Gepocheerde kip met sperziebonen
40 minuten
Kip is een van de meest veelzijdige stukjes vlees. Bakken, braden, grillen, we hebben zo allemaal ons favoriete bereidingswijze. Ik koos deze keer voor een iets minder gangbare bereiding en maakte deze gepocheerde kip met sperziebonen. Heerlijk mals en super smaakvol.
Pocheren
Kipfilet kun je gewoon koken, maar pocheren geeft je meer controle over de garing en daarbij meer garantie op een lekker sappigere eindresultaat. Pocheren is een kooktechniek waarbij voedsel op lage temperatuur gaar wordt gemaakt en is hierdoor bijzonder geschikt voor de bereiding van kipfilets. In plaats van te koken, wordt gepocheerde kip heel voorzichtig gegaard in vloeistof (zoals water of bouillon) die een temperatuur van ongeveer 80 a 95 graden Celsius heeft (vlak onder het kookpunt dus). Als je dit goed doet dan krijg je uiteindelijk mega sappige en smaakvolle kipfilets. Ook voor de bereiding van vis en eieren is pocheren een zeer populaire bereidingswijze.
Gepocheerde kip met sperziebonen
Pocheren kan in verschillende soorten vloeistof. Het leuke hieraan is dat je door je vloeistof extra smaak kunt meegeven aan je voedsel. Ik pocheer mijn kipfilet dus niet in water maar in heerlijk romige kokosmelk waar ik geurige smaakmakers zoals citroengras, gember en knoflook aan toevoeg. Zo krijgt mijn kipfilet een beetje een Aziatisch tintje. Ik serveer mijn gepocheerde kip met sperziebonen en parelcouscous, maar rijst is ook heel lekker.
Gepocheerde kip met sperziebonen
Ingrediënten
Gepocheerde kip
- 2 kipfilets
- 2 stengels citroengras
- 2 teentjes knoflook
- 2 dikke plakken gember
- 400 ml kokosmelk
- 400 ml water
- peper en zout
- 150 g parelcouscous
- 500 g sperziebonen
- sap van 1 limoen
Topping
- 2 el kokosolie
- 1 teen knoflook
- 25 g kokosvlokken
- 30 g ongezouten pinda's
- 15 g koriander
- 1 rode peper
- 1 bosui
- rasp van 1 limoen
Instructies
Gepocheerde kip
- Kneus het citroengras. Pel de knoflook
- Doe de kipfilet, citroengras, knoflook, gember, kokosmelk, water, zout en peper in een pan en breng aan kook. Zet dan het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken tot de kipfilet helemaal gaar is. Haal de kip uit de pan en dek af met folie.
- Doe de parelcouscous in dezelfde pan met kokosbouillon en kook ongeveer 10 minuten. Voeg in de laatste 3 minuten de sperziebonen toe en kook beetgaar.
- Schep de parelcouscous en sperziebonen met een schuimspaan uit de pan en verdeel over vier borden. Snijd de kipfilet in dikke plakken en verdeel over de borden. Besprenkel met limoensap.
Topping
- Snijd de knoflook in dunne plakken. Hak de pinda’s grof. Hak de koriander fijn. Snijd de rode peper in kleine stukjes. Snijd de bosui in ringetjes.
- Verhit de kokosolie in een koekenpan en bak de knoflook, kokosvlokken en pinda’s goudbruin. Schep in een kom en meng met de koriander, rode peper, bosui en limoenrasp en meng goed door elkaar. Serveer over de borden met de gepocheerde kip.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.