Mimosa baby!
Zeg je mimosa, dan zeg je brunch goals. Want laten we eerlijk zijn: er zijn maar weinig drankjes die zo simpel zijn en tegelijkertijd zoveel indruk maken als een klassieke mimosa. Fris, fruitig en met net genoeg bubbels om jezelf even in een fancy hotelontbijt te wanen, gewoon aan je eigen keukentafel.
Een mimosa maak je eigenlijk maar met twee ingrediënten: verse sinaasappelsap en mousserende wijn (hello cava, prosecco of champagne). In dit recept heb je nog een extra ingrediënt nodig voor de twist: cranberry sap. Serveer ‘m in een mooi glas, voeg eventueel een schijfje sinaasappel of een takje rozemarijn toe, en klaar is je ultieme feelgood brunchdrankje.
Perfect voor een zondagochtend met vriendinnen, een moederdagontbijtje op bed of gewoon omdat je het leven wilt vieren, want waarom niet? Met een mimosa in je hand wordt elk ontbijt een feestje. En zeg nou zelf: dat verdien je toch?
Over de mimosa
Ga je in Amerika op een fancy plek brunchen, dan staat -ie gegarandeerd op het menu: de mimosa. Het drankje dat uit slechts twee ingrediënten bestaat is een verfrissende – en een beetje een stoute – combinatie om op zondagochtend van te genieten.
De oorsprong van deze cocktail, op basis van champagne (of andere bubbels) en sinaasappel sap, is niet volledig duidelijk. Hij zou geinspireerd zijn op de Buck’s Fizz, die in 1921 in Buck’s Club in Londen werd uitgevonden. Dit was een drankje bestaande uit champagne en sinaasappelsap, net zoals de mimosa, maar de ratio was net éven anders: iets meer mousserende wijn of champagne dan sinaasappelsap.
Een mimosa bevat juist gelijke delen jus d’orange en bubbels. Het schijnt dat een barman in 1925 in het Ritz Hotel in Parijs de eerste mimosa ooit shakete. Een andere historische bron zegt dat regisseur Alfred Hitchcock in de jaren veertig het geliefde drankje uitvond, toen hij in San Francisco was. Wie de eerste ook was: het staat buiten kijf dat dat Hitchcock degene was die de mimosa zo populair maakte in Amerika.

Een lekkere twist met cranberry
De klassieke mimosa is lekker, maar ik maakte er net een twist op: met een beetje cranberry. Je mengt hiervoor sinaasappelsap en cranberrysap, dit vul je aan met Champagne, Prosecco of Cava. Of je andere favoriete mousserende wijn, natuurlijk.
Tip: dip de rand van je champagne- of cocktailglazen in citroensap en haal deze daarna door een bord met fijne tafelsuiker. Dit geeft een feestelijk suikerrandje, zoals je op de foto ziet.

Cranberry mimosa
Ingrediënten
- 150 ml sinaasappelsap
- 100 ml cranberrysap
- 250 ml Champagne, Prosecco of Cava
- 1 sinaasappel in partjes of schijfjes, als garnering
Bereidingswijze:
- Meng sinaasappelsap en cranberrysap en verdeel dit over 4 mooie glazen. Vul aan met Champagne, Prosecco of Cava. Versier het glas met een partje sinaasappel. Mocht je verse besjes hebben: ook lekker om die toe te voegen.
- Tip: dip de rand van je glazen in citroensap en haal het daarna door een bord met fijne tafelsuiker. Dit geeft een feestelijk suikerrandje, zoals je op de foto ziet.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.