Cake recepten

Halloween cupcakes

Samenvatting

  • Voorbereiden 15 minuten
  • Bereiden 25 minuten
  • Aantal personen 12 cupcakes

Ingredienten

Voor de cupcakes:

175 ml zonnebloemolie

175 gr licht bruine basterdsuiker

3 grote eieren

1 tl vanille extract

200 gr geroosterde pompoenpuree zie link

125 gr cranberries gedroogd

rasp van 1 sinaasappel

2 tl gemalen kaneel

1/2 tl kardemom

1 tl anijszaadjes

1/2 tl kruidnagel gemalen

150 gr zelfrijzend bakmeel

50 gr kastanjemeel

1 tl baking soda

Voor de botercreme

45 gr bloem

240 ml melk

200 gr roomboter ongezouten – op kamertemperatuur

200 gr poedersuiker

5 ml vanille extract

Sharing is caring!

Heerlijke Halloween cupcakes

Er zijn weinig dingen die meer voldoening geven dan het maken van cupakes. Deze zijn zeer geschikt voor halloween, maar natuurlijk ook gewoon heel erg lekker op elk ander moment van het jaar.

Door de pompoen en de cranberries is het wel een typisch herfstbakgerecht dus doe er je voordeel mee.

In dit geval heb ik het recept voor de botercreme gevonden op Laura’s Bakery Voor de topping gebruikte ik hier Halloween sprinkles van Funcakes, maar je kunt nog veel meer halloween versieringen aanbrengen met bijvoorbeeld deze grappige prikkers.

Marsepeinen versieringen

Het is ook heel leuk om de cupcakes te versieren met marsepeinen pompoentjes, grafzerken of heksenmutsen. Heel leuk om de halloween cupcakes met de kids te versieren. Dit is eigenlijk de basis. Laat je fantasie de vrije loop!

Maak ook zeker deze halloween koekjes!

halloween cupcakes

Halloween cupcakes

Aantal personen: 12 cupcakes
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten

In dit recept gebruikte ik kastanjemeel als extra smaakmaker. Hoewel heel lekker is het geen must. heb je het niet gebruik dan 50 gr extra zelfrijzend bakmeel.

Ingrediënten

Voor de cupcakes:

  • 175 ml zonnebloemolie
  • 175 gr licht bruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gr geroosterde pompoenpuree zie link
  • 125 gr cranberries gedroogd
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 tl anijszaadjes
  • 1/2 tl kruidnagel gemalen
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 50 gr kastanjemeel
  • 1 tl baking soda

Voor de botercreme

  • 45 gr bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gr roomboter ongezouten – op kamertemperatuur
  • 200 gr poedersuiker
  • 5 ml vanille extract

Instructies

    Verwarm je oven voor op 180 C en bekleed een muffin vorm met cupcake papiertjes naar keuze. Giet de olie in een grote mengkom en doe hier de suiker, eieren en vanille bij. Klop dit even goed door, voeg dan de gepureerde pompoen, cranberries en sinaasappelschil toe.
    Roer de kaneel, kardemom, kruidnagel, anijszaadjes, bloem (beide soorten. Zeef het wel even want kastanjemeel wil nog wel eens klonteren) en bakzout erdoor. Schep het vervolgens in de klaarstaande cupcake papiertjes. Vul niet helemaal tot de rand maar hou nog een beetje ruimte over. Het rijst als het goed is!
    Bak de cupcakes voor 25 minuten of tot een houten prikker er droog uitkomt als je die in het midden steekt. Haal ze eruit en laat volledig afkoelen op een cakerek terwijl je de botercreme maakt
    Vanille botercreme
    Zeef de bloem en doe dit samen met de melk in een steelpannetje. Roer alles met een garde goed door zodat je geen klontjes hebt. Zet je pan vervolgens op het vuur en terwijl je het verhit blijf je roeren. Het zal vrij snel dikker worden maar blijf rustig doorroeren voor ongeveer een minuut of vijf. Als het kookt zet je het vuur lager. Een kleine prikker moet rechtop blijven staan in je mengsel. Dan weet je dat het dik genoeg is.
    Doe het over in een kom en dek af met plastic folie. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
    Ondertussen kun je in een andere kom de boter luchtig kloppen. Voeg dan de poedersuiker toe (let op stuiven!) en het vanille extract en mix tot alles goed is gemengd.
    Zodra je bloem mengsel is afgekoeld kun je het erbij doen. Mix het geheel vervolgens nog eens vijf minuten flink door en zet de kom weer in de koelkast voor een half uur. Daarna is het klaar om te gebruiken.

Nog meer lekkers