Als je chocoladepasta hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan chocolade, hazelnoten en ongeëvenaard genot. Maar wat is het precies, waar komt het vandaan en hoe wordt het gemaakt? En belangrijker nog: wat kun je er allemaal mee? In dit artikel geef ik antwoord op al die vragen.
Pietro Ferrero
Chocoladepasta kennen we natuurlijk vooral door Nutella. Nutella is ontstaan in Italië in de jaren 60, toen Pietro Ferrero een uniek en lekker product probeerde te creëren met de beschikbare ingrediënten, waaronder chocolade en hazelnoten. Het resultaat: puur geluk in een pot. Het wordt gemaakt door hazelnoten te roosteren en te malen tot een pasta, die vervolgens wordt gemengd met cacaopoeder, suiker en olie. Het recept is gebaseerd op een oud Italiaans recept genaamd Gianduja: een zachte romige mix van chocolade waar hazelnoten aan zijn toegevoegd.
Plaatsvervangers
Wist je dat het merk Nutella wereldwijd 54 procent van de chocopastamarkt in handen heeft? En hoewel het merk na al deze jaren nog steeds onmiskenbaar populair is, is er steeds meer vraag naar een duurzamer alternatief. Voor het maken van dit goddelijke smeersel wordt gebruik gemaakt van palmolie. Deze olie zit tegenwoordig in veel producten van voedingsmiddelen tot cosmetica en is an sich dus niet bijzonder, maar de palmolie-industrie is helaas alles behalve duurzaam en zorgt voor veel schade aan onze mooie natuur. Dat is natuurlijk een te hoge prijs voor een potje smeerbaar geluk. Hierdoor is de vraag naar een duurzaam alternatief de afgelopen jaren enorm toegenomen.
Die hard liefhebbers zullen ongetwijfeld beweren dat er niets kan tippen aan het origineel, maar geloof me wanneer ik zeg dat er tegenwoordig meer dan voldoende smaakvolle alternatieven zijn voor de Italiaanse O.G. Probeer vooral eens die van Nocciolata. Echt mega! Je zou bijna denken dat een echte Italiaanse nona – je weet wel, zo’n kleine uit zo’n heel oud inimini dorpje – die speciaal voor jou gemaakt heeft, zo lekker.
Koken met chocoladepasta
Of je nu kiest voor Nutella of een andere hazelnootpasta, de mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt het gebruiken als dipsaus voor fruit, als laagjes tussen cake, als glazuur voor cupcakes en je kunt er zelfs cocktails mee maken. Zo gebruikte ik het voor deze wentelteefjes met marshmallows, maar ook voor deze supersnelle babka en ultieme croissanttaart. Zoals je ziet is niks te gek en is de enige beperking wellicht alleen een gebrek aan verbeeldingskracht.