En het allermooiste? Binnen 30 minuten staat-ie op tafel. Geen uren in de keuken, gewoon even lekker bakken, roeren, snijden en rollen. Perfect voor doordeweeks, maar ook prima als je vrienden over de vloer krijgt en je ze een homemade TexMex-feestje wil voorschotelen.
Wat maakt deze burrito zo bijzonder lekker?
Deze burrito is echt een feestje in je mond. Kipfilet wordt gemarineerd in chipotlesaus, komijn en limoensap, die combi zorgt voor een rokerige, frisse smaak met een vleugje pit. Daarbij komen zwarte bonen, langzaam verwarmd met knoflook en oregano, die je grof pureert tot een zachte, smeuïge spread. Denk: de Mexicaanse versie van smashed beans, maar dan met een beetje extra flair.
En dan de topping… Oh boy. Tomatensalsa met jalapeño, sjalot, koriander en azijn zorgt voor dat knapperige, pittige zuurtje dat alles samenbrengt. Beetje feta erboven, voor die zilte kick, en wat knapperige ijsbergsla voor frisheid en crunch. Alles wordt opgerold in een warme wrap en daarna licht krokant gebakken in de pan. Resultaat: een burrito die barst van de smaak en textuur.

Even over die chipotlesaus…
Niet elke chipotlesaus is hetzelfde. Sommigen zijn lekker mild en een beetje zoet, anderen zijn vurig als een Mexicaanse dans. Proef hem dus altijd eerst even voordat je je kip ermee insmeert. Ben je een spice lover? Dan mag je best wat extra toevoegen. Wil je ‘m iets kidsvriendelijker maken? Begin dan met een halve eetlepel en bouw langzaam op.
Je burrito bouwen en vouwen
Een goede burrito bouwen is een beetje als het vullen van een knuffeldekentje: alles moet erin, maar wel netjes, zodat je ‘m nog goed kunt rollen. Laat altijd een paar centimeter vrij aan de rand, vouw de zijkanten strak naar binnen, en rol dan stevig op. De laatste stap is goud waard: even kort bakken in de pan, zodat de wrap lekker knapperig wordt!
Tot slot…
Deze burrito is zo veelzijdig dat hij gegarandeerd in je favorietenlijstje belandt. Hij is voedzaam, snel klaar, goed voor je eiwitinname én gewoon kneiterlekker. Of je ‘m nou maakt voor jezelf, je gezin, of een etentje met vrienden, hij stelt nooit teleur. Dus trek je schort aan, zet een lekker muziekje op en duik die TexMex-sferen in.
Eet smakelijk, amigo!

Burrito met kip, zwarte bonen en tomatensla
Benodigdheden
- puree stamper
Ingrediënten
- 300 gr kipfilet
- 1 el chipotlesaus of naar smaak, plus extra
- 1 tl komijnpoeder
- 1 limoen
- 2 knoflooktenen
- 3 el olijfolie
- 400 gr zwarte bonen in blik
- 1 tl (Mexicaanse) oregano
- 1 jalapeñopeper
- 3 tomaten
- 1 grote sjalot of twee kleintjes
- 15 gr koriander
- 1 el rode wijnazijn
- 1/4 ijsbergsla
- 4 grote tortilla wraps
- 100 gr feta
Bereidingswijze:
- Doe de kip met de chipotlesaus en het komijnpoeder in een kom. Pers de helft van de limoen erboven uit en meng goed. Laat even staan tot gebruik.
- Snijd de knoflook in hele dunne plakjes. Verhit 1 el olijfolie in een steelpan en bak de knoflook met de oregano 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de zwarte bonen en 100 ml water toe en breng aan de kook. Breng op smaak met peper en zout en laat 15 minuten op laag vuur koken. Roer af en toe. Pureer de bonen grof met een puree stamper.
- Verhit ondertussen nog 1 el olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kipfilet in ca. 10 minuten aan beide kanten goudbruin en gaar. Haal uit de pan en snijd in dunne repen.
- Verwijder ondertussen de zaadlijsten uit de jalapeñopeper en snijd fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Snipper de sjalot. Snijd de koriander fijn. Meng de peper, tomaten, sjalot en koriander met de azijn door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de ijsbergsla in repen.
- Leg de tortilla’s op je werkblad. Verdeel de bonen erover en smeer een beetje uit, maar laat rondom 3 cm vrij.
- Verdeel de kip, de tomatensalsa en de ijsbergsla over de bonen. Verkruimel de feta erover. Voeg eventueel nog wat extra chipotle toe.
- Vouw twee zijkanten van een wrap naar binnen en rol strak dicht. Doe hetzelfde met de andere tortilla’s.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en leg de burritos erin. Bak aan twee kanten goudbruin en knapperig.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.