Wat zijn citroen crème brûlée koekjes?
Stel je voor: een zacht, boterig koekje dat naar zonnige citroenen ruikt. In het midden zit een dotje zijdezachte vanilleroom, afgewerkt met een krokant laagje gekaramelliseerde suiker. Het is alsof een klassieke Franse crème brûlée en een vrolijk citroenkoekje samen een feestje hebben gebouwd. Deze koekjes zijn niet te zwaar, niet te zoet, maar precies goed. Ideaal bij een kop koffie, een picknick in het park of gewoon… als je jezelf eens flink wilt verwennen.
Wat heb je nodig?
Voor deze koekjes heb je geen ingewikkelde spullen nodig, maar een paar basics zijn wel handig. Een mixer (mag ook een handmixer zijn), een goede zeef, een fijne citroenrasp, en belangrijk een gasbrander om die suiker lekker te karamelliseren. Heb je geen brander? Dan kun je ook voorzichtig de grillstand van je oven gebruiken, maar eerlijk: een brandertje in huis hebben voelt toch veel leuker.
De gele room
De room voor deze koekjes is eigenlijk een klassieke banketbakkersroom, maar dan lekker zelfgemaakt. Met echte vanille, want dat proef je. Je verwarmt de melk met suiker en het merg van een vanillestokje tot het net kookt. Ondertussen klop je eidooiers, suiker en maizena romig. Vervolgens giet je de hete melk bij de dooiers, LANGZAAM, anders krijg je roerei. Nobody wants that. En daarna gaat alles terug in de pan om op te stijven tot een prachtige gele room.

Waarom deze koekjes onweerstaanbaar zijn
Wat deze citroen crème brûlée koekjes zo onweerstaanbaar maakt, is de perfecte balans tussen fris, romig en krokant. De boterige citroenkoekjes smelten bijna op je tong, terwijl de zijdezachte vanilleroom voor een heerlijk volle smaak zorgt. En dan dat magische moment waarop je de suiker karamelliseert: de geur, het knetterende geluid, het knapperige laagje dat ontstaat… dat is pure bakgeluk! Het maken van deze koekjes is bovendien echt een feestje, je voelt je even een professionele patissier als je met de gasbrander aan de slag gaat. Of je nu met je kinderen in de keuken staat, indruk wilt maken op visite of gewoon een middagje iets speciaals wilt bakken voor jezelf: deze koekjes bezorgen gegarandeerd een grote glimlach.

Citroen crème brulêe koekjes
Benodigdheden
- zeef
- rasp
- Mixer
- plasticfolie
- Bakpapier
- spuitzak
- gasbrander
Ingrediënten
- 270 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- 1 citroen
- 1 ei
- 200 gr roomboter op kamertemperatuur
- 130 gr lichtbruine basterdsuiker
Voor de room
- 1 vanillestokje
- 250 ml volle melk
- 50 gr kristalsuiker + extra
- 2 eieren dooiers
- 20 gr maizena
Bereidingswijze:
- Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven een kom.
- Boen de citroen schoon en rasp de schil. Doe de boter met de basterdsuiker en de citroenrasp in een andere kom en klop luchtig met de handmixer. Voeg het ei toe en klop op een lage stand door.
- Spatel de bloem door het mengsel en kneed door.
- Maak van het deeg een rol met een diameter van ongeveer 4 cm. Verpak in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
- Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het stokje met het merg, de melk en de helft van de suiker in een steelpan en breng langzaam aan de kook.
- Splits ondertussen de twee eieren voor de gele room. Roer de rest van de suiker en de maizena door de dooiers. De eiwitten worden in dit recept niet gebruikt.
- Schenk de helft van de hete melk bij het dooiermengsel, roer goed door met een garde en schenk alles terug in de pan. Breng op laag vuur aan de kook terwijl je over de bodem roert met een spatel. Laat 2 minuten zachtjes doorkoken en schenk de gele room op een platte schaal. Leg een stuk plasticfolie direct op de room en laat afkoelen in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 165 °C. Snijd de rollen deeg in plakken van ongeveer 1 cm dik en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 15-18 minuten gaar, tot de randen goudbruin zijn. Haal uit de oven en druk de binnenkant iets in met een lepel. Laat afkoelen.
- Doe de gele room in een spuitzak. Spuit dotjes room op de koekjes. Bestrooi de room met een schepje suiker en karameliseer de suiker met een gasbrander.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka