Conchiglioni met artisjok-citroenpesto en peterseliekruim

Conchiglioni met artisjok-citroenpesto en peterseliekruim: een vegetarisch gerecht van grote pastaschelpen in combinatie met een verfijnde pesto. En dit gerecht is ook nog eens vegan te maken, als je dat wil.

Conchiglioni 

Deze grote pastaschelpen met een ribbelige structuur: ik ben er dol op. Conchiglie is de Italiaanse benaming voor schelp, wat natuurlijk meteen duidelijkheid schept wat betreft de vorm. Deze grote pasta is bij uitstek geschikt om te vullen, én neemt sauzen heel goed op. 

Wij eten vaak pasta, en investeer daarom graag in mooie pastaborden. Deze borden zijn wat dieper en groot genoeg, en daarom super handig voor gerechten zoals deze conchiglioni.

Tip: strooi vlak voor het serveren nog wat Parmezaanse kaas over het gerecht, en smullen maar! Liever een vegan versie? Laat de Parmezaan dan weg (of kies een vegan kaas), en vervang de boter voor het broodkruim door een plantaardige variant. 

Artisjok-citroenpesto 

In deze conchiglioni pasta verwerk ik een zelfgemaakte pesto van artisjok en citroen. Artisjok is de bloemknop van een distel en bestaat uit dikke, vlezige blaadjes om een harder hart. De artisjokhart is het deel wat wij voor deze pesto gaan gebruiken. Deze kun je heel goed uit blik kopen! Artisjokharten zijn zacht en licht bitter van smaak. Dit is een goede tegenhanger van de zure citroen. 

Wil je meer weten over de bereidingswijze van een artisjok? Kijk dan eens naar mijn recept: zo kook je een hele artisjok

Consiglioni met artisjokpesto

Conchiglioni met artisjok-citroenpesto en peterseliekruim
Totale tijd20 minuten

Conchiglioni met artisjok-citroenpesto en peterseliekruim

4.18 van 29 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 350 g conchiglioni pastaschelpen
  • 1 blik artisjokharten van 390 g uitgelekt
  • 200 gram diepvries doperwten
  • 1 bosje peterselie blad geplukt
  • 30 g walnoten
  • 2 tenen knoflook 1 heel, 1 geperst
  • rasp van 1 citroen
  • sap van ½ citroen
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper
  • 25 g panko
  • 1 klontje (plantaardige) boter

Bereidingswijze: 

  • Kook de conchiglioni volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Laat de doperwten in een vergiet ontdooien.
  • Doe intussen de artisjokharten met de helft van de peterselie, de walnoten, de hele teen knoflook, de helft van de citroenrasp en al het citroensap in een hakmolentje of keukenmachine. Maal fijn. Schraap in een kom en schep er de olijfolie en zout en peper naar smaak doorheen.
  • Hak de rest van de peterselie fijn en meng met de panko, de rest van de citroenrasp en de geperste knoflook.
  • Bak het kruim in de (plantaardige) boter goudbruin en zet apart.
  • Giet de conchiglioni af en vang daarbij een flinke scheut kookwater op. Doe de pasta terug in de pan, voeg de artisjok-citroenpesto en doperwten toe en roer goed door. Roer indien de pesto zich niet goed genoeg verdeeld, het geheel met het kookwater los (dit maakt het geheel nog romiger). Serveer bestrooid met het peterseliekruim.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.18 from 29 votes (28 ratings without comment)