Burrata salade met gegrilde druiven

luxe voorgerecht in een handomdraai

Met deze burrata salade met gegrilde druiven zet je een showstopper op tafel. De combinatie van romige burrata, zoet geroosterde druiven en de crunch van rozijnentoast maakt dit voorgerecht onweerstaanbaar. Het geheim zit ‘m in de balans tussen smaken en texturen, van de zachte burrata tot de knapperige toast. Perfect voor een diner waar je indruk wilt maken zonder uren in de keuken te staan. Oh, en als je zelf die rozijnentoast maakt? Instant bakglorie.

Waarom burrata en gegrilde druiven de perfecte match zijn

Er is iets magisch aan de combinatie van burrata en gegrilde druiven. De druiven krijgen door het roosteren een intens zoete en licht gekarameliseerde smaak, die perfect past bij de romige zachtheid van de burrata. Voeg daar de frisheid van venkelsalade en een homemade blauwe bessenjam aan toe, en je hebt een gerecht dat alles heeft: zoet, zuur, romig en knapperig. Een culinaire trip in elke hap.

Zelf rozijnentoast maken: next-level genieten

Waarom rozijnentoast kopen als je het zelf kunt maken? Het is makkelijker dan je denkt en geeft dit gerecht net dat beetje extra. Het geheime ingrediënt? Pistachenoten en een vleugje venkelzaad, die zorgen voor een rijke, aromatische smaak. Deze toast is de perfecte partner voor de burrata salade en tilt je gerecht naar een hoger niveau. Bonus: het huis ruikt geweldig tijdens het bakken. Serveer de toast knapperig geroosterd en zie hoe je gasten nog een plakje willen.

Wat drink je erbij?

Wijntip

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, kan goed samengaan met dit gerecht. De frisse zuren en fruitige tonen van de wijn complementeren de romigheid van de burrata en de zoete, gegrilde druiven.

Biertip

Een licht Belgisch witbier of een saisonbier met wat kruidigheid kan een goede keuze zijn. Deze bieren hebben verfrissende kwaliteiten en kunnen de smaken van de burrata en druiven aanvullen.

0.0 tip

Een niet-alcoholische sparkling cider of druivensap met bruis kan de smaken van de druiven in het gerecht benadrukken.  

Burrata salade met gegrilde druiven
Totale tijd40 minuten

Burrata salade met gegrilde druiven

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 500 gr pitloze rode en witte druiven
  • 4 el balsamico cremosa te koop bij de supermarkt, is een stroperige balsamico
  • 3 takjes tijm
  • 300 gr blauwe bessen diepvries
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 2 tl venkelzaad
  • 4 el suiker
  • 1 venkelknol
  • 1 handje gemengde sla
  • 3 bollen burrata
  • 8 sneetjes rozijnenbrood

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht). Leg de druiven op een bakplaat. Meng 1 eetlepel balsamicocremosa met 1 eetlepel olijfolie. Ris de blaadjes van de tijm en roer erdoor. Schenk over de druiven en zet ze ca 20 minuten in de oven tot de druiven zacht zijn geworden en her en der zijn opengebarsten.
  • Maak ondertussen de jam door blauwe bessen in een steelpan samen met sinaasappelsap, 4 eetlepels suiker en 2 theelepels venkelzaad te koken tot er een jam ontstaat. Dit duurt ca 25 minuten op middelhoog vuur. Schep eventueel over in een pot en laat afkoelen.
  • Snijd de venkel in hele dunne plakken (bijvoorbeeld met een mandoline als je die hebt). Meng de plakken door die sla. Hussel de 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel balsamico cremosa erdoor en bestrooi met wat zout
  • Snijd in het rozijnenbrood in 8 plakken, rooster de plakken rondom bruin in een koekenpan of in broodrooster.
  • Serveer op een mooie schaal en maak er een shared voorgerechtje van: leg de toast op de schaal, de salade, geroosterde druiven en een paar mooie bollen burrata en geef de jam erbij. Eet alles samen op de toast!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Maak je rozijnenbrood zelf!

Burratasalade met gegrilde druiven
Totale tijd2 uur 50 minuten

Zelf rozijnentoast maken

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

  • 450 gr bloem
  • 5 el suiker
  • 7 gr gist 1 zakje
  • 8 gr zout
  • 150 gr rozijnen blanke
  • 75 gr pistachenootjes
  • 2 tl venkelzaad

Bereidingswijze: 

  • Vet een 25 centimeter cakevorm in met boter (zo blijft het papier mooi zitten) en bekleed alle randen en bodem met bakpapier.
  • Meng bloem, 400 milliliter lauw water, 1 eetlepel suiker, gist en zout in een mengkom door elkaar tot het net samenkomt (kneden is niet nodig). Het deeg lijkt meer op beslag dan deeg.
  • Laat 1 – 1,5 uur afgedekt met een vochtige theedoek rijzen. Het deeg is goed wanneer het van een beslag meer een deeg is geworden en er allemaal belletjes aan de bovenkant zijn ontstaan.
  • Doe de rozijnen in een diep bord, schenk er genoeg koud water op tot ze onderstaan en laat een uur staan. Hak de pistachenootjes grof.
  • Giet de rozijnen af in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Meng na 1 – 1,5 uur rijzen de rozijnen, 2 theelepels venkelzaad en pistachenoten door het brooddeeg. Laat nog eens 30 minuten afgedekt met een vochtige theedoek rijzen. Als er weer bubbeltjes zijn ontstaan op het deeg is het deeg goed.
  • Stort het brooddeeg in de cakevorm (vul de cakevorm tot 1 cm onder de rand). Zet in de oven en dek af met een bakplaat. Zet er iets zwaars op (wat in de oven kan, zo zorg je ervoor dat het brood mooi compact en in de cakevorm blijft) en bak 20 minuten in de oven, haal dan de bakplaat van de cakevorm en bak het brood nog 10 minuten zodat het mooi bruin wordt. Haal uit de oven en laat afkoelen. Snijd in 8 plakken, rooster de plakken rondom bruin in een droge koekenpan of in broodrooster.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

5 from 1 vote