Breekbrood met lekker veel kaas en kruiden
Er komt een moment met het bereiden van dit breekbrood, dat je je afvraagt waar je in hemelsnaam mee bezig bent en hoe je dit ooit tot een goed einde kunt brengen. Maar wanhoop niet, want eenmaal uit de oven zie je niks meer van het rommelige begin van dit lekkere breekbrood terug.
De oven maakt uiteindelijk alles goed. Ik gebruikte hier ongeveer 100 gram kaas, maar ga je vooral te buiten. Wat bij dit gerecht vooral telt is dat je nooit genoeg kaas kunt gebruiken! Varieer bovendien ook eens met bijvoorbeeld wat blauwe kaas. Stop her en der wat stukjes worst tussen het deeg of wat dingen als geroosterde paprika.
Kortom er zijn genoeg variaties te bedenken op dit lekkere breekbrood.
Het enige puntje is even om het geheel zonder al te veel morsen in het bakblik te krijgen. Dat is even tricky. En het helpt als je daarvoor iemand inschakelt die even kan bijsturen waar nodig.
Heerlijk om dit breekbrood te serveren op de kersttafel bijvoorbeeld!
Check hier alle kerstrecepten

Breekbrood met kaas
Ingrediënten
- 500 gr bloem
- 10 gr gist
- 1/2 el zout
- 1/2 el suiker
- 340 ml lauwwarm water
- 1/2 el olijfolie
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook geplet
- 75 gr Italiaanse kruiden fijngehakt
- 100 gr kaas geraspt
Bereidingswijze:
- Meng bloem, gist, zout en suiker en voeg de helft van het water toe aan de droge ingredienten. Meng goed door en voeg het resterende water toe terwijl je kneedt. Kneed met de hand of in de keukenmachine tot een soepel deeg. Doe over in een met olie ingesmeerde kom, dek af met een schone theedoek en laat dit rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 1 uur. In de tussentijd bereid je de vulling door de ui en knoflook even glazig te bakken in wat boter. Snijd de kruiden (oregano, tijm, rozemarijn, salie, peterselie) zo fijn mogelijk.
- Haal het deeg uit de kom zodra het gerezen is en rol uit tot een rechthoekige deegflap van ongeveer 50 x 25 cm. Snijd eventueel de randjes eraf als het niet recht is. Beleg het deeg met het ui-knoflook mengsel, de verse kruiden en eindig met royaal geraspte kaas. Houd wat kaas achter. Nu komt het tricky gedeelte.
- Snijd de deegflap in drie lange stroken in dezelfde breedte als je cakeblik. Snijd deze drie stroken weer in drie stukken, op ongeveer de hoogte van je cakeblik. Stapel de stukken deeg op elkaar, draai ze om en leg ze zijdelings in het blik. Je plakken deeg staan nu dus rechtop tegen elkaar in het blik. Dit is een beetje een rommelig proces, maar uiteindelijk komt het goed. Het kan helpen om het cakeblik te kantelen zodat je ze er zo in kunt schuiven. Het maakt niet uit als het allemaal schots en scheef staat. Dat komt het eindresultaat alleen maar ten goede.
- Dek af met plastic folie en laat nog eens 30 minuten rijzen terwijl je de oven voorverwarmd op 190˚C. Verwijder de folie, strooi de rest van de geraspte kaas erover en bak in 55-60 minuten tot het goudbruin en gaar is. Serveer warm.
- Brood recepten
- Bakrecepten
- Bijgerechten
- Brunch recepten
- Feestdagen recepten
- Kaas recepten
- Kerstrecepten
- Recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.