Kerstrecepten

Dit recept valt onder

Cranberry cake met sinaasappelglazuur

Samenvatting

  • Voorbereiden 10 minuten
  • Bereiden 25 minuten
  • Aantal personen 12

Ingredienten

240 gr bloem

3 tl bakpoeder

1 tl baking soda

1 tl zout

200 gr kristalsuiker

50 gr gehakte pecannoten

200 gr verse cranberries

150 ml sinaasappelsap

rasp van 2 sinaasappels

50 gr gesmolten boter

1 ei

Sinaasappelglazuur

100-150 gr poedersuiker

1-3 el sinaasappelsap

rasp van 1 sinaasappel

1/2 tl vanille extract

Sharing is caring!

cranberry cake met sinaasappelglazuur

Cranberry cake met sinaasappelglazuur

Tijdens het vragenrondje vorige week riep iedereen om kerstrecepten. En zoals beloofd ga ik vanaf deze week regelmatig nieuwe kerstrecepten posten. Zodat je ook nog tijd heb om te testen.

Ik begin dan maar meteen goed met een heerlijke cranberry cake. De cake wordt nog lekkerder door de sinaasappelglazuur die eroverheen gaat. Dat geeft het net een lekker fris zuurtje.

Wil je liever citroen of limoen gebruiken in de glazuur dan kan dat ook prima. Ook dat is heerlijk.

In de cranberry cake gaan verse cranberries. Dit kun je eventueel vervangen door diepvries cranberries. Laat die dan eerst helemaal ontdooien voor je ze door het beslag roert.

Bakken

Om de cake te bakken kun je het beste een cakeblik gebruiken van 25 cm. Ik vet deze in en doe er vervolgens ook bakpapier in. Veel mensen vinden dat dubbel, maar het bakpapier blijft op die manier goed zitten in de vorm en je weet in ieder geval zeker dat je de cranberry cake er weer goed uit krijgt.

Omdat elke oven anders is, is het belangrijk dat je de cake goed in de gaten houdt en hem eruit haalt als er een prikker schoon uitkomt. Dat was bij mij na 22 minuten. Maar check het altijd zelf. Er is geen reden om een ongare cake uit de oven te halen dus altijd even nagaan of het gaar is.

Laat de cranberry cake vervolgens goed afkoelen op een cakerek. Maak de icing niet al uren van tevoren want dan droogt het weer in. Dus let even op wanneer je de icing van plan bent te gaan maken. Is de icing te dun voeg dan meer poedersuiker toe.

Ik zorg altijd dat ik het sinaasappelsap in gedeeltes toevoeg. Dus niet alles in een keer erbij doen. Je zult zien dat je maar weinig vocht nodig hebt om de icing voor de cranberry cake te maken.

cranberrycake

Cranberry cake met sinaasappelglazuur

Aantal personen: 12
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten

Ingrediënten

  • 240 gr bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • 200 gr kristalsuiker
  • 50 gr gehakte pecannoten
  • 200 gr verse cranberries
  • 150 ml sinaasappelsap
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 50 gr gesmolten boter
  • 1 ei

Sinaasappelglazuur

  • 100-150 gr poedersuiker
  • 1-3 el sinaasappelsap
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1/2 tl vanille extract

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Meng bloem, bakpoeder, baking soda, zout en suiker in een grote kom. Roer ook de cranberries en de noten erdoor.
  3. Meng de gesmolten boter met sinaasappelsap en rasp en klop het ei erdoor
  4. Roer de natte ingredienten door de droge en meng dit kort door elkaar
  5. Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak voor 20-25 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt
  6. Laat de cake koelen op een rek terwijl je de icing maakt
  7. Meng poedersuiker met sinaasappelsap, rasp en vanille extract.
  8. Garneer de cake met de sinaasappelicing en eventueel nog wat extra pecannootjes

Nog meer lekkers