harissa pasta
- 2 teentjes knoflook
- 60 ml olijfolie
- 1 ei
- 5 pitabroodjes
- knoflooksaus
- zoetzure uien als garnering
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
- Pak een grote kom en meng het kipgehakt met de fijngesneden jalapeño, rode ui, knoflook, ei, zout, paprikapoeder, komijn, peterselie en harissa pasta. Kneed goed door elkaar.
- Snijd de pitabroodjes doormidden. Vul ieder halfje met het kipgehaktmengsel.
- Verwarm wat olijfolie in een koekenpan.
- Leg de pitabroodjes in de pan met de gevulde kant naar onder. Bak ongeveer 4 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Draai de pita’s om en bak de zijkanten ongeveer 3 minuten.
- Verplaats de pita’s naar een bakplaat, besprenkel met olijfolie en bak voor nog ongeveer 10 minuten op 150 graden in de oven zodat de binnenkant zeker weten gaar is.
- Serveer de pita’s warm en top af met knoflooksaus, zoetzure uien en peterselie.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.