Flan
Maar even terug naar de basis. Een flan is een zoet dessert dat populair is in verschillende delen van de wereld, zoals Latijns-Amerika, Spanje en de Filipijnen. Het wordt gemaakt van een mengsel van eieren, suiker en melk, dat wordt gebakken tot het stevig is. Het heeft meestal een gladde en romige textuur, en wordt vaak geserveerd met een karamel topping.
Broodflan recept
Dit keer maak je dus een flan, maar gaat er ook nog eens een heel stokbrood doorheen. Vandaar de naam broodflan. Wat dit doet? Het maakt het vooral wat steviger, maar toch blijft de flan ook met brood zijdezacht. Hoe je de broodflan maakt? Heel simpel! Alles in de blender even mixen en hij kan de oven in. Ohja, je maakt nog wel even een karamel.
Karamel maken
Het moeilijkste van dit recept, is de karamel maken, want daar kunnen mensen toch écht wel de fout mee ingaan. Mijn grootste tip? Zorg dat je erbij blijft! En zorgt dat je uitkijkt. Gesmolten suiker, is ontzettend heet en als je niet volledig de aandacht erbij hebt, verbrand het ten eerste erg snel en zijn brandwonden zo gemaakt.
Nog meer flan
Zoals ik al zei, ben ik wel bekend met een flan. Ik heb dan ook nog een recept voor een reuze flan, een chocolade flan cake en crème karamel met kardamon.

Broodflan
Ingrediënten
- 1,5 stokbrood van 30 cm
- 450 ml melk
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 3 eieren
- 1 tl vanille extract
- 100 gr suiker
- 3 el water
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Breek het stokbrood door de helft en doe met de melk in een blender. Doe de gecondenseerde melk, eieren en vanille extract erbij. Blend het geheel totdat het stevig is.
- Doe de suiker met het water in een steelpannetje en maak de karamel. De karamel is klaar als het mooi goudbruin en wat ingedikt is.
- Stort de karamel in een tulbandvorm en verdeel de karamel goed over de bodem van de vorm heen. Laat de karamel goed afkoelen.
- Zodra de karamel goed is afgekoeld, stort je het brood-melk mengsel over de karamel in de tulband.
- Dek je tulbandvorm af met aluminiumfolie en zet het in een ovenschaal met opstaande rand. Giet de ovenschaal tot de helft vol met koud water.
- Zet de ovenschaal, gevuld met water, met je tulband erin in de oven voor 1 uur op 190 graden.
- Stort je broodflan op een mooie schaal en verwijder de bakvorm voorzichtig.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.