Citroen-komkommerwaterijsjes maken
Als je eenmaal de smaak van het waterijsjes maken te pakken hebt, wil je nooit meer anders. Thuis heb ik ook altijd raketjes in huis hoor, maar met mijn zelfgemaakte ijsjes kan ik helemaal los. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je ze helemaal kunt aanpassen aan je smaak. Lekker fris, niet te zoet, vol verse ingrediƫnten: jij bent chef ijs en dus de baas. Allereerst maak je een simpele suikersiroop, die je op smaak brengt met de aromatische schil van de citroen. Je pureert de komkommer tot een fijn mengsel, dat je uiteindelijk mengt met de citroenige suikersiroop. Dit mengsel giet je in ijsvormpjes. Ik gebruik graag siliconen vormpjes met stokjes, maar een ander soort werkt ook. Heb je geen keukenmachine? Met een blender of zelfs een staafmixer kun je de komkommer ook prima pureren. Een schijfje komkommer maakt het helemaal af. Na een uur of zes invriezen zijn je citroen-komkommerwaterijsjes klaar.
IJs-smaakmakers
Deze ultra-frisse waterijsjes maak ik van komkommer en citroen, maar de smaakmogelijkheden zijn eindeloos. Van vers fruit en verse kruiden maak je alle gezonde of gezond-ish ijsjes die je maar kunt bedenken. Van aardbeien en basilicum tot framboos en munt of passievrucht en kokosmelk: experimenteer er vooral op los. Geef je een etentje? Deze citroen-komkommerwaterijsjes doen het ook heel goed als spoom!

Citroen-komkommerwaterijsjes
Ingrediƫnten
- 100 g fijne kristalsuiker
- rasp van 1 citroen
- 150 g komkommer geschild + 6 flinterdunne plakjes
- sap van 3 citroenen
Bereidingswijze:
- Doe 200 ml water in een steelpan. Voeg de suiker en de citroenrasp toe en verwarm al roerend tot de suiker is opgelost. Draai het vuur uit en laat afkoelen. Giet het mengsel door een fijne zeef in een mengkom en vang het vocht op. Gooi de citroenrasp weg.
- Pureer de komkommer in een keukenmachine of blender. Laat door een fijne zeef uitlekken boven de mengkom. Druk met een siliconen spatel zorgvuldig het vocht uit de pulp die in het vergiet achterblijft.
- Voeg het citroensap toe aan de kom. Meng goed en giet het mengsel in ijsvormpjes.
- Voeg in elk vormpje een flinterdun plakje komkommer toe en zet de ijslollyās ten minste 6 uur in de vriezer.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.