Curry met kipballetjes en volop proteïne

De combinatie van mager kipgehakt en groenten zorgt voor een gerecht dat niet alleen voedzaam, maar ook smaakvol en kleurrijk is. Perfect voor een doordeweekse avond en een gezonde start van het nieuwe jaar!  

Van saai naar spannend…  

We denken bij kipgehakt misschien niet meteen aan een culinair avontuur, maar dat is onterecht. Met een paar simpele toevoegingen zoals courgette voor sappigheid en gember voor een verwarmende kick wordt het een smaakbom! En omdat de gehaktballetjes klein zijn, nemen ze de smaak van de curry perfect op. Iedere hap is een klein feestje! 

Waarom kokosmelk?  

Kokosmelk geeft deze curry zijn romige textuur en tropische tintje. Het is een plantaardig alternatief voor room, en past perfect in een lichte, gezonde maaltijd. Bovendien bevat kokosmelk middellange-keten-vetzuren (MCT’s), een vetsoort die snel door je lichaam wordt omgezet in energie. Dus ja, zelfs de saus draagt bij aan jouw energieniveau! 

Een klein proteïne weetje!  

Wist je dat kipgehakt niet alleen eiwitrijk, maar ook vetarm is? Samen met de kokosmelk en de knapperige groenten geeft dit gerecht je een perfecte balans van macro’s: de juiste bouwstoffen om je energieniveau op peil te houden en je spieren een boost te geven. Ideaal voor iedereen die bewust met voeding bezig is, maar ook voor wie gewoon lekker wil eten.  

Variatie tip!  

Liever een vegetarische variant? Vervang het kipgehakt door plantaardig gehakt of gemalen kikkererwten met een beetje paneermeel als bindmiddel. Ook lekker: voeg extra groenten toe, zoals wortels of zoete aardappel, voor nog meer kleur en vitamines. 

Dus waar wacht je op? Trek je schort aan, duik de keuken in, en maak vanavond een gerecht dat niet alleen lekker is, maar ook goed doet. Want wat je eet, bepaalt hoe je je voelt, en deze proteïne curry laat je stralen! 

Food kipballetjes proteine curry miljuschka
Totale tijd35 minuten

Curry met kipballetjes en volop proteïne

Gezond en lekker!
4.69 van 16 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen

Voor de kipballetjes

  • 1 courgette
  • 1/2 rode chilipeper
  • 3 cm gember
  • 15 gr koriander
  • 2 stuks bosuien
  • 3 tenen knoflook
  • 300 gr mager kipgehakt
  • 1 stuk ei
  • 2 el lichte sojasaus
  • 3 el paneermeel
  • 2 el zonnebloemolie

Voor de curry

  • 2 stuks sjalotten
  • 20 gr gember
  • 1 el Thaise curry pasta
  • 400 ml kokosmelk (blik)
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 el honing
  • 1 stuk limoen
  • 15 gr koriander
  • 200 gr Bimi
  • 300 gr Witte rijst

Bereidingswijze: 

  • Rasp de courgette op de grove kant van een blokrasp. Doe de courgette in een kaasdoek en knijp het vocht eruit. Doe in een kom. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de peper en snijd fijn. Rasp de gember. Snijd de koriander en de bosui fijn. Snijd de knoflook fijn. Doe gehakt, peper, gember, koriander en knoflook bij de courgette in de kom. Voeg het ei, de sojasaus en het paneermeel toe en meng goed.
  • Vorm balletjes van ca. 2 cm van het mengsel, dat worden ongeveer 18 balletjes. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballen aan alle kanten bruin. Haal de gehaktballen uit de pan. Zet het vuur uit, de pan gaan we straks nog een keer gebruiken en hoeft niet schoon.
  • Snijd de sjalotten in halve ringen. Snijd de gember in dunne reepjes. Verhit opnieuw 1 el olie in de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot en gember toe en bak 3 minuten. Voeg de currypasta toe en bak 5 minuten mee.
  • Blus af met de kokosmelk en 100 ml water. Voeg het bouillonblokje en de honing toe en breng aan de kook. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil boven de pan en pers de vrucht erboven uit. Breng op smaak met peper en zout. Laat 5 minuten inkoken.
  • Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus en kook nog 10 minuten samen. Snijd ondertussen de koriander grof. Bestrooi de curry met de koriander. Serveer met rijst en gekookte bimi.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.69 from 16 votes (9 ratings without comment)