Braadworst met paksoi en miso-zoete aardappelpuree: het prikkelt alle smaakpapillen, is vullend én superlekker.
Braadworst
Dit heerlijke gerecht maak ik met varkensbraadworsten. Deze worst is perfect voor braden en grillen. Van buiten een knapperig jasje, en van binnen perfect gaar en zacht. Mocht je soms problemen ervaren bij het niet gaar krijgen van de worst, dan heb ik dé tip voor jou. Vul een pan met water tot de worsten net onder water staan. Kook de worsten in ongeveer 6 tot 8 minuten gaar. Vervolgens hoef je de buitenkant alleen nog even in een koekenpan aan te bakken. Hoe makkelijk is dat!
Zoete aardappel: heerlijk bij de braadworst
De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is een grote knolvormige wortel. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, en ik zal je een geheimpje vertellen: ze zijn helemaal niet verwant aan de gewone aardappel. Je ziet ze soms lichtgeel, maar vaak oranjerood-gekleurd, en ze bevatten flink wat zetmeel en suiker. Dat maakt ze ook zo lekker zoetig! Je stampt ze mooi fijn met een pureestamper.
Zoete aardappel over? Maak dan zoete aardappelfrietjes.
Het gerecht op smaak brengen met miso
Miso is een Japanse gefermenteerde pasta gemaakt van sojabonen, zout en koji. Miso smaakt uniek, écht umami, en is verkrijgbaar in vier kleuren. Hoe donkerder, hoe sterker van smaak. Miso is perfect voor curry’s, soepen, stoofgerechten en puree. Je koopt het in de toko en in de grotere supermarkt.

Braadworst met paksoi en miso-zoete aardappelpuree
Ingrediënten
- 4 el olijfolie
- 4 varkensbraadworsten
- 1,25 kg zoete aardappels geschild, in stukken
- 2 sjalotjes heel fijngesnipperd
- 3 cm verse gemberwortel geschild, fijngeraspt
- 4 kropjes (Shanghai) paksoi in stukken
- 2 tenen knoflook geperst
- snuf chilivlokken optioneel
- 1/2 bouillonblokje verkruimeld
- 2 el misopasta
- 2 lente-uitjes in julienne
Bereidingswijze:
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de braadworsten in 15 minuten rondom bruin en vanbinnen gaar. Blijf ze goed keren.
- Breng intussen een pan water aan de kook. Voeg zodra het water borrelt de stukken zoete aardappel toe en kook ze in 10 minuten gaar.
- Verhit 2 eetlepels olie in een wok. Fruit hierin een sjalot op laag vuur licht goudbruin. Bak de gember enkele minuten mee. Draai het vuur uit en schraap de sjalot-gemberolie in een kommetje.
- Verhit een eetlepel olie in een klein pannetje en fruit het tweede gesnipperde sjalotje aan. Voeg na 2 minuten knoflook toe, met een snuf chilivlokken. Roer de misopasta er doorheen en blus af met bouillon. Roer tot een sausje en laat even pruttelen.
- Breng een pan gezouten water aan de kook en blancheer de paksoi in een paar minuten beetgaar.
- Giet de zoete aardappels af en stamp ze met 1 eetlepel misopasta en de sjalot-gemberolie tot een puree.
- Schep de zoete-aardappelpuree op borden en garneer met de lente-ui. Serveer de braadworst en paksoi ernaast. Druppel de saus er overheen.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.