Een klassieker met eindeloos veel mogelijkheden
De croque, ook wel bekend als croque monsieur, is een Franse uitvinding die z’n naam eer aandoet. Het woord ‘croque’ betekent letterlijk ‘hap’ of ‘knapperigheid’, en dat is precies wat je krijgt: een knapperige tosti, maar dan next level.
Waar wij in Nederland misschien een simpele ham–kaas tosti maken, is de croque in Frankrijk bijna heilig. De klassieke versie, de croque monsieur, bestaat uit witbrood, ham, gesmolten kaas en een laagje bechamelsaus. Voeg daar een gebakken of gepocheerd eitje aan toe, en je hebt een croque madame, zogenaamd omdat het eitje lijkt op een dameshoedje.
Croque wereldwijd
De croque heeft de wereld veroverd en is overal op unieke manieren geïnterpreteerd. Wist je bijvoorbeeld dat:
- In Italië een variant bestaat met mozzarella en prosciutto genaamd panino croccante?
- In België en Nederland de croque monsieur vaak geserveerd wordt met frietjes en een frisse salade?
- In Amerika het gerecht vaak verschijnt in de vorm van een Monte Cristo, waarin je het brood eerst door een eimengsel haalt en bakt als wentelteefjes?
De mogelijkheden zijn eindeloos! Of je nu kiest voor truffelmayo, een pittige chilisaus, of zoals in ons Croque Hangover recept een tomatensaus en spek, jij bent de baas in croque-land.
Met mijn croque hangover geef je deze klassieker een Nederlandse draai, met een lekkere saus, krokant spek en een eitje dat je humeur meteen opvrolijkt. Het enige wat nog ontbreet? Een grote mok koffie of een lekker glas jus erbij. Bon appétit!

Croque hangover
Ingrediënten
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml volle melk
- 8 plakken wit brood Casino
- 200 g plakjes gerookt ontbijtspek
- 250 g champignons
- 4 el olijfolie
- 1 ui
- 1 blik tomatenblokjes a 400 g
- 1 el gedroogde oregano
- 4 eieren
- 3-4 takjes krulpeterselie
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (hetelucht).
- Smelt voor de bechamelsaus de boter op laag vuur in een steelpannetje. Voeg wanneer de boter gesmolten is, de bloem toe en roer 2 minuten goed door. Haal de pan van het vuur en voeg beetje voor beetje de melk toe. Roer elke keer goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Zet de pan terug op het vuur, breng aan de kook en kook in tot een dikke saus. Breng goed op smaak met peper en zout.
- Leg de plakken brood op de bakplaat en verdeel de bechamelsaus erover. Leg de plakjes spek naast het brood op de bakplaat.
- Maak de champignons schoon, verhit een scheutje olijfolie (2 eetlepels) in een koekenpan en bak de champignons rondom bruin. Haal ze uit de pan en verdeel ze over 8 plakken brood. Leg de 4 plakken brood op de andere 4 plakken en zet de bakplaat 20 minuten in de oven.
- Maak ondertussen de tomatensaus. Haal de schil van een ui en hak fijn. Verhit opnieuw een scheutje olijfolie (2 eetlepels) in de koekenpan en fruit de ui in 2-3 minuten goudbruin, voeg het blik tomaten en de oregano toe en kook in 4-6 minuten in tot een dikke saus. Breng op smaak met peper en zout.
- Bak de 4 eieren. Probeer de eidooiers heel te laten. Haal de bakplaat uit de oven, leg de croques op de borden, schep op elke croque een paar eetlepels tomatensaus, steek de plakjes spek ertussen en leg op elke croque een eitje. Hak de peterselie fijn en strooi over de croques.
- Recepten
- Brood recepten
- Kerstontbijt recepten
- Lunch recepten
- Ontbijt recepten
- Snelle recepten
- Tosti recepten
- Tussendoortjes

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.