De allerlekkerste guacamole

10 minuten

Guacamole is echt by far een van mijn favoriete gerechten. Het is natuurlijk heerlijk om te eten met een tortillachipje, maar je kunt het ook prima combineren bij een groter gerecht. Neem nu mijn recept voor limoenkip met koriander. Die combineert echt heel erg goed met deze romige guacamole.

Wat is guacamole?

Guacamole is een stevige dip die wordt gemaakt van avocado‘s, tomaten, ui en smaakmakers. De dip is groen van kleur en heeft een romige volle textuur. Wist je overigens dat guacamole al eeuwenlang bestaat en lekker wordt gevonden? Het woord guacamole werd bedacht door de Azteken. De uitvinders van dit lekkere gerecht. Je kunt enorm variëren met guacamole en dat maakt het waarschijnlijk ook de favoriet van velen. Zo kun je de guacamole pittig maken door er pepers aan toe te voegen, fris maken door er limoensap aan toe te voegen, kruidig maken door er verse kruiden aan toe te voegen of wat scherper maken door er knoflook aan toe te voegen. Je kunt het zo gek maken, als dat je zelf wil. Zelf maak ik de guacamole van tomaat, avocado, limoensap, koriander, rode ui, chilipeper, peper en zout. Ik krijg direct trek!

Hoe maak je  guacamole

Het maken van deze heerlijke groene dip is kinderspel. Er zijn meerdere manieren om het te maken en ongetwijfeld net zoveel recepten om uit te kiezen. Hoewel je het heel glad kunt pureren door al jouw ingrediënten in de mixer te gooien, vind ik het vaak lekkerder als de guacamole nog een beetje chunky is. Daarom kies ik er voor om mijn avocado met een vork te prakken en te mengen met de fijngesneden tomaat, koriander, ui en chilipeper. Daarna breng ik het nog op smaak met wat peper en zout. Maar houd jij meer van een smooth textuur, dan kun je er best een staafmixer bij pakken. Waar je de voorkeur aan geeft, is dus heel persoonlijk.

Zo bewaar je deze dip het best

Wist je trouwens dat de kleur van de guacamole mooi groen blijft, als je de pit in het mengsel bewaart tot je het gaat eten – en de dip besprenkelt met wat extra limoensap? Het schaaltje dek je na het volgen van deze stappen goed af met plastic-folie en daarna zet je ‘m in de koelkast. Dat werkt natuurlijk niet oneindig. Bereid de guacamole daarom niet te ver van tevoren. Wil je de guacamole alvast voorbereiden voor het avondeten? Dan kun je dat met een gerust hart doen. Maar onthoud: guacamole is het lekkerste qua smaak en mooiste van kleur als je ‘m direct serveert. 

Waar is guacamole lekker bij?

Deze heerlijke dip uit Mexico is ontzettend lekker bij Mexicaanse recepten. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan mijn Mexicaanse burrito bowltex-mex salade met nacho’s en Mexicaanse eenpanstopper met zoete aardappel en nacho’s. Maar je kunt de guacamole ook prima serveren op jouw borrelplank, juist omdat vaak iedereen de dip erg lekker vindt. 

Avocado hacks

Heb je na het maken van jouw guacamole nog een halve avocado open en ben je bang dat deze bruin wordt? No need to panic, in de onderstaande TikTok video leg ik je precies uit hoe je ervoor zorgt dat jouw avocado lang goed blijft. Benieuwd naar meer avocado hacks? Kijk da

@miljuschka Antwoorden op @Huub Dekkers ♬ origineel geluid – Miljuschka Witzenhausen

n vooral ook naar mijn andere video’s op TikTok.

Heerlijke romige guacamole

De allerlekkerste guacamole

4.14 van 153 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Basisrecept, Bijgerecht
Keuken Mexicaanse keuken
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 1 grote rijpe tomaat fijn gesneden
  • 3 rijpe avocado’s
  • sap van 1 limoen
  • handvol koriander gehakt plus extra om te serveren
  • 1 kleine rode ui heel fijn gesneden
  • 1 rode chilipeper zaadlijsten en pitjes verwijderd, fijn gesneden
  • Peper en zout

Instructies
 

Instructies

  • Neem een kom en doe hier het avocado vruchtvlees in. Prak dit met een vork en meng het vervolgens met de fijngesneden tomaat, de koriander, ui en chilipeper. Breng op smaak met het limoensap en de peper en zout.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.