Halloween cupcakes

Marsepeinen versieringen


Marsepeinen versieringen zijn een fantastische manier om je taarten, cupcakes en andere lekkernijen een kleurrijke en persoonlijke touch te geven. Wat zo leuk is aan marsepein, is dat je het makkelijk kunt kneden en vormen tot allerlei figuurtjes, voor deze cupcakes zijn marsepeinen pompoentjes of heksenmutsen leuk! Daarnaast kun je het ook nog eens in iedere gewenste kleur verven met eetbare kleurstoffen, zodat je creativiteit helemaal los kan gaan. De kids gaan dit ook zeker fantastisch vinden, dit is eigenlijk de basis. Wees creatief en probeer uit! 

In dit geval heb ik het recept voor de botercreme gevonden op Laura’s Bakery  Voor de topping gebruikte ik hier Halloween sprinkles, maar je kunt nog veel meer halloween versieringen aanbrengen met bijvoorbeeld deze grappige prikkers.

Maak ook zeker deze halloween koekjes!

halloween cupcakes
Totale tijd40 minuten

Halloween cupcakes

In dit recept gebruikte ik kastanjemeel als extra smaakmaker. Hoewel heel lekker is het geen must. Heb je het niet gebruik dan 50 gr extra zelfrijzend bakmeel.
Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 portie(s)

Voor de cupcakes:

  • 175 ml zonnebloemolie
  • 175 gr licht bruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gr geroosterde pompoenpuree zie link
  • 125 gr cranberries gedroogd
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 tl anijszaadjes
  • 1/2 tl kruidnagel gemalen
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 50 gr kastanjemeel
  • 1 tl baking soda

Voor de botercreme

  • 45 gr bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gr roomboter ongezouten – op kamertemperatuur
  • 200 gr poedersuiker
  • 5 ml vanille extract

Bereidingswijze: 

  • Verwarm je oven voor op 180 C en bekleed een muffin vorm met cupcake papiertjes naar keuze. Giet de olie in een grote mengkom en doe hier de suiker, eieren en vanille bij. Klop dit even goed door, voeg dan de gepureerde pompoen, cranberries en sinaasappelschil toe.
  • Roer de kaneel, kardemom, kruidnagel, anijszaadjes, bloem (beide soorten. Zeef het wel even want kastanjemeel wil nog wel eens klonteren) en bakzout erdoor. Schep het vervolgens in de klaarstaande cupcake papiertjes. Vul niet helemaal tot de rand maar hou nog een beetje ruimte over. Het rijst als het goed is!
  • Bak de cupcakes voor 25 minuten of tot een houten prikker er droog uitkomt als je die in het midden steekt. Haal ze eruit en laat volledig afkoelen op een cakerek terwijl je de botercreme maakt
  • Vanille botercreme
  • Zeef de bloem en doe dit samen met de melk in een steelpannetje. Roer alles met een garde goed door zodat je geen klontjes hebt. Zet je pan vervolgens op het vuur en terwijl je het verhit blijf je roeren. Het zal vrij snel dikker worden maar blijf rustig doorroeren voor ongeveer een minuut of vijf. Als het kookt zet je het vuur lager. Een kleine prikker moet rechtop blijven staan in je mengsel. Dan weet je dat het dik genoeg is.
  • Doe het over in een kom en dek af met plastic folie. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Ondertussen kun je in een andere kom de boter luchtig kloppen. Voeg dan de poedersuiker toe (let op stuiven!) en het vanille extract en mix tot alles goed is gemengd.
  • Zodra je bloem mengsel is afgekoeld kun je het erbij doen. Mix het geheel vervolgens nog eens vijf minuten flink door en zet de kom weer in de koelkast voor een half uur. Daarna is het klaar om te gebruiken.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

halloween cupcakes
Totale tijd40 minuten

Halloween cupcakes

In dit recept gebruikte ik kastanjemeel als extra smaakmaker. Hoewel heel lekker is het geen must. Heb je het niet gebruik dan 50 gr extra zelfrijzend bakmeel.
Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 portie(s)

Voor de cupcakes:

  • 175 ml zonnebloemolie
  • 175 gr licht bruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gr geroosterde pompoenpuree zie link
  • 125 gr cranberries gedroogd
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 tl anijszaadjes
  • 1/2 tl kruidnagel gemalen
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 50 gr kastanjemeel
  • 1 tl baking soda

Voor de botercreme

  • 45 gr bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gr roomboter ongezouten – op kamertemperatuur
  • 200 gr poedersuiker
  • 5 ml vanille extract

Bereidingswijze: 

  • Verwarm je oven voor op 180 C en bekleed een muffin vorm met cupcake papiertjes naar keuze. Giet de olie in een grote mengkom en doe hier de suiker, eieren en vanille bij. Klop dit even goed door, voeg dan de gepureerde pompoen, cranberries en sinaasappelschil toe.
  • Roer de kaneel, kardemom, kruidnagel, anijszaadjes, bloem (beide soorten. Zeef het wel even want kastanjemeel wil nog wel eens klonteren) en bakzout erdoor. Schep het vervolgens in de klaarstaande cupcake papiertjes. Vul niet helemaal tot de rand maar hou nog een beetje ruimte over. Het rijst als het goed is!
  • Bak de cupcakes voor 25 minuten of tot een houten prikker er droog uitkomt als je die in het midden steekt. Haal ze eruit en laat volledig afkoelen op een cakerek terwijl je de botercreme maakt
  • Vanille botercreme
  • Zeef de bloem en doe dit samen met de melk in een steelpannetje. Roer alles met een garde goed door zodat je geen klontjes hebt. Zet je pan vervolgens op het vuur en terwijl je het verhit blijf je roeren. Het zal vrij snel dikker worden maar blijf rustig doorroeren voor ongeveer een minuut of vijf. Als het kookt zet je het vuur lager. Een kleine prikker moet rechtop blijven staan in je mengsel. Dan weet je dat het dik genoeg is.
  • Doe het over in een kom en dek af met plastic folie. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Ondertussen kun je in een andere kom de boter luchtig kloppen. Voeg dan de poedersuiker toe (let op stuiven!) en het vanille extract en mix tot alles goed is gemengd.
  • Zodra je bloem mengsel is afgekoeld kun je het erbij doen. Mix het geheel vervolgens nog eens vijf minuten flink door en zet de kom weer in de koelkast voor een half uur. Daarna is het klaar om te gebruiken.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.