Cheesecake recepten

Dit recept valt onder

Chinese vijfkruiden Cheesecake recept

Samenvatting

  • Voorbereiden 30 min.
  • Thema Zoete trek
  • P Aantal personen 10-12 personen

Ingredienten

bodem

200 gram lotuskoekjes

100 gram gesmolten boter

1 eetlepel vijfkruidenpoeder

kruimel-topping

200 gram lotuskoekjes

50 gram suiker

100 gram koude boter

zout

50 gram bloem

1 eetlepel vijfkruidenpoeder

Cheesecake-laag

250 ml slagroom

600 gram roomkaas

100 gram kristalsuiker

2 blaadjes gelatine

sap van ½ citroen

2 eetlepels poedersuiker

Benodigheden

springvorm 24 cm

Mixer

Sharing is caring!

De klassieke no bake cheesecake krijgt een Chinese twist doordat je de bodem én kruimellaag met vijfkruidenpoeder maakt. Dat is namelijk niet alleen lekker op vlees of door je noedels, door het kaneel is het namelijk ook uitermate geschikt voor zoet. Zie het als een soort Chinese variant op speculaaskruiden. 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vermaal de lotuskoekjes in een keukenmachine tot fijn poeder. Smelt 100 gram van de boter en meng dit samen met een snuf zout, 1 el vijfkruidenpoeder en 200 gram van de vermalen lotuskoekjes. Duw in de springvorm om er een stevige bodem van te maken. Zet in de vriezer om op te stijven.

Meng de rest van de vermalen lotuskoekjes met de bloem, een snuf zout, 50 gram suiker en de rest van het vijfkruidenpoeder. Snijd de rest van de boter in blokjes en meng met je handen door het lotuskoekjesmengsel tot kruimels. Bak de kruimels 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.

Klop de slagroom met een mixer tot stijve pieken. Zet apart. Klop de roomkaas samen met de rest van de suiker licht en luchtig. Dit gaat het beste met de biscchopshaak in een staande mixer, maar je kunt ook een handmixer gebruiken. Verwarm het citroensap in een steelpannetje en laat de blaadjes gelatine hierin smelten. Voeg toe aan de vulling samen met de poedersuiker. 

Haal de korst uit de vriezer en doe het cheesecakemengsel in de vorm. Maak de bovenkant glad met een spatel. Laat de cheesecake minstens 6 uur opstijven. Je kunt hem het beste de dag van tevoren maken en dan ’s nachts in de koelkast laten opstijven. Verdeel de vijfkruidenkruimels over de cheesecake en serveer. 

Nog meer lekkers