Cranberry cake met sinaasappelglazuur

Cranberry cake met sinaasappelglazuur

Tijdens het vragenrondje vorige week riep iedereen om kerstrecepten. En zoals beloofd ga ik vanaf deze week regelmatig nieuwe kerstrecepten posten. Zodat je ook nog tijd heb om te testen.

Ik begin dan maar meteen goed met een heerlijke cranberry cake. De cake wordt nog lekkerder door de sinaasappelglazuur die eroverheen gaat. Dat geeft het net een lekker fris zuurtje. Wil je liever citroen of limoen gebruiken in de glazuur dan kan dat ook prima. Ook dat is heerlijk.

In de cranberry cake gaan verse cranberries. Dit kun je eventueel vervangen door diepvries cranberries. Laat die dan eerst helemaal ontdooien voor je ze door het beslag roert.

De magie van cranberry’s in een cakevorm

Wat maakt een cranberry cake zo onweerstaanbaar? Juist: de contrasterende smaken. Die fris-pittige cranberry’s drukken hun stempel op elke hap. Ze snijden door het zoete beslag heen en geven die heerlijke ā€œzingā€ waar je je vingers bij aflikt. In combinatie met de zachte structuur van de cake zelf, waan je je iedere keer opnieuw in een zomerfruit-droom, zelfs op een grauwe herfstdag. En ja, je hoeft geen professionele banketbakker te zijn om dit te maken, met een paar verse cranberries (of goed ontdooide uit de vriezer) tover je in no time pure warmte op tafel. Waar wacht je nog op?

Cake met cranberry's miljuschka

Bakken

Om de cake te bakken kun je het beste een cakeblik gebruiken van 25 cm. Ik vet deze in en doe er vervolgens ook bakpapier in. Veel mensen vinden dat dubbel, maar het bakpapier blijft op die manier goed zitten in de vorm en je weet in ieder geval zeker dat je de cranberry cake er weer goed uit krijgt.

Omdat elke oven anders is, is het belangrijk dat je de cake goed in de gaten houdt en hem eruit haalt als er een prikker schoon uitkomt. Check dit dus altijd zelf: soms moet de cake nog net wat langer. Er is geen reden om een ongare cake uit de oven te halen, dus altijd even nagaan of het gaar is.

Laat de cranberry cake vervolgens goed afkoelen op een cakerek. Maak de icing niet al uren van tevoren want dan droogt het weer in. Dus let even op wanneer je de icing van plan bent te gaan maken. Is de icing te dun voeg dan meer poedersuiker toe.

Ik zorg altijd dat ik het sinaasappelsap in gedeeltes toevoeg. Dus niet alles in een keer erbij doen. Je zult zien dat je maar weinig vocht nodig hebt om de icing voor de cranberry cake te maken.

Voor welke gelegenheid is deze cranberry cake?

Deze cranberry cake is een allrounder: perfect bij de kerstbrunch, als dessert na een feestelijke maaltijd, of gewoon als trooststuk bij de koffie-middag met vriendinnen. Omdat hij niet te zwaar is, blijft ā€˜ie fris en is deze cake altijd goed. En door de kleur, dat felrode van cranberry’s, voelt ā€˜ie meteen feestelijk aan, zonder over de top te zijn. Een plakje met een toefje slagroom of mascarpone erbij? Ja graag! Dan is het plaatje helemaal compleet.

Cake met cranberry's miljuschka
Totale tijd55 minuten

Cranberry cake met sinaasappelglazuur

4.36 van 17 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

12 portie(s)
  • 240 gr bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • 200 gr kristalsuiker
  • 50 gr gehakte pecannoten
  • 200 gr verse cranberries
  • 150 ml sinaasappelsap
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 50 gr gesmolten boter
  • 1 ei

Sinaasappelglazuur

  • 100-150 gr poedersuiker
  • 1-3 el sinaasappelsap
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1/2 tl vanille extract

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Meng bloem, bakpoeder, baking soda, zout en suiker in een grote kom. Roer ook de cranberries en de noten erdoor.
  • Meng de gesmolten boter met sinaasappelsap en rasp en klop het ei erdoor.
  • Roer de natte ingredienten door de droge en meng dit kort door elkaar.
  • Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak ongeveer 40-45 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake koelen op een rek terwijl je de icing maakt.
  • Meng poedersuiker met sinaasappelsap, rasp en vanille extract.
  • Garneer de cake met de sinaasappelicing en eventueel nog wat extra pecannootjes
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.